GEKAPT


Het is klaar, het stuk bos achter ons huis is gekapt op een een paar luttele bomen na. Precies achter ons huis zijn er nog een aantal, een stuk of zeven, in een kringetje blijven staan en hier en daar nog een hele lange sprieterige berk. Ik vraag me af of die straks een herfststorm overleven. 's Nachts, zo tegen de ochtend aan, wanneer ik meestal een tijdje wakker lig, mis ik de vogels. Ik vond het altijd heerlijk om dan naar hun ochtend gekwetter te liggen luisteren en meestentijds viel ik dan vanzelf weer in slaap.

Het is echt wennen en het afscheid nemen van het bos lijkt wel een beetje op een rouwproces. De eerste dagen was er vooral het ongeloof en de boosheid en het niet willen accepteren dat het echt gebeurt. Bij elke vallende boom wilde ik wel luidkeels schreeuwen: NEE NIET DOEN.

Om niet steeds getuige te hoeven zijn van al die vallende bomen zijn we maar veel op pad gegaan. Zo stond er nog op mijn lijstje om eens naar Holwerd te fietsen om daar het onlangs  geplaatste standbeeld op de zeedijk te gaan bewonderen. Met het koor hadden we steeds over haar gezongen, het Dikke Wijf die op de zeedijk staart naar Holwerd aan Zee. Een lied met een lange lap tekst, gemaakt op de melodie van een song van Michel Sardou, Les lacs du Connemara. Ik vind haar imponerend, niet het zoveelste figuur van een slanke jonge dame maar een gestalte waarin ik mijzelf wel wat kan herkennen.

Ondertussen kwam kleine dochter Nina uit den vreemde ook nog logeren en met haar kon ik de onvrede over het kappen van het bos heel goed delen. De tekst: ik vind dit niet leuk, dit is heel erg, kwam vele malen uit haar mond en op de een of andere manier heeft het mij in mijn rouwproces geholpen.

Gelukkig hebben Nina en ik saampjes ook wel van heel andere dingen kunnen genieten. Zo zijn we samen naar de bioscoop geweest en hebben de film The Lions King in 3D gezien.

Tsja, bij het opstaan 's morgens moet ik nog wel heel erg aan het nieuwe uitzicht wennen, maar het is net of ik het door de dagen heen wat verwerkt heb. De scherpe randjes zijn er wat af en ik zie ook wel wat voordelen. Ik kan nu de wolken zien en het is ook wel een stuk lichter in de tuin geworden.

Ik ben wel blij dat het niet tijdens onze vakantie is gebeurd, maar dat we gewoon thuis waren.

                       klik

hanscke Dinsdag 06 Augustus 2019 - 10:20 pm | | Standaard

vijf reacties

Sjoerd

Het is in ieder geval een stuk lichter geworden.. Die dikke dame is wel heel fors uitgevallen.

Sjoerd, (URL) - 07-08-’19 12:03
Rietepietz

Tjonge, nee dat is geen onderhoud maar kaalslag. Ik snap het niet dat er zoveel gekapt wordt, we hebben de bomen nou juist zo hard nodig omdat ze co2 opnemen,
Het beeld vind ik wel érg fors uitgevallen.

Rietepietz, (URL) - 07-08-’19 16:21
Marjolijn

Wel fijn dat het een stuk lichter is geworden en dat je blauwe en wolkenluchten kan zien…!

Marjolijn, - 07-08-’19 18:17
ria

Zo heb elk nadeel ook weer zijn voordeel moet je maar denken. Het is alleen niet te hopen dat ze er een lelijk gebouw of zoiets neer gaan zetten.

ria, (URL) - 07-08-’19 18:42
Renesmurf

Het is schandalig, maar zo gaat dat, het kappen gaat sneller dan dat het groeit. Arme vogels ook, die hebben geen plek meer.

Renesmurf, (URL) - 12-08-’19 23:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.