SPIJBELTWIJFEL


Na de afgelopen dagen alles gevolgd en gehoord te hebben over het klimaatspijbelen ben ik er eindelijk in geslaagd om zelf een mening over dit gebeuren te vormen waar ik achter kan staan. Uiteindelijk heb ik mijzelf afgevraagd of ik mijn kinderen toestemming zou hebben gegeven om aan deze spijbeldemonstratie mee te doen. Mijn antwoord daarop zou na enige aarzeling JA(mits eenmalig) zijn geweest.

Ik heb daar een aantal argumenten voor. In de eerste plaats juich ik het van harte toe, dat er (eindelijk) weer een generatie is die om zich heen kijkt en zich ergens voor in wil zetten. Oh, er zullen er vast een paar tussen zitten die het meer als een een dagje uit en een pleziertje zien, maar ik denk, dat zo'n menigte bij elkaar, zich druk makend en zichtbaar demonstrerend voor een gemeenschappelijk doel, ook die jongeren niet helemaal onberoerd zal laten.

Uit ervaring weet ik wat het met je doet, als deelnemer betrokken zijn bij een demonstratie welke het hele land in beroering brengt. Ik was er ten tijde van de demonstraties tegen kruisraketten destijds in Amsterdam niet bij, maar bij een tweede demonstratie, die in Den Haag gehouden werd, was ik er wel. Ook waren wij, op 2 juni 1979 bij de demonstratie in Gasselte, waar ruim 25.000 mensen demonstreerden tegen de mogelijke opslag van kernafval in zoutkoepels.

Onze kinderen zijn wel meegeweest naar Gasselte, Den Haag achtten wij een te onveilige situatie voor hen, en ik weet dat het meelopen in die hele lange stoet een diepe indruk heeft gemaakt. Als me nu gevraagd zou worden of ik toen heel goed wist wat alle in's en out's rondom deze kwesties waren, dan  moet ik zeggen dat het meer een globaal gevoel was.  Dat ik het nodig vond om te laten zien, dat niet alles zomaar even geregeld kon worden. Ik wilde als jong volwassene laten zien, betrokken te zijn bij hetgeen in de wereld gebeurde. 

Dus als er politici zijn die beweren dat de jongeren zich eerst maar eens beter moeten verdiepen alvorens ze zich met deze problematiek gaan bezig houden, dan vind ik dat jammer. Geef de jeugd de ruimte om op deze manier aan te geven dat zij mee willen gaan denken. Meedenken over de must van de verre vakanties per vliegtuig, meedenken over het gebruik van mobieltjes die opgeladen moeten worden, meedenken over... 

Met één dag klimaatspijbelen heb ik daarom totaal geen moeite. Wel vind ik dat het bij die éne schooldag moet blijven. Eventuele vervolgdemomstraties zullen toch echt op zaterdag moeten gaan plaatsvinden.

Wat de klimaatdemonstraties betreft, zelf zal ik daar nooit aan gaan deelnemen. Niet omdat ik mij daar te oud voor zou voelen, maar omdat ik zeer gereserveerd ben ten aanzien van de denkbeelden die ontstaan zijn omtrent de milieumaatregelen waarvan men denkt dat ze genomen moeten worden. Opwarmingen, ijstijden het is iets wat er door de eeuwen heen altijd is geweest en waar wij als mens waarschijnlijk veel minder invloed op hebben dan wat men ons nu wil laten geloven.

                        klik

hanscke Zaterdag 09 Februari 2019 - 1:10 pm | | Standaard

acht reacties

Rietepietz

Ik betwijfel of er zoveel deelnemers geweest zouden zijn als het niét op een schooldag was georganiseerd. Bovendien kunnen deze kinderen grotendeels zélf nog heel veel meer voor een beter klimaat doen dan ze nu doen als ze dat zo belangrijk vinden. Ik neem zomaar aan dat minstens de helft nog geen geen veganist was, er rustig op los reist per vliegtuig en een vervuilende brommer rijdt. Verbeter de wereld en begin bij jezelf en pas dán kun je andere mensen proberen te motiveren.

Rietepietz, (URL) - 09-02-’19 19:51
Sjoerd

Heb je ook gezien wat voor rotzooi ze hebben achtergelaten na afloop. Dan zeg ik toch uiteindelijk nee…

Sjoerd, (URL) - 09-02-’19 21:51
Renesmurf

Ik vind je laatste zin een beetje eng, dat doet haast religieus aan, het komt wel goed. Maar dat lijkt mij niet, en ze demonstreren wel, ik hoop dat het helpt. Maar ik vrees het niet, het is simpelweg te duur om de aarde te redden.

Renesmurf, (URL) - 09-02-’19 23:01
Hanneke

Mijn kinderen zouden best mee mogen doen, maar alleen op zaterdag of een andere niet-schooldag. Dit was me te makkelijk.
En dan: Is het nog wel spijbelen als je ouders én je school het goed vinden dat je een dag van school wegblijft?

Hanneke, - 10-02-’19 01:18
Marjolijn

En na afloop gezellig met zijn allen een broodje Mac eten, dat helpt ook… :-)

Marjolijn, - 10-02-’19 07:47
ria

Ik ben het met Sjoerd eens, laten ze eerst maar eens doen voordat ze gaan protesteren.

ria, (URL) - 11-02-’19 20:06
Platoonline

Een mooi betoog waar heel wat in zit. Ik zou mijn kinderen ook wel hebben laten spijbelen voor een keertje. Maar dan moesten ze er wel zijn uiteraard.
Overigens denk ik niet dat die demonstraties erg veel uithalen. Nederland loopt achter met zijn maatregelen en hoe Europa ook betoogt, ze gaan niet veel harder. Jammer, want op deze manier blijven we ook nog eens afhankelijk van Gazprom etc. Of het klimaat te beïnvloeden is, weet ik niet. Maar het is me wel duidelijk dat onze generatie overduidelijk veel te groten happen uit de natuur neemt. Wie voldoet er aan de ecologische voetafdruk?

Platoonline, (URL) - 13-02-’19 22:24
Ximaar

Ik vind het prima dat de jeugd dit statement maakt. Het is hoe dan ook goed dat ze er via deze weg over nadenken. Daarbij staat Nederland beschamendgenoeg Europees helemaal onderaan op dit gebied. Wat dat betreft hebben veel politici een bord voor hun kop. Het zou me ook niets verwonderen als de jeugd die meedoet op termijn zelf ook beter aan het milieu denken.

Ximaar, (URL) - 15-02-’19 13:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.