DIPLOMERING


Daar gaan ze dan weer. De leerlingen die drie- of vier jaar geleden zijn binnengekomen om de opleiding SPW3 of SPW4 te doen. Elk jaar lijkt het wel dat die drie of vier jaar sneller zijn omgegaan. De meesten zijn in de laatste fase van het puberen als ze binnenkomen, maar als ze daar dan zo staan. klaar om met het diploma te vertrekken, dan zijn het door de loop de jaren jong volwassenen geworden. Vol zelfvertrouwen zijn ze er zich van bewust dat ze op het punt staan om een nieuwe sprong te maken. Of men gaat richting arbeidsmarkt, of men begint aan een nieuwe opleiding. Voor SPW4 geldt, dat de sprong naar het HBO gemaakt kan worden. De leerlingen van SPW3 maken soms de keuze om zich in één jaar, door middel van een aanverwante studierichting te verbreden en daardoor de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Elk jaar proberen we er als team weer een gedenkwaardige middag van te maken die naar we hopen bij velen in het geheugen blijft zitten. Een diploma krijgen is en blijft iets bijzonders, was een item in mijn openingstoespraak, daarom trekken we ook altijd ruim tijd uit voor de diplomauitreiking. Elke leerling wordt afzonderlijk naar voren geroepen en de docent die haar, we hadden dit jaar maar één hem, begeleid heeft, vertelt dan iets wat de leerling kenmerkt. Daarna krijgt de leerling een spreuk of een gezegde die toepasselijk voor haar is waarna het diploma getekend kan worden. In de toespraakjes van vanmiddag bleek dat een groot aantal leerlingen in de Ã©Ã©n of andere vorm al in het bezit waren van een arbeidscontract, voortvloeiend uit hun laatste stage. Daaruit kun je afleiden dat het weer goed gaat in Nederland, want ik heb het ook wel eens anders meegemaakt.

Dit jaar had ik met het afscheid minder moeite dan andere jaren. Het was voor het eerst dat ik geen eindexamenkandidaten begeleid heb omdat ik mij moest richten op de nieuw op te starten studierichting Onderwijs Assistent. Ik miste het wel, dat dubbele gevoel, de tevredenheid over het feit dat de leerlingen hun doel bereikt hebben, maar ook het verliesgevoel hen weer te moeten loslaten. Zo is het elk jaar weer anders. We zijn ondertussen al weer druk bezig met de voorbereidingen van het nieuwe schooljaar 

hanscke Donderdag 06 Juli 2006 - 11:24 pm | | School perikelen

Eén reactie

Renesmurf

In mijn herinnering vonden leraren het meer dan ik het vond.
Mijn doel was om het diploma te halen, en dat je daar apart weer voor naar school moest hoefde voor mij niet zo,

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 07-07-’06 17:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.