ERVARINGSDESKUNDIGE


Als ervaringsdeskundige wil ik ook mijn mening geven over het afgelasten van de Vierdaagse. Ik vind het niet belachelijk,  maar mijns inziens zijn het niet de weersomstandigheden die deze afgelasting direct noodzakelijk maakten. Het is wel eens vaker erg warm geweest tijdens de mars. Ik kan mij een jaar herinneren dat ik elke dag om half zes vanuit Elst op de fiets vertrok, maar dat er geen jas, vest of iets van dien aard nodig was, dus moet het toen toch ook behoorlijk warm zijn geweest.

Het (veel) te grote aantal deelnemers is volgens mij veel meer de oorzaak van de onbeheersbaarheid van de problemen. Toen ik twintig jaar geleden (zie vorige blogje) voor de eerste keer meeliep, was het deelnemersaantal 27.000. Ik vond het toen al erg druk. De laatste keer dat ik meeliep, in 1999 waren er 35.000 deelnemers. Dat was voor mij een reden om niet meer mee te doen. Teveel mensen waardoor er van lekker je eigen tempo lopen geen sprake meer kon zijn. Het aantal deelnemers is nu uitgegroeid tot 45.000.

Ik denk dat de organisatie er goed aan zou doen om een limiet in het aantal deelnemers te stellen en hiervoor misschien een formule moet ontwikkelen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Elfstedenschaatstocht. 25.000 deelnemers is een mooi aantal en meer inschrijvingen zou men niet moeten toestaan. In het verleden is gebleken dat dit aantal beheersbaar is, ook bij warm weer. Volgens mij is dat een veel betere optie dan het hele festijn in de jaarkalender te gaan verschuiven, waarover men nu wil gaan nadenken.

Het is uiteraard een ernstige zaak dat er twee doden te betreuren zijn, maar ik denk dat er andere manieren zouden zijn geweest om op gepaste wijze hier mee om te gaan. Het besluit dat nu genomen is komt mij voor als een paniekreactie. De organisatie is niet meer in staat het geheel te overzien en kreeg daardoor angst voor het verdere verloop. Tijd om te bezinnen.

hanscke Woensdag 19 Juli 2006 - 1:47 pm | | Standaard

vijf reacties

WebLoes

OT: Opgelost

WebLoes, (URL) - 19-07-’06 15:17
WebLoes

Typisch een geval van: Als het kalf verdronken is… Dat er iets moet veranderen is duidelijk!

WebLoes, (URL) - 19-07-’06 15:18
V@nM@n

Tijd om te bezinnen en de organisatie de kans geven om op te stappen…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 19-07-’06 18:51
Renesmurf

Ik ben het met je eens.
En de veel medische hulp langs de weg is vrijwilliger, en die konden het aanbot niet aan.
Dus terrecht dat het gestopt is, anders was het vandaag een nog grotere zootje.

Een limiet zou inderdaad niet gek zijn.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 19-07-’06 22:53
marijk

Weet je dat ik hetzelfde dacht als jij toen tot me doordrong dat de vierdaagse afgelast is. De organisatie is gewoon in paniek geraakt door de grote hoeveelheid mensen met problemen. Als ze met minder deelnemers gestart waren had het niet afgelast hoeven worden..maar onder deze omstandigheden vind ik het wel verstandig de boel af te gelasten.
ot:ze hebben bij Noa op school wel even overwogen om de vakantie eerder in te laten gaan;we hebben met alle groepen de uren die je per jaar moet maken al gemaakt, dus t zou mogelijk kunnen zijn de vakantie te vervroegen. Maar vanwege het feit dat 75% van de kids bij ons op school op de naschoolse opvang zit was het niet haalbaar!
Helaas…

marijk, (E-mail ) (URL) - 20-07-’06 11:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.