DE BOOSDOENERS


's Nachts was ik al een paar keer wakker geworden om te constateren dat ik keelpijn had. De volgende morgen werd ik wakker en bleek ik opnieuw verkouden te zijn. Snotteren, niet te weinig. Dit keer kon het toch echt niet van de kaas komen, dacht ik nog. Twee kleine afgeschaafde plakjes moest toch kunnen?

Manmoedig sloeg ik mij door de dag heen, bijgestaan door een paar paracetemollen. En och, het ging wel. Boodschappen gedaan, naar de inloop van de Red Hats geweest, al met al was de dag mij wel meegevallen, wat mijn gezondheid betreft. We aten een verse pizza en die smaakte mij wel goed, er niet aangedacht dat ook hier met kaas gewerkt wordt.

's Avonds keken we naar de Voice en om het wat gezelliger te maken had ik voor bij de koffie een schaaltje pepernoten neer gezet. Het is tenslotte Sinterklaastijd. Gedachtenloos begon ik van de pepernoten te snoepen. Eén, twee, tien... Na een tijdje begon ik onophoudelijk te niezen. Het water liep met stralen uit mijn neus en ik begon mij steeds beroerder te voelen. En toen ik tussen de niesbuien door er niet meer in slaagde om wakker te blijven, besloot ik naar bed te gaan.

Maar van slapen kwam het daar niet meer. Het niezen nam dan weliswaar in heftigheid af, maar nu begon ik in grote mate last te krijgen van het opborrelen van maagzuur. Dit bleek mijn keel zo te gaan prikkelen waardoor het steeds moeilijker werd om lucht te krijgen. En bij mijn longen bleken steeds belletjes te ontstaan die het geluid van  plop plop plop voortbrachten, wat ik zelf kon horen. Het was binnen in mijn llichaam, met name in de slokdarm en luchtwegen heel erg druk.

Het hoofdeinde van het bed maar wat omhoog gebracht en een kussen er bij en zo heb ik toch wel wat angstig de nacht doorgebracht. Helemaal onbekend is dit verschijnsel niet want ooit toen ik 's avonds bij de rode wijn een paar blokjes kaas had genomen heb ik een dergelijke reactie gehad, maar niet zo erg als deze keer. Het gevolg is dat ik bijna nooit meer rode wijn drink en niet of nauwelijks meer een blokje kaas neem.

Vanmorgen ben ik maar eens gaan googelen. De verkoudheid die ik al zes weken meen te hebben, de ene keer erger dan een andere dag en vooral 's morgens, kan heel goed een gevolg zijn van het terugstromen van maagzuur naar slokdarm. Dit zuur kan via de luchtpijp in de longen stromen. Het zuur kan ook de de uiteinden van sommige zenuwen in de slokdarm prikkelen. Deze zenuwen geven dan een seintje af naar de luchtwegen waardoor deze samentrekken met als gevolg heesheid, hoesten geïrriteerde keel en kropgevoel.

Tel daarbij op dat er in pepernoten kaneel zit en dit staat op de lijst van producten die histamine vrijmaken in het lichaam waardoor een overgevoeligheidsreactie kan optreden zoals ook bij hooikoorts gebeurt. Het is dan niet zo verwonderlijk, dat ik mij vannacht niet echt prettig heb gevoeld.

Bij de maagzuurklachten met als gevolg luchtwegklachten wordt er geadviseerd toch de huisarts maar te raadplegen en dat ga ik de komende week ook zeker doen.

                                          klik

hanscke Zaterdag 30 November 2019 - 5:16 pm | | Standaard

vijf reacties

Rietepietz

Lijkt me lastig om met zoveel etenswaren voorzichtig te moeten zijn. Kan natuurlijk geen kwaad om er eens naar te laten kijken.

Rietepietz, (URL) - 30-11-’19 18:17
Sjoerd

Dat van kaneel heb ik nooit geweten, en dat terwijl ik ook last heb van mijn histamine spiegel. Zo ben ik allergisch voor glutaminaten, dus ook voor smaakversterkers als Ve Tsin. Beterschap in ieder geval…

Sjoerd, (URL) - 30-11-’19 22:16
Renesmurf

He, wat vervelend toch allemaal weer. Jammer dat je meteen bij eten het niet kan proeven dat het niks voor je is, dat zit toch niet helemaal perfect in elkaar.

Renesmurf, (URL) - 01-12-’19 00:18
marjolijn

Lastig dat je van zoveel producten allergisch kunt zijn….!

marjolijn, - 01-12-’19 07:36
ria

Vervelend zeg. En toch maar even naar de dokter. Ik had gister ook wat maagzuur, maar dat kwam van de witte chocoladeletter die ik in één keer op had gegeten, bah, veel te veel.

ria, (URL) - 01-12-’19 16:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.