HET BOSVERHAAL

Donderdagmiddag had ik wel vreemde geluiden gehoord, het leek wel of ze aan het stenen leggen waren in het bos, maar op vrijdagmorgen werd het mij duidelijk, de sloop van het bos was begonnen.

Een aantal jaren geleden, het was toen nog volop crisis, was er tijdens de verkoop van een huis in het midden van onze straat een opmerking van een niet koper geweest, dat het bos achter het huis de tuin wel wat donker maakte. Toen is het balletje gaan rollen. De eigenaar, staatsbosbeheer werd gevraagd om eens naar het bos te komen kijken. Dat is toen gebeurd en de mening van staatsbosbeheer was, we plegen niet veel onderhoud, het is tenslotten een produktiebos.

Vanaf dat moment was een deel van de buurt wakker geschud en bleef men er maar opaandringen, dat er iets met het bos moest gebeuren. Staatsbosbeheer is opnieuw gaan kijken en de conclusie was, dat er wel wat zieke bomen waren, maar dat men nog niet precies wist wat te doen. Het zou zeker 2020 worden voor men actie ging ondernemen. Het laatste wat we gehoord hebben is, dat er in juni nog weer eens een schouw gedaan zou worden.

En dan opeens, zonder enige melding aan wie dan ook vooraf, is er met het kappen van de bomen begonnen. Zo zagen wij vrijdag dat er zeker niet selectief gekapt werd, nee bijna alles ging tegen de vlakte. De tranen sprongen me in de ogen. Daar ging mijn bos.

Op zaterdag werd er gewoon doorgegaan met de kapwerkzaamheden. Op maandag was er een rustdag maar dinsdag werd er weer met volle vaart verdere gekapt. Alleen leek het erop dat er nu iets selectiever gekapt werd. Juist achter onze tuin mochten een aantal bomen blijven staan. En ook de achterste rand is (nog) niet gekapt. En of dat gaat gebeuren weten we ook niet, want niemand informeert ons als buurt.

Tja, tot nu toe hebben we nog steeds wat uitzicht op wat bomen en aan de buitenkant van het dorp lijkt het net of er niet veel veranderd is. Geen idee of het zo blijft. Sinds vanmiddag is het weer heel stil in het "bos". Alleen het middelste gedeelte van het bos gedaan. Nu zou, gescheiden door een slootje, het linker en het rechter deel aan de beurt zijn. Ik ben heel benieuwd of en wanneer men verder gaat.

Eerlijk gezegd ben ik over de grootste schok heen. Aan de ene kant zou het mooi zijn als het nu blijft zoals het nu is, maar ik had me ook al enigszins verzoend met het wijdse uitzicht wat we zouden krijgen als alles gekapt zou worden. Voor de bosbewoners zal het hoe dan ook wel een grote verandering zijn, maar als dit de nieuwe situatie is zal ik niet alle vogels hoeven te missen, er zullen er zeker weer een aantal terugkomen als de rust voorgoed weerkeert. En ook zal ik kunnen blijven genieten van het ruisen van de bomen. We wachten af.

Het slagveld, zo ziet er achter de heg uit

Dit is nu het aanzien vanuit onze tuin, eigenlijk best nog wel aardig

                                   klik                      de oude situatie

hanscke Woensdag 31 Juli 2019 - 4:17 pm | | Standaard

vijf reacties

Marjolijn

Staatsbosbeheer heeft officieel beloofd om voor elke gekapte boom een nieuwe jonge boom terug te planten, misschien niet op dezelfde plek maar dan toch op een andere.
De bloementuin zal zeker meer licht krijgen…!

Marjolijn, - 31-07-’19 17:05
Sjoerd

Ik kan me best voorstellen dat het pijn doet als alles verdwijnt.

Sjoerd, (URL) - 31-07-’19 20:46
Rietepietz

Een klein bosje moet ook, of misschien wel juist, regelmatig uitgedund worden om te zorgen dat de bomen elkaar niet verstikken. Maar dat is iets anders dan domweg stukken kappen. Maar ik ken de situatie niet en moet maar aannemen dat staatsbosbeheer de zaak zo natuurlijk mogelijk zal laten.

Rietepietz, (URL) - 01-08-’19 11:25
ria

Er wordt was afgekapt en gezaagd in Nederland en ze beloven dan er nieuwe jonge bomen voor terug te planten. Raar dat ze jullie niet informeren. Je kunt toch gewoon bellen en vragen wat de bedoeling is?

ria, (URL) - 01-08-’19 11:43
Renesmurf

Zolang er een rechts beleid is in Nederland wordt er meer gekapt dan bijgeplant, ineens zijn open plekken belangrijk. Jammer dat de natuur niet gewoon zijn gang mag gaan.

Renesmurf, (URL) - 04-08-’19 00:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.