BLOCKCHAIN


Nogmaals een nieuw woord voor mij. Blockchain. Toen ik de kop las: nu ook nootmuskaat in blockchain te volgen, had ik geen idee wat dat woord inhield. Omdat P. de krant nog moest lezen, wilde ik het artikeltje niet uitknippen, maar sloeg ik het woord even in mijn i-Pad op. Gisteren ben ik maar eens op zoek gegaan naar de betekenis van het woord en dan gaat er een wereld voor je open. 

Blockchain betekent in gewoon Nederlands: blokketen en het schijnt een systeem te zijn dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Het is geenszins mijn bedoeling om een hele uitleg over blockchain te geven, dat laat ik graag aan Wikipedia over, maar ik wilde gewoon een eenvoudig blogje over dit voor mij nieuwe woord schrijven en daarvoor had ik het artikeltje nodig, maar ik kon het in de krant nergens meer vinden. Ook niet toen ik bij de archieven van de LC blockchain en nootmuskaat intikte.

P. zag mijn wanhopige zoeken en zoals altijd schoot hij mij nu ook weer te hulp. Hij zocht en vond in no time dat er vorige week zaterdag een artikel hierover gepubliceerd was. Triomfantelijk overhandigde hij mij papieren versie van de krant, maar het was niet het goede artikel.

Ik wilde de krant weer opvouwen toen mijn oog viel op het wel bedoelde artikel. Het is echt een berichtje van nix. Wij, consumenten schijnen meer informatie te willen hebben over waar producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. Na sinaasappelsap van AH is nu ook de productieketen van nootmuskaat via blockchain transparanter gemaakt.

Zo kwam ik dit woord dus voor het eerst tegen en ik had geen idee wat de betekenis was. Ik las verder......  

Op die manier kunnen we zelf inschatten of het productieproces duurzaam is en de kwaliteit van de producten hoog . Elke stap van boom naar winkelmandje wordt gedetailleerd vastgelegd en opgeslagen met blockchaintechnologie.

En omdat ik gek ben op nieuwe woorden, vond ik dat ik er iets mee moest. Het heeft me in ieder geval weer veel kennis opgeleverd, mede omdat ik het artikel niet weer terug kon vinden, maar dat is niet zo verwonderlijk, want zeg nou zelf, is het heel erg belangrijk dat wij het productieproces van de nootmuskaat kunnen volgen? Maar zo denkt de ontwikkelingsorganisatie Fairfood er niet over. Binnenkort komt de nootmuskaat met een QR-code in het schap en kunnen wij, de consument die code scannen.

                             KLIK

hanscke Zondag 21 Oktober 2018 - 4:42 pm | | Standaard

drie reacties

Renesmurf

Het gaat er, volgens mij, niet zo zeer om dat de mensen het zelf willen controleren, maar op deze manier komen wel de foute bedrijven naar boven.

Renesmurf, (URL) - 21-10-’18 21:44
Sjoerd

Ik vind het wel handig om op deze manier de herkomst van de goederen te kunnen volgen.

Sjoerd, (URL) - 22-10-’18 10:51
Rietepietz

Boodschappen doen wordt er niet eenvoudiger op wanneer je alles moet gaan nazoeken, Gelukkig ken ik het woord niet en heb ik ook jouw logje niet in mijn hoofd opgeslagen dus snel weer vergeten;-)

Rietepietz, (URL) - 22-10-’18 16:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.