HET BELSE LIJNTJE


Behalve het weer, mis ik Frankrijk eigenlijk niet echt. Ik vermaak mij hier ook prima en ik kom zoveel onbekende dingen tegen, waardoor ik toch het gevoel heb in een totaal andere wereld te zijn.

Toen wij met zoonlief en kleinedochter onze fietstocht begonnen bij het dichtstbijzijnde knoopppunt en over een heel lang recht fietspad naar het volgende knooppunt reden, maakte  hij de opmerking dat dit waarschijnlijk een oude spoorlijn was geweest. En natuurlijk was dit ook zo. 

Het Bels Lijntje liep van Tilburg naar Turnhout. Het zou een hele belangrijke verbinding moeten zijn geworden tussen Parijs - Amsterdam, maar met het gereedkomen van de Moerdijkbrug in 1872 is dit plan komen te vervallen.

Een paar dagen later, tijdens onze fietstocht naar Baarle Nassau hebben we opnieuw gebruik gemaakt van dit fietspad. Om niet dezelfde weg terug te hoeven fietsen, had ik een rondje uitgzet die ook een stukje door België voerde. 

Eerst was er de verrassende ontdekking dat het Belgische Baarle Hertog niet een aaneengesloten enclave is maar uit heel veel kleinere delen bestaat. Toen we onze rondrit vervolgden stuitten we in de buurtschap Weelde-Station op een informatiebord over de "dodendraad" in de EersteWereldoorlog. Dit was een elektriche hoogspanningsdraad die van Cadzad naar het Drielandenpunt liep en moest voorkomen dat de Belgen naar Nederland zouden vluchten. Bij Baarle Nassau was dit nog al ingewikkeld, vandaar dat er hier nogal wat informatie over te vinden is.

Er is een fietstocht uitgezet en een wandeltocht van een kleine vier kilometer die begint in Zondereigen en die door middel van een routebeschrijving veel informatie verschaft. Natuurlijk gaan we dit binnenkort bekijken, want werkelijk, ik wist echt niet van het bestaan van de "dodendraad" af. Dat is helemaal nieuw voor mij. 

En dat maakt het dat ik het echt leuk vind om in eigen land met vakantie te zijn. Er valt hier ook nog zoveel te ontdekken. 

                   Er zijn 13 informatiepanelen langs de fietsroute 

                                             Klik        

                                               Bels lijntje van Tilburg naar Turnhout

hanscke Zaterdag 17 Augustus 2019 - 9:36 pm | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

Hey, dit is heel leuke informatie, hier wist ik niets van. Zo leer ik weer eens wat nieuws.

Sjoerd, (URL) - 17-08-’19 22:36
Renesmurf

Ja, leuk om te weten en langs te komen, grappig genoeg ben ik daar nooit geweest in Baarle Nassau maar ik weet het wel allemaal. Opgezocht op internet. Dat spoorlijntje is toch zonde, veel werk aan gehad.

Renesmurf, (URL) - 17-08-’19 22:50
Jeanne

Ja er is overal zoveel te ontdekken. Wij merken dat als we wandelen over de lange-afstands-paden dwars door Nederland. Prachtig land gewoon!

Jeanne, (URL) - 17-08-’19 23:55
marjolijn

Heel bekend onder de Brabanders dat Bels lijntje.
Geniet volop van de mooie omgeving.

marjolijn, - 18-08-’19 07:36
ria

Ik ben maar een rare geloof ik. De behoefte alles te weten en alles ook nog eens te moeten zien en dan ook nog de geschiedenis ervan te weten heb ik totaal niet. Er is zoveel, overal is geschiedenis en ook overal moeten er routes van zijn tegenwoordig, vooral met heel veel bordjes die we dan lopend of met de fiets moeten volgen. Dat we een prachtig land hebben is wel zeker, maar het zou nog zoveel mooier zijn zonder al die bordjes.

ria, (URL) - 18-08-’19 10:36
Rietepietz

Het zou me niet verbazen wanneer een groot deel van de “vakantiewereldreizigers” amper iets in het eigen land gezien hebben.

Rietepietz, (URL) - 18-08-’19 19:26
Mrs. T.

Die dodendraadroute hebben wij een paar jaar geleden gefietst. Vond het interessant en een mooie route.

Mrs. T., (URL) - 18-08-’19 21:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.