VERTROKKEN


Alles went. Of toch niet? Sinterklaas is weer vertrokken zonder dat wij echt actief aan het feest meegedaan hebben. O ja, bij de intocht heb ik pepernoten gekocht en ook een paar chocoladeletters, maar dat was het dan wel zo'n beetje. 

Met een beetje weemoed constateerde ik deze week dat het voor de tweede keer in mijn leven is dat ik echt afscheid heb moeten nemen van het traditionele Sinterklaasfeest. De eerste keer, toen mijn kinderen groot werden en te kennen hadden gegeven het niet meer te willen vieren, deed het mij pijn. Ik weet nog dat ik op vijf december 's avonds de hond uit liet en hoe het mij raakte toen ik zag hoe iemand in een straat verderop een zak bij een deur zette, aanbelde en vervolgens hard weg liep........   

Met de komst van de kleindochters kwam ook het Sinterklaasfeest weer terug. Wat heb ik er van genoten, maar ja, ook kleindochters worden groter en de geschiedenis herhaalt zich. Ook de kleindochter in Den Haag vindt het wel genoeg om Sinterklaas met de voetbalclub en het op school te vieren. Het is voor opa en oma zo ver rijden om samen Sinterklaas te vieren, voor haar hoeft het niet per se.......We hebben nog wel een pakketje met pepernoten, een letter en een paar cadeautjes opgestuurd naar de kleindochter ver weg in het buitenland. Voor haar willen we de Nederlandse traditie leven houden.

Maar zo ben ik zelf, gisteravond, op pakjesavond, gewoon naar de maandelijkse bijeenkomst van de breiclub geweest en bijna iedereen was aanwezig. Zo leer ik opnieuw, dat het heel gewoon is wanneer mensen pakjesavond aan zich voorbij laten gaan. Sinterklaaas is en blijft voornamelijk een kinderfeest. 

                        klik

hanscke Donderdag 06 December 2018 - 1:01 pm | | Standaard

negen reacties

Jeanne

Ik herken je weemoed. Het is niet anders. Ik had een intensieve koorrepetitie op pakjesavond. Kerstrepertoire!

Jeanne, (URL) - 06-12-’18 13:47
Sjoerd

We hebben hier zo’n klein meisje over de vloer gehad. Schitterend gewoon, en dan met die stalende ogen… Maar hier is ook 25 jaar geen Sint binnen geweest.

Sjoerd, (URL) - 06-12-’18 14:51
Hanneke

Wij zijn er nooit mee gestopt. Het is wel verhuisd naar het weekend.

Hanneke, - 06-12-’18 14:51
Marjolijn

Met kleine kinderen is het natuurlijk ook een prachtig feest..!

Marjolijn, - 06-12-’18 18:15
Rietepietz

Wij zijn mazzelaars, hebben het áltijd op de één of andere manier gevierd. Wel steeds aangepast al naar gelang , leeftijd/ beschikbare tijd/ financiële mogelijkheden . De laatste paar jaar natuurlijk helemaal voor de kleintjes, de achterkleinkinderen maken het voor de derde keer een echt kinderfeest.
Maar wat let je om leuke gedichten te maken en die te versturen met een aardigheidje!

Rietepietz, (URL) - 06-12-’18 19:06
ria

Wij hebben het na de Sint nog een paar keer verzet naar de kerst maar een scheiding en andere toestanden maken dat ik het nu fijn vind al die zogenaamde feestelijkheden achter me te laten. Heerlijk!

ria, (URL) - 06-12-’18 20:35
Mrs. T.

Gelukkig vieren we het hier nog steeds. Ik vind het geweldig.

Mrs. T., (URL) - 06-12-’18 22:02
Renesmurf

Het is een kinderfeest, maar dat hoeft het niet te zijn, mijn ouders hebben het ook altijd nog gevierd en gaan er mee door ook.

Renesmurf, (URL) - 07-12-’18 22:47
Michiel

Wat mij betreft schaffen we Sinterklaas gewoon af. Door al dat gedoe over Piet vind ik het gewoon niet leuk meer.

Michiel, (URL) - 10-12-’18 16:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.