POES IN DE BAN


Dat er hondenhaters zijn, was mij al lang bekend, maar dat nu ook de poes in de ban is gedaan is nieuw. Het voortschrijdende inzicht anno 2019. Ik wil best geloven, dat poezen roofdieren zijn. Ook onze Sjimmie kwam van tijd tot tijd met iets thuis en mijn sentiment sprak dan altijd een woordje mee, want een muis vond ik dan net weer iets minder erg dan een vogeltje...

Natuurlijk is het voor beide diersoorten niet leuk om door een poes gepakt te worden, maar ze kunnen ook gepakt worden door uilen en andere grote roofvogels. Hetzelfde geldt voor de kleinere vogels. Elk voorjaar houd ik, als ik het zie, de wacht, zodat de kleine koolmeesjes veilig kunnen uitvliegen zonder gepakt te worden door de eksters of de vlaamse gaaien. Het is de natuur en om nu de kat maar in de ban te doen gaat mij toch wel iets te ver.

Bij menige boerderij worden katten gehouden om het aantal muizen in toom te kunnen houden. Daar worden ze als nuttig onderdeel van de veestapel beschouwd.

Bij huiskatten die voor het plezier gehouden ligt het misschien net iets anders en misschien zijn er in de steden en dorpen ook wel een te veel aan katten, maar dat vind ik een probleem van een heel andere orde. Het probleem van zwerfkatten en zwerfhonden moet zeker niet onderschat worden, maar om dit tegen te gaan en te bestrijden vergt een geheel andere aanpak.

Ik voel dat we zo langzamerhand het tijdperk ingaan, dat we verplicht worden om onze aandacht te gaan richten op de kleinere diertjes en insecten, zoals vlinders en rupsen. Het houden van huisdieren, en dan bedoel ik letterlijk, het houden van, genegenheid voelen voor je huisdier wordt zo langzamerhand gezien als iets onnaatuurlijks omdat er zoveel bezwaren aan schijnen te kleven.

Ik kan mij goed voorstellen dat poezenliefhebbers er niets voor voelen om hun poes ook te moeten aanlijnen. En poezen 's nachts binnen houden? Ik weet het niet. Er wordt gezegd dat poezen nachtdieren zijn, maar volgens mij verschilt dat ook van poes tot poes. Onze Sjimmie wilde 's nachts bijna altijd binnen ziijn. Zij sliep samen met hond Sjors in één mand.

Ik heb altijd veel plezier aan onze Sjimmie beleefd en soms mis ik haar nog wel eens. Ik kan mij verschrikkelijk opwinden over dit getuttel en gefruttel. Maak voor het probleem zwerfkatten een plan van aanpak, maar ontneem de vele mensen niet het plezier dat zij beleven aan het hebben van een kat.

  

                                klik

hanscke Donderdag 28 November 2019 - 12:01 pm | | Standaard

zeven reacties

Jeanne

Ik ben het met je eens, er moet op een andere manier naar een oplossing van het probleem worden gezocht.

Jeanne, (URL) - 28-11-’19 13:00
Sjoerd

Mijn katten komen niet echt naar buiten. Wel op het terras, maar dat is afgeschermd. Ze zwerven dus niet, maar af en toe val er toch een muis ten prooi aan een van de katten… Als deze onverlaat zich ergens in huis of op het terras laat zien.

Sjoerd, (URL) - 28-11-’19 15:18
Ximaar

Midas Dekkers had er gisteren wel wat aardige opmerkingen over https://www.npostart.nl/BV_101394488 doorschuiven tot minuut 29.

Ximaar, (URL) - 28-11-’19 16:29
marjolijn

Het probleem ligt veel meer bij de zwerfkatten, daar zou wat aan gedaan moeten worden.

marjolijn, - 28-11-’19 17:47
Rietepietz

Men heeft het ook over de kat in de natuur, de stadskat , voor zover het geen zwerfkatten betreft komt niet echt in de natuur. Onze kat komt trouwens helemaal niet buiten, zet hoogstens een voorzichtig pootje in de achtertuin als wij er ook zitten. Stukje van Midas Dekker is een aanrader, heerlijk nuchtere vent.

Rietepietz, (URL) - 28-11-’19 18:19
ria

Ik vind het niet normaal meer zoals er doorgeslagen wordt in het beschermen van dieren, de wereld is gek aan het worden.

ria, (URL) - 28-11-’19 19:52
Mrs. T.

Ik vind het vooral normaal dat ik mijn poezen gewoon binnenhoud. Ik heb er voor gekozen, mijn buren niet. Zo hebben aan beide kanten de buren vogeltjes, dan kan ik toch niet mijn poezen buiten laten?
En ik vind het zo goor als ik in een kattendrol graai als ik in de tuin werk.

Mrs. T., (URL) - 28-11-’19 21:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.