TIJDSGEZEUR


Vandaag zijn we dus overgegaan naar de wintertijd en ik begin mij ernstig zorgen te maken, dat het verschijnsel 'tijdverzetten' uit de tijd gaat geraken. Ik zou dat heel erg jammer vinden, want ik ben juist zeer tevreden met die halfjaarlijkse aanpassingen van de tijd. 

Naast die jaarlijkse zinloze zwarte pietendiscussie die in het afgelopen decenium zomaar is ontstaan is er in de afgelopen paar jaar een tweede zinloze discussie bijgekomen en wel over het afschaffen van de zomer- en wintertijd en deze laatstgenoemde discussie neemt dit jaar in alle hevigheid toe.

Ik begrijp het niet en ik wil het ook niet begrijpen. Wat is er 's zomers nu mooier dan die heerlijke lange avonden. Tot 's avonds laat lekker buiten bezig kunnen zijn met sporten, tuinieren of als het warm is gewoon fijn op het terras zitten.

En dat we vandaag dan terugkeren naar de wintertijd vind ik ook heel erg prettig omdat het anders 's morgens wel heel erg lang gaat duren voordat het licht wordt. Nee een prima uitvinding, dat verzetten van die klok. Gewoon zo laten en dat gezeur over de ontwrichting van de biologische klok negeren. Je hoort "men" er ook niet over als er per vliegtuig weer eens een reis naar het zonnige zuiden wordt ondernomen waarbij er een uurtje tijdsverschil is. Dan hoort het er gewoon bij.

Nogmaals, ik zou het heel erg jammer vinden als de zomer/wintertijd wordt afgeschaft en mij maak je dus absoluut niet blij met een permanente tijd, of dit nu zomer- of wintertijd wordt.  

                                                      KLIK

hanscke Zondag 28 Oktober 2018 - 3:28 pm | | Standaard

tien reacties

Wieneke

Voor mij hoeft het niet te veranderen, maar als de meerderheid anders beslist dan vind ik het prima. Ik hoop alleen niet dat we er nu weer een akelige zeurdinges bij krijgen net als gebeurt bij 3 vriesnachten over ‘komt er een Elfstedentocht?’ en uiteraard de Zwarte Piet wel of niet ellende.

Wieneke, (URL) - 28-10-’18 16:59
Michiel

Ik heb dat twee keer per jaar verzetten van de klok altijd een ramp gevonden. Toen ik nog werkte duurde het altijd minstens een week voordat mijn biologische klok weer gelijk liep met de klok aan de muur. Vooral in de lente als ik een uur slaap moest ontberen was het echt verschrikkelijk. En nu nog, nu ik al lang gepensioneerd ben, ervaar ik die wisselingen als zeer belastend. Ik zou echt heel blij worden als dat halfjaarlijkse ritueel wordt afgeschaft, Ik heb geen duidelijke voorkeur voor permanente zomer- of wintertijd, maar ALSJEBLIEFT stop dat gekloot met de klok!

Michiel, (URL) - 28-10-’18 18:25
Jeanne

Toen ik nog werkte had ik ongeveer een week erge moeite met de tijd, maar nu kan ik me geleidelijk aanpassen aan de tijd. Verder heb ik nooit moeite gehad met de wissel, dus als het zo blijft vind ik het ook prima.

Jeanne, (URL) - 28-10-’18 20:06
Rietepietz

De zomer en wintertijd afschaffen zou ik nou juist heel prettig vinden, teveel gedoe met alle klokken nalopen, heb je nét een periode in schemerlicht de deur uit gehad en krijg je dat nog een keer voor je kiezen, in de schemer rijden geeft meer risico dan in het donker. In de wissel zie ik geen voordelen dus liever niet meer.

Rietepietz, (URL) - 28-10-’18 20:14
Mrs. T.

Mij maakt het helemaal niet uit wat ze ermee doen.

Mrs. T., (URL) - 28-10-’18 20:22
Sjoerd

Mij maakt het niet zoveel uit, maar als er dan toch een vaste tijd moet komen vind ik dat we gewoon moeten middelen, gewoon een half uur ertussen gaan zitten. Dat levert de minste discussies op.

Sjoerd, (URL) - 28-10-’18 21:34
Ximaar

Je (en Arjen Lubach) had m’n blogje er al over gelezen. Zelf ben ik voor afschaffen van het tijdwisselen. Gewoon aansluiten bij de 80% van de wereldbevolking die niet aan de tijd rotzooid. Aan de andere kant vind ik dat veel mensen zelf hun tijd kunnen bepalen. Wie houdt je tegen als je een uur eerder opstaat en een uur eerder eet? Veel bedrijven hebben variabele werktijden. Niet allemaal tegelijk op pad scheelt files en overvolle treinen.

Ximaar, (URL) - 29-10-’18 00:31
Marjolijn

Ik zal blij zijn als het gewissel met de klok niet meer hoeft.

Marjolijn, - 29-10-’18 07:45
ria

Ik zal ook blij zijn als we ervan af zijn, ben dagen uit mijn ritme ik vind er niets aan en zie ook de voordelen niet. Nu is het ‘s morgens weer lekker vroeg licht, ook fijn!
Gewoon de goeie oude wintertijd, wie is er niet groot mee geworden!

ria, (URL) - 29-10-’18 20:14
Renesmurf

ja, en van de maandelijkse sirenes moeten ze ook afblijven. Gelukkig blijft het nu nog even, maar helaas zal het ook ten onder gaan.

Renesmurf, (URL) - 29-10-’18 23:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.