WONDERBAARLIJK


Soms komen cadeauwensen op een wonderbaarlijke manier tot stand. Als ik niet kenbaar maak, dat ik dit of dat wel graag voor mijn verjaardag wil hebben krijg ik gewoon niets. Dat heb ik al een aantal jaren meegemaakt en ik dacht, dat ik het niet erg vond, maar dat is niet waar. Het begon zo af en toe toch wel wat te knagen en om dan maar wederzijds helemaal niets meer aan elkaar te geven vond ik geen oplossing. Jarig zijn wordt dan wel een heel erg kaal verhaal.

Nadat ik een paar weken geleden van mijn bridgepartner hoorde dat hij een interessante cursus bij de HOVO volgde was dat voor mij een seintje om eens te kijken welke cursussen daar nog meer te volgen zijn, bijvoorbeeld iets over psychologie. Niet dat ik nu direct ook een cursus wilde gaan volgen, maar ik was geïnteresseerd in de onderwerpen die daar dan behandeld zouden worden.

Zo kwam ik op een site terecht waar ook aangegeven werd, welke boeken er voor een bepaalde cursus gebruikt werden. (Toen ik vanmiddag deze site weer wilde opzoeken kon ik het niet meer vinden, dat gebeurt me wel vaker, dat ik iets zie en het later niet meer kan vinden, maar dat even terzijde); ik heb toen wel een aantal boeken die genoemd werden genoteerd.

Diezelfde avond heb ik bij Bol één van die boeken bekeken en het eerste hoofdstuk wat doorgelezen. 'Ik (k)en mijn ikken' leek mij dermate boeiend, dat ik dat wel wilde hebben. De term Voice Dialogue zei mij verder niets, maar ik was enthousiast genoeg om dit op mijn verlanglijstje te zetten en natuurlijk heb ik het gekregen en ik ben er ook blij mee.

Maar dit alles heeft nog meer verstrekkende gevolgen gehad. Omdat de kamer geschilderd zou worden moest de kamer ontruimd worden, dus ook de boekenplank. En ja hoor, daar liep ik weer te zeulen met al die oude meuk van mijn studietijd, zoals: ik ben OK jij bent OK, Mens erger je niet, Nu pas ken ik mij zelf, Jan Foudraine, de markt van  Welzijn en Geluk van Hans Achterhuis, etcetera etcetera. En ineens was ik er helemaal klaar mee. Het was allemaal zo jaren zeventig. Toen waren het nieuwe inzichten, maar door de jaren heen verworden tot oubollige theoriëen. Waarom moest ik twee meter van die rommel bewaren? Alles is immers terug te vinden op het inernet?

Opeens viel het mij niet moeilijk meer om al deze boeken in een doos te stoppen om het te kunnen afvoeren. Jarenlang had ik deze boeken gekoesterd en nu was opeens de tijd rijp om ze weg te doen.

Het voelt als een verademing. En zo kan een klein gesprekje tijdens een bridgemiddag hele wonderbaarlijke wendingen teweeg brengen en komt er zomaar ruimte voor nieuwe inzichten. Het leven kan dus nog steeds verrassend zijn, ook als je ouder wordt.

                KLIK

hanscke Dinsdag 18 December 2018 - 5:16 pm | | Standaard

vier reacties

Rietepietz

Dat verbaasd me niet nee, dat wist ik al,. ;-) Zelfhulpboeken hoef ik niet op te ruimen, ik heb ze nooit gekocht of gelezen. Voor mijn verjaardag vind ik een bos bloemen altijd fijn, dingen die ik graag wil hebben koop ik meestal toch wel.
@Rietepietz, het gaat niet om zelfhulpboeken, maar om boeken van mijn studie aan de Sociale Academie

Rietepietz, (URL) - 18-12-’18 22:10
Sjoerd

Ik vind het gewoon leuk om dingen te krijgen die ik zelf niet zou kopen maar wel leuk vind. Wat ik wil hebben spaar ik voor en koop ik wel zelf. Het is soms wel lastig om wat weg te gooien wat je gekregen hebt in het kader van het ontspullen…

Sjoerd, (URL) - 18-12-’18 23:03
Renesmurf

ja, op een dag ben je er klaar mee en doe je het weg. En anders gooit men het na je dood wel weg, weg gaat het toch. Ik zou het bewaren.

Renesmurf, (URL) - 18-12-’18 23:16
ria

Och heel herkenbaar hoor, vieze ouwe boeken, ze stinken! Een cursus psychologie heb ik ook eens besteld ik denk zo’n jaar of tien geleden, het moet nog te vinden zijn op mijn blog en ook dat ik hem weer verkocht heb. Ik voorspel je het wordt niets :-D
@Ria, het is maar 1 boek als bijscholing op mijn vroegere studie

ria, (URL) - 19-12-’18 20:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.