DE STEMMING


Door alle gebeurtenissen van deze week wisselt de stemming van "ons" land van dag tot dag. Zijn "we" de éne dag heel betrokken bij Nieuw Zeeland, twee dagen later staat heel Nederland op zijn kop vanwege één of andere gek die het nodig vindt om in een tram te gaan schieten. 

Naast paniek en ontreddering en ook verdriet heeft dit ook nog eens gezorgd voor verwarring bij de aanstaande verkiezingen. Moet dit nu wel of niet als een terroristische actie beschouwd worden, moest de campagne nu wel of niet gestaakt worden, is het justitie wel of niet aan te rekenen dat deze gevaarlijke man, want dat is hij wel, vrij rond kon lopen, enzovoort enzovoort....

De verkiezingen zijn geweest en vandaag lijkt Nederland in de overwinningsroes van enkele partijen te zijn. Twee partijen die haaks op elkaar staan. De éne partij, Groen Links,  wil, wat het mileu betreft, zo vooruitstrevend mogelijk  zijn veel windmolens, veel zonnepanelen, veel warmte pompen; kortom Nederland zou in Europa toonaangevend moeten zijn, terwijl de andere grote, winnaar Forum voor Democratie, dit juist helemaal niet wil en al die, in hun ogen, nutteloze investeringen sterk afwijst, omdat we als Nederland maar heel weinig hierin kunnen betekenen en dat het de burger veel geld gaat kosten. 

Het zijn de nieuwe "jongens", want jong zijn deze heren nog wel, die namens hun achterban hierover in debat gaan en de politiek zullen gaan beheersen.

Ik weet nog niet wat ik er van moet denken. De tijd zal het leren, maar dat er door de jaren heen verschuivingen zijn ontstaan moge duidelijk zijn. Maar eigenlijk is er niets nieuws onder de zon, want gaat dit niet zoals het al eeuwen gaat? Ideologieën met daarbij behorende standpunten verdwijnen om door nieuw gedachtengoed ingenomen te gaan worden, waar dan eerst heel veel over gebakkeleid moet worden om het samen een beetje eens te worden.

Debatteren moet, maar ik hoop wel, dat dit met enig wederzijds respect zal gaan. Als iedereen het hart op de goede plaats heeft zal dit toch niet zo'n probleem moeten zijn, of ben ik nu te optimistisch?

                                 klik

hanscke Donderdag 21 Maart 2019 - 11:42 am | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

Ik behoor tot een van de winnende partijen, en dacht ook dat het allemaal wel mee zou vallen. Maar als ik kijk wat de huidige partijen met het millieu willen ben ik toch blij dat ik via Jesse mijn stem laat horen.

Sjoerd, (URL) - 21-03-’19 15:30
Marjolijn

Idd. de tijd zal het leren…!

Marjolijn, - 21-03-’19 18:15
Jeanne

Ik hoop met je mee, dat men respectvol met elkaar om kan gaan.

Jeanne, (URL) - 21-03-’19 18:21
Mrs. T.

We gaan het meemaken.

Mrs. T., (URL) - 21-03-’19 21:35
Platoonline

Ik stem al jaren Groen Links, omdat de PvdA me een aantal keren flink teleurgesteld heeft. En ja, GL is voor een betere natuur. Ook als het niet noodzakelijk was, zou ik daar voor zijn. In elk geval is GL niet op één hoop te gooien met die partijen op uiterst rechts. Hopelijk wordt die blaaskakerij snel afgestraft.
Zie, ik noem hier man en paard. Zouden meer mensen moeten doen. Maar de meesten zijn te bang om hun mening te laten blijken. Terwijl we toch zeggen dat we in een vrij land wonen.

Platoonline, (URL) - 22-03-’19 14:14
Rietepietz

Als de twee winnaars zover uit elkaar liggende standpunten hebben zullen we waarschijnlijk ongeveer in het midden uitkomen, dat is dan zo gek niet zou ik denken.

Rietepietz, (URL) - 22-03-’19 17:40
ria

Een verslaafde gek die vast hoorde te zitten, dat was het.
Verder sluit ik me bij Rietepietz aan, de geldverslindende klimaatmaatregelen liepen wel erg uit de hand.

ria, (URL) - 22-03-’19 21:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.