COMPLET


Nee, we zijn niet vol of complèt zoals de Fransen dan zeggen, maar we zijn wel weer compleet. P. is weer thuis en de jongens zijn er ook weer. Omdat we deze ziekenhuisopname van P. veel beter voor konden bereiden hadden we er voor gekozen om hond Hessel en hond Iemand naar het hondenpension te brengen. Zo had ik het een stukje makkelijker en hoefden zij niet dag na dag uren lang alleen thuis te zijn. Hoewel ze het in het hondenpension meestal goed tot redelijk naar hun zin hebben, waren ze dit keer door het dolle heen toen ik ze kwam halen. 

Zo goed en zo kwaad proberen we de draad van ons gewone doen weer op te pakken en dat zal iedere dag weer wat beter gaan. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het voorlopig maar zoals het kan. Even met de auto naar een plekje met een pick-nickbank net buiten het dorp. De jongens kunnen daar los lopen en lekker even snuffelen en P. kan daar eventueel blijven zitten, maar hij koos er voor om toch een eindje mee te lopen. Ach, je kunt je geluk dan bijna niet bevatten.

En toch, heel diep van binnen, knaagt er iets, is er iets van twijfel. Natuurlijk ben ik reuze blij dat het allemaal zo goed is gegaan en toch vraag ik mij af, en waarschijnlijk maak ik dat zelf niet meer mee, of ik heel veel later, en dan denk ik aan een aantal decennia, toch niet de conclusie zou gaan trekken dat het een operatie is die gezien moet worden als iets wat met de tijdsgeest van nu te maken heeft gehad. Het ging ten slotte om een vrij zeldzame tumor met een traag verloop.

Ik heb er wel eens eerder over geschreven, maar ik blijf het vreemd vinden dat tegenwoordig bij kinderen niet meer massaal de amandelen hoeven te worden geknipt, oren worden doorgeprikt, buisjes in de oren geplaatst of dat bij vrouwen van middelbare leeftijd en masse de baarmoeder moet worden verwijderd.....

Zo'n enorm groot ziekenhuis als het UMCG is, met de vele, vele artsen en specialisten; in hoeverre is er hier en daar toch sprake van een soort industrie met daaraan gekoppeld een verdienmodel. Het volgende onderzoek staat namelijk al weer in de stokken.

P. schijnt voor een bepaald soort antibiotica allergisch te zijn. Nu moet dat opeens ook weer grootschalig onderzocht gaan worden, want het zou kunnen zijn dat er nu andere stofjes gebruikt worden waardoor de allergische reactie er niet meer is, terwijl men nu ook prima in staat was om gebruik te maken van andere medicatie. Zo blijft men wel werk houden.

Maar voorlopig ben ik nog steeds heel erg blij, dat P. zo goed uit deze operatie is gekomen en dat er waarschijnlijk geen sprake meer is van een tijdbom in zijn lichaam die ooit een keer zou gaan opspelen. Wij kunnen, zoals het er nu naar uit ziet, zonder al te veel zorgen verder met ons leven en dat is ook heel wat waard.  

hanscke Woensdag 12 Juni 2019 - 4:51 pm | | Standaard

acht reacties

Jeanne

Wat fijn om te horen na zo’n spannende tijd!

Jeanne, (URL) - 12-06-’19 19:52
Rietepietz

Ja soms maakt de vooruitgang andere behandel methodes mogelijk waardoor sommige operaties nu minder voor komen. Maar toch moest ook bij mijn dochter de baarmoeder eraan geloven en kregen onze achterkleinkinderen twee jaar geleden nog buisjes in de oren.

Rietepietz, (URL) - 12-06-’19 20:19
Ximaar

Ik denk dat er bij een universitair ziekenhuis als het UMCG niet echt in verdienmodellen wordt gedacht. Artsen zijn daar ook in loondienst. In ons niet-universitaire ziekenhuis met allemaal maatschappen verwacht ik zoiets eerder, maar ook daar is het zo druk dat ze zo al voldoende werk hebben.

Mooi om te lezen dat alles een beetje normaliseert.

Ximaar, (URL) - 12-06-’19 22:02
Renesmurf

Ze kunnen steeds meer, en houden mensen ook steeds langer vast, eenmaal in de carrousel van de zorg is het lastig om daar weer uit te komen.

Renesmurf, (URL) - 12-06-’19 22:49
Sjoerd

Neem het zoals het is. Je zorgen maken heeft geen zin. Ieder jaar is toch mooi meegenomen denk ik dan. De techniek wordt steeds beter, en laten we daar in ieder geval van profiteren.

Sjoerd, (URL) - 12-06-’19 23:28
Marjolijn

Fijn dat de rust en alles weer ten goede keert.
Pluk de dag, iedere keer opnieuw…!

Marjolijn, - 13-06-’19 06:56
ria

Maak je maar niet al teveel zorgen en het is goed dat het allemaal een beetje onder controle blijft. Lekker naar buiten met de jongens!

ria, (URL) - 13-06-’19 10:38
Platoonline

Ik vind het moeilijk een reactie te geven. Is het een verdienmodel (die zijn er dat is wel zeker) in dit geval? Of was het toch goed om hier (ik neem aan) preventief in te grijpen. Terugdenken aan mijn zware hartritmestoornissen en de daarmee samenhangende operatie…. nog maar in de jaren 80 was ik dood geweest, nu ben ik gered door het wegbranden van een litteken. Ook mensen met infarcten hebben nu veel meer overlevingskansen. Dus er is beslist vooruitgang. Maar ik snap je overwegingen ook.
Hoe dan ook: ik hoop dat jullie nog heel lang, gezond bij elkaar blijven.

Platoonline, - 13-06-’19 18:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.