GELUK T.

De kerstdagen liggen weer achter ons. Ik wil nu niet direct zeggen: blij toe, maar echt een groot liefhebber van deze dagen ben ik niet. Het wordt mij tot een te groot iets en must be opgefokt. Ik doe heus wel een beetje mee, met kerstboom, kaarsen en een heus echt kerstdiner, maar echt een groots en uitbundig familiefeest zal het bij ons nooit worden.

Dit jaar hebben we er voor gekozen het maar een beetje klein te houden. De herinneringen aan vorig jaar, toen P. zo ziek werd, wat in eerste instantie onderschat werd, maar wat naderhand toch heel ernstig bleek te zijn, ligt nog te vers in mijn geheugen. Sommigen zouden er voor kiezen om de goede afloop uitbundig te vieren, maar als ik voor mij zelf spreek; ik kijk terug op een hele zware periode die ik stukje bij beetje een plek probeer te geven zodat we een volgend jaar weer opgeruimd en welgemoed verder kunnen gaan.

Naast de al genoemde kersttradities hoort ook het luisteren naar de kersttoespraak van de koning in dit rijtje thuis. De invalshoek om van het streven naar geluk geen obsessie te maken sprak mij aan. Geluk is niet iets wat langdurig vastgepakt kan worden maar bestaat veel meer uit momenten die zich voordoen.

Dit soort momenten heb ik de afgelopen dagen zeker mogen ervaren. Ik kan intens genieten van het gezellig samenzijn in de kamer, kaarsen aan, iets gezelligs doen en dat kan van alles zijn, van lezen of breien of saampjes naar iets leuks op tv. kijken, kortom als je kunt zeggen wat heb ik het fijn!

Het samen maken van een wandeltocht kan ook van die gelukkige momenten hebben. Dat je om je heen kijkt en ziet hoe mooi het eigenlijk is.

Tweede kerstdag hebben we een wandeltocht in de bossen van Bakkeveen gedaan, maar vandaag deden we vanuit Burdaard een wandeltocht bij ons in de omgeving. We kwamen langs het geboortehuis van P, altijd leuk om de verhalen van vroeger te mogen horen. In deze wandeltocht was ook een overtocht per boot gepland. Heel bijzonder om een eindje over de Dockumer Ee te varen.

En dan zie je vanuit het bootje het prachtige licht en voel ik even heel intens, dat het leven zo goed kan zijn. Dat is dan voor mij zo'n geluksmoment. Ja voor mij zijn de kerstdagen wel weer gelukt. Ik kijk er met een tevreden gevoel op terug.

                           klik

De wijdse wereld waar de kerk van Wanswerd staat, dit keer weer vanuit een heel andere hoek gezien. Op de één of andere manier ben ik altijd weer geboeid als ik deze kerk zie. Waarschijnlijk door de grootte in het vlakke land.

hanscke Zaterdag 28 December 2019 - 6:01 pm | | Standaard

vier reacties

Rietepietz

Het kerstfeest kun je inderdaad zo groot en zo klein vieren als je zelf wilt, niets op tegen toch? .

Rietepietz, (URL) - 28-12-’19 20:59
Sjoerd

Geluk kun je niet vieren, dat moet je ondergaan…

Sjoerd, (URL) - 28-12-’19 21:19
marjolijn

Ja, hier ook blij dat de kerst weer voorbij is, nu al het geknal nog en da weer snel over naar de gewone dag.
Dat zijn toch de beste….!

marjolijn, - 29-12-’19 07:52
ria

Je hebt het geluksgevoel mooi omschreven, niemand loopt de hele dagen over van geluk, het zijn juist de kleine momentjes die het maken.

ria, (URL) - 29-12-’19 11:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.