SPAREN


Wie wat spaart heeft wat. En vroeger was het nog lucratief ook, want hoe meer er gespaard werd, des te meer rente werd er bijgeschreven.

Toen ik deze week hoorde, dat de spaarrente verlaagd was naar 0,01 % moest ik toch echt wel toegeven dat de tijden wel heel erg veranderd zijn en dat niets hetzelfde blijft.

En opeens was ik met mijn gedachten in een tijd van vijftig jaar geleden. Ooit heb ik een tijdje op een bank gewerkt. Toen ik de miiddelbare school had verlaten wilde ik graag de verpleging in. Niet de gewone verpleging , maar de psychiatrie. Mijn ouders vonden dit niet zo'n heel erg goed idee en verplichtten mij te wachten tot ik de leeftijd van 18 jaar had bereikt. Zodoende belandde ik op de bank en ik heb daar ruim 7 maanden gewerkt.

Mijn werk bestond vooral uit het bijschrijven van de rentes op de kaarten. Op de kaart stond genoteerd welk bedrag de klant had gespaard, vervolgens waren er tabellen waarop afgelezen kon worden hoeveel rente er bijgeschreven diende te worden. Er waren verschillende rentepercentages. Bijvoorbeeld voor één maand vast, of voor drie maand, een half jaar of zelfs een heel jaar. Dit laatste leverde dan wel een percentage van rond de 7% op.

Echt heel spannend was dat werk natuurlijk niet en ik was dan ook blij toen ik afscheid kon nemen om toch de verpleging in te gaan. Voor de nieuwsgierigen onder ons, ja ik heb het Staatsdiploma Ziekenverpleging B wel gehaald en daarna heb ik de Sociale Academie gedaan 

En nee, heel rijk ben ik daar nooit van geworden, maar door de jaren heen zijn we er toch in geslaagd om een klein kapitaaltje als spaargeld op de bank te hebben staan. En wat vond ik het altijd leuk als we dan jaarlijks automatisch weer een bedrag kregen bijgeschreven.

Die tijden zijn nu dus ook voorbij. Ik ben bang dat het straks nog zo ver komt dat er betaald moet worden voor het spaartegoed wat op een bankrekening staat. Ik blijf het een belachelijk idee vinden en het is iets wat ik van deze tijd echt niet kan waarderen. 

Ik troost mij dan maar, dat de herfst nog altijd hetzelfde is en blijft. Ieder jaar zijn ze er weer, de prachtige rode paddestoelen en elk jaar weer maak ik er een paar foto's van. Het zou eigenlijk niet hoeven, want ik heb er al genoeg, ik zou zo kunnen putten uit de voorraad die ik heb, maar in tegenstelling tot vroeger, kost het  niets en dat is iets van deze tijd dat ik dan wel weer leuk vind.  

hanscke Zondag 27 Oktober 2019 - 3:45 pm | | Standaard

acht reacties

Ximaar

Ik heb ooit nog jaardeposito’s gehad die 11% opleverden. De helft daarvan wilde de belastingdienst hebben, de andere helft kon je wegstrepen tegen de inflatie. Veel mensen kregen een lager persentage, dus die gingen er net als nu ook niet zoveel op vooruit.

Ximaar, (URL) - 27-10-’19 18:37
Rietepietz

Ik heb er geen last meer van, sinds bejaarden en met de zorg te maken krijgen houden gewoon niet genoeg meer over om te sparen. Maar het was leuk ja die rente op rente kon aardig oplopen als je het een tijd niet bij had laten schrijven.

Rietepietz, (URL) - 27-10-’19 21:18
Sjoerd

Volgens mij kun je het tegenwoordig beter investeren in andere zaken, of uitgeven, dan heb je er in ieder geval plezier van gehad. Nog even en iedereen heeft weer een ouwe sok met geld. Lang leve de vooruitgang.

Sjoerd, (URL) - 27-10-’19 22:58
marjolijn

De regering en Europa stimuleren dat je het geld uitgeeft en zeker niet oppot.
Maar het effect zal zijn dat steeds meer oude sokken met inhoud gaan komen, met alle gevolgen vandien, vermoed ik.
Goede start van de nieuwe week!

marjolijn, - 28-10-’19 08:07
Mrs. T.

Ik ga het van de bank halen als ik ervoor moet betalen.

Mrs. T., (URL) - 28-10-’19 22:31
Renesmurf

Ja, helaas, ik ben zelf best spaarzaam, en dat wordt steeds minder beloond, er voor gaan betalen zou van de zotte zijn.

Renesmurf, (URL) - 29-10-’19 00:01
Mirjam Kakelbont

Mensen die zegeltjes spaarden bij de supermarkt begreep ik vroeger niet. Nu wel! Je krijgt 7% rente op een boekje bij AH.
Nog even en we moeten betalen voor ons geld op de bank. Gaat iedereen terug naar sparen in een sok.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 29-10-’19 16:42
ria

Ik heb ook op een bank gewerkt na de middelbare school. Ik vond het leuk en zat achter de boekhoudmachine, betaalde rekeningen en deed de post, tot ik ging trouwen.

ria, (URL) - 29-10-’19 20:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.