TOCH ANDERS


Het begon zaterdagavond, na het eten voelde mijn lief zich niet lekker. Vol gevoel, druk op de buik en het gevoel dat het eten niet wilde zakken. Zondagmorgen was het nog hetzelfde. Ik vroeg hem of het een beetje te vergelijken was met begin januari 2015, toen hij wegens ernstige darmklachten en heel veel pijn 's nachts  met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen.

Nee, het was nu toch wel anders, zo liet hij mij weten. Griep was het niet, want er was wel eetlust, maar door de angst dat de pijn zou verergeren werd er weinig gegeten.

Zo zijn we de zondag doorgesukkeld en ook de maandag. 's Avonds zijn we nog naar de kerstnachtdienst geweest, waar het popkoor waar ik in januari deel van ga uitmaken, hun bijdrage leverde met passende popliedjes. Ook toen al zag ik hem zo nu en dan heel even van pijn in elkaar krimpen, maar nee, het was toch anders dan toen, liet P. mij nogmaals weten.

Eerste kerstdag kwam dochterlief en ik had voor ons drieën een tafel in een leuk en gewild restaurant gereserveerd. Afzeggen of toch maar gaan. We kozen voor het laatste. Omdat P. in de loop van de dag zich niet al te beroerd voelde, besloot hij mee te gaan. Het wijnarrengement liet hij aan zich voorbij gaan, maar hij heeft wel iets van de amuses en de daarop volgende gangen genomen, want nogmaals het eten smaakt hem wel.

's Nachts heeft hij het geweten dat hij toch weer het één en ander, hoe weinig dan ook, gegeten had. De volgende morgen leek het echt niet goed. Ook dochterlief leek het verstandig om toch maar eens contact op te nemen met een huisarts.

En zo zijn we dus op tweede kerstdag via de huisartsenpost doorverwezen naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis terecht gekomen, omdat, op grond van een echo van de buik, tot opname werd besloten. 

We zijn inmiddels twee dagen verder. De CT scan heeft nog niet voldoende duidelijkheid gebracht, maar de klachten zijn nog steeds hetzelfde. Enerzijds lijkt het verhaal, behalve het ontbreken van de heftige pijnen, een beetje op de situatie van 2 januari 2015 en toch is het anders zegt P. Wat het dan wel is? Men weet het niet.

Saignant detail: op de scan was wel een bobbel in de darmen te zien, maar in vergelijk met de scan van 2015 was deze niet in omvang toegenomen. Er is ons toendertijd niet verteld dat er een bobbel te zien was, dat horen we nu pas. Men acht het nu wel belangrijk om dit verder te onderzoeken, maar dat zou eventueel ook wel later en poliklinisch kunnen.

Voorlopig denkt men nu nog in een behandeling van zeer sterke laxeermiddelen en clysma's; met tot nu toe geen succes. Zolang niet alles naar behoren functioneert blijft hij wel in het ziekenhuis opgenomen, dat dan wel.

Hoe het verder gaat? Ik weet het niet. De tijd zal het leren.

                               klik

hanscke Vrijdag 28 December 2018 - 12:01 pm | | Standaard

elf reacties

Michiel

Sterkte er mee en beterschap gewenst voor P.

Michiel, (URL) - 28-12-’18 17:29
Ximaar

Beterschap!

Ximaar, (URL) - 28-12-’18 17:50
Marjolijn

Sterkte en beterschap…!

Marjolijn, - 28-12-’18 17:55
ria

Het lijkt me toch dat de boel behoorlijk stagneert en die bobbel is zeker niet goed natuurlijk. Sterkte!

ria, (URL) - 28-12-’18 19:59
Jeanne

O wat naar! Ik hoop dat ze snel de goede diagnose kunnen stellen en de daarbij passende behandeling in gang kunnen zetten! Sterkte en beterschap voor je lief.

Jeanne, (URL) - 28-12-’18 20:17
Rietepietz

Wat vervelend dat jullie nu niet weten wat er precies aan de hand is. Ziek zijn is al beroerd genoeg zonder de spanning omdat je niet weet wat er mis is. Ik hoop dat er snel uitsluitsel is en de juiste behandeling ingezet kan worden, Beterschap en sterkte !

Rietepietz, (URL) - 28-12-’18 21:15
Mrs. T.

He gats, wat vervelend zeg. Sterkte. En Beterschap voor P.

Mrs. T., (URL) - 28-12-’18 22:04
Sjoerd

Dat is zwaar balen, dat doet me denken aan een aantal jaren terug, toen lag mijn vrouw gedurende de kerst en nieuwjaar drie weken in het ziekenhuis. Dat is gelukkig goed afgelopen. Ik wens je heel veel sterkte, en hem uiteraard beterschap en de hoop dat ze de oorzaak snel achterhalen en verhelpen.

Sjoerd, (URL) - 28-12-’18 23:06
Wieneke

Ach wat naar is dit. Ik hoop dat ze de oorzaak snel vinden, want dan kan er iets aan gedaan worden. Beterschap en sterkte voor allebei.

Wieneke, (URL) - 29-12-’18 11:16
Renesmurf

ojee, dat is dus geen fijne kerst geweest, nu maar hopen dat het nieuwe jaar alles goed mag komen!

Renesmurf, (URL) - 29-12-’18 20:00
Rob Alberts

Acheraf lees ik de hele geschiedenis.
Het is helemaal aan mij voorbij gegaan.

Ik wens jullie meer voorspoed en nooit meer zo’n vreselijke ervaring.

Meelevende groet,

Rob Alberts, (URL) - 27-01-’19 04:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.