MANTELZORGROBOT


Zo af en toe mis ik mijn werk nog wel eens en dan vooral het contact met de leerlingen. Wat zou ik graag met hen in gesprek gaan over de zorgrobot. Afgelopen week zag ik weer eens in een programma van Max een filmpje voorbij komen over de robot in de zorg. 

Dit keer was het een pop, aangekleed als een meisje. Het nieuwe aan deze robotpop was, dat de oudere niet aangespoord werd om iets te doen maar dat de de oudere zelf contact moest maken door aan de pop vragen te stellen in de vorm van, wil je naar buiten, wil je ergens anders zitten of iets dergelijks, want zo goed heb ik er niet naar geluisterd. De vergelijking van de tamagotchi van weleer werd ook nog gemaakt en hoorde ik dan nog wel.

Ik heb echt helemaal niets met die zorgrobots en al helemaal niet met die zogenaamde socale robots. Ik vind het eerder een verarming dan een verrijking.

Ik moet dan altijd nog aan mijn vader denken, hoe zou hij het gevonden hebben om zo'n sprekende pop, of in dit geval een plant, in zijn kamer te hebben. Ik denk dat hij het in het begin wel leuk gevonden zou hebben, maar dat hij het nog veel leuker gevonden zou hebben om ons te vertellen over dat wat de pop allemaal kon zeggen. Ik schat in, dat nadat het nieuwtje er af was, hij er niet meer naar zou talen en het zou betitelen als een dood ding waar je ook niet wijzer van wordt.

Ik zou van mijn leerlingen hebben willen weten, wat zij nu van deze ontwikkelingen vinden en wat zij als voordelen zien en of er wat hen betreft ook nadelen zijn.

Bij gebrek aan leerlingen vraag ik het maar aan de lezer. Wat zijn jullie gedachten over zo'n mantelzorgrobot die ingezet kan worden tegen de eenzaamheid van ouderen.

Ik heb nu het idee, als ze "later" met zoiets bij mij aankomen maak ik het ding zo snel mogelijk onbruikbaar, want ik zie er echt h-e-l-e-m-a-a-l niets in. Ik hoef geen surrogaat, ik wil graag echte contacten.

 

                      klik    

Deze man heeft een plant als sociale robot. Hij doet erg aan mijn vader denken maar hij is het zeer zeker niet.

hanscke Zondag 03 November 2019 - 1:14 pm | | Standaard

zeven reacties

Wieneke

Hm, het enige dat ik er wel zinnig aan vindt is dat hij (of zij, dat weet je bij robots nooit, he) kan melden: het is tijd om een kopje koffie/thee te zetten of een pil in te nemen of zoiets. Maar als puur gezelschap is het een armetierige zaak.

Wieneke, (URL) - 03-11-’19 15:36
marjolijn

Ik heb er ook niets mee.
Van mij mogen ze een robot maken die alle administratie kan doen, dan kunnen alle uren die daar aan besteed worden, echt aan de ouderen besteed worden.
Dat lijkt me wel wat…!!

marjolijn, - 03-11-’19 18:04
Sjoerd

Als ik kijk hoever Google hier in huis geïntegreerd is, reageert op vragen, antwoorden opzoekt, me helpt met koken, de verlichting aan en uitzet, de radio aanzet, maar ook onzin uitkraamt zie ik er wel toekomst in.

Sjoerd, (URL) - 03-11-’19 19:28
ria

Tsja, ze kunnen niet snauwen en niet slaan, maar er is ook nog zoveel meer dat ze vooral niet kunnen. Zoals Sjoerd zegt die handige dingen wel, maar hij heeft die dan wel zelf ‘aangezet’, dat kunnen die mensen ook niet hoor. Geen toekomst zeg ik!

ria, (URL) - 03-11-’19 19:57
Rietepietz

Zeker bij dementeren heeft dat geen toekomst, die begrijpen niet of verkeerd wat er gezegd wordt, een mens kan dan ingrijpen, een robot niet. Ik vind het van een armoede getuigen die z’n weerga niet kent dat men het zelfs maar overweegt.

Rietepietz, (URL) - 03-11-’19 20:05
Renesmurf

Ja, helaas, alles veranderd en dat ook almaar door, net zolang tot je er totaal geen enkele binding meer mee hebt.

Renesmurf, (URL) - 07-11-’19 00:01
Mirjam Kakelbont

Het enige wat mensen werkelijk willen is een beetje aandacht van een ander mens. Triest dat de oplossing in een robot wordt gezocht.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 10-11-’19 20:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.