DE KOEKOEKSSPRONG


Het was zo'n lieverdje, onze koekoek en hij deed zo zijn best. Elk half uur liet hij van zich horen; op de halve uren maar één keer, maar op de hele uren meerdere keren met natuurlijk twaalf uur als hoogtepunt.

Maar dat hij het bij ons zo slecht naar de zin had, heb ik nooit geweten. Maandagavond is hij waarschijnlijk uit wanhoop gesprongen en heeft daarmee zijn hele hebben en houwen mee de vernieling in genomen.

Het was rond half zeven, wij zaten genoeglijk aan onze keukentafel te eten, toen we opeens een oorverdovend lawaai hoorden. We sprongen op om te gaan kijken wat er aan de hand was en daar lag hij, de koekoeksklok, totaal ontwricht. 

P. had eerst nog goede hoop dat hij de klok wel weer in elkaar kon zetten, maar toen hij er 's avonds mee bezig ging bleek dat al snel ijdele hoop te zijn. Niet meer te repareren.

Het akelige toeval wil, dat onze antieke klok, een Comtoise, het, sinds het opknappen van de kamer, ook niet meer doet. Naast het missen van het geluid, vooral 's nachts,  de roep van de koekoek en het slaan van de klok, mis ik overdag ook heel erg de klok die de tijd aangeeft. Het aantal keren, dat ik op een dag naar de plek kijk waar òf de koekoeksklok hing òf die andere klok, is niet meer te tellen.

Er is een nieuwe koekoeksklok onderweg en de Comtoise is ter reparatie weggebracht. Ik zal blij zijn als deze stukken huisraad weer hangen, want echt ik ben heel erg gehecht aan beide klokken. De Comtoise, omdat ik die altijd heel erg mooi heb gevonden en ik dolgelukkig was toen ik een tip van vrienden kreeg waar ik er eentje kon kopen en de koekoeksklok omdat we daar een verhaaltje omheen bedacht hebben dat onze vorige hond Sjors, voor dat hij ging hemelen, dit ons heeft geschonken, zodat we niet zo alleen achter zouden blijven. En ik vond het voor de kleinkinderen zo leuk, dat, toen ze klein waren, elk uur naar de koekoek konden kijken.

Ach ja, de kleinkinderen zijn inmiddels groot, hond Sjors heeft niet één maar twee opvolgers gekregen die inmiddels ook al weer 6 en 7 jaar zijn, dus waarom dan nog weer een koekoeksklok? Gewoon, omdat we daarmee de tijd een beetje in de hand kunnen houden. Dan wordt dat in ieder geval weer zoals het was. Soms wil je de tijd gewoon even vasthouden.

                               klik

hanscke Zondag 17 Maart 2019 - 12:52 pm | | Standaard

acht reacties

Rob Alberts

Ongezien worden belangrijker dan je zelf zou vermoeden.

Ik hoop dat de tijd snel weer vertrouwd tikt in jullie huis.

Nostalgische groet,

Rob Alberts, (URL) - 17-03-’19 16:12
Marjolijn

Ja, de tijd in huis zou ik ook niet graag missen, al hoeft het voor mij geen geluid te maken.
Fijn dat jullie binnenkort weer goed bij de tijd zijn, met de bekende geluiden.

Marjolijn, - 17-03-’19 17:47
Mrs. T.

Ik zou juist helemaal naar worden van steeds dat gekoekoek! ;-)

Mrs. T., (URL) - 17-03-’19 17:53
Rietepietz

Het geluid van klokken hoort gewoon bij je levensritme. Je neemt het, meestal, niet meer bewust waar maar “je hoort het direct” als als ze uitvallen.

Rietepietz, (URL) - 17-03-’19 20:17
Sjoerd

Ik leef helemaal digitaal, ik heb overigens ook geen klok nodig. Ik weet meestal zonder te kijken hoe laat het ongeveer is.

Sjoerd, (URL) - 17-03-’19 21:40
ria

Net als Sjoerd weet ik dat ook, ter controle kijk ik dan even en meestal zit ik er hooguit een kwartiertje naast. Sinds we hier wonen hebben we dag en nacht de kerkklok. Een koekoeksklok zou ik ook helemaal gek van worden, maar alles went blijkbaar. Fijn dat ze gerepareerd kunnen worden ;-)

ria, (URL) - 17-03-’19 23:24
Renesmurf

Ja, als je er plezier aan hebt moet je dat terugbrengen in je leven, zo simpel is dat!

Renesmurf, (URL) - 17-03-’19 23:40
Platoonline

Goh ja, zo’n koekoeksklok is toch leuk. Ik heb er geen een maar ik kan me zo levendig voorstellen dat je er aan gewend bent en hem wilt houden.
Het brengt nostalgische gezelligheid in huis.

Platoonline, (URL) - 22-03-’19 14:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.