DE ARNHEMSE MEISJES


Ooit was de moorkop voor mij HET favoriete gebakje. Lekker, een omhulsel met daarin overheerlijke slagroom. Het omhulsel, de soes, had niet zoveel smaak, de chocolade moest dit verhullen en bovendien liet dit gebak zich niet zo gemakkelijk verorberen. Na een kritische analyse, jaren geleden, besloot ik dit gebak voortaan te laten staan. Als ik zo gek op slagroom was, en dat ben ik nog steeds, kon ik beter gewoon een paar happen slagroom nemen, wel zo makkelijk als dat geworstel met die soes.

En nu is de moorkop dus in de ban gedaan, de naam dan. Ergens kan ik er wel begrip voor opbrengen, maar aan de andere kant ook weer niet, want waar blijft dan het einde? Ik bedacht, wat doen we dan bijvoorbeeld met de slavenarmband? De betekenis van de slavenarmband verwijst immers ook naar het donkere verleden van de slavernij. Tijdens de 16e eeuw kregen slaven uit Afrika en de Caribiën een armband uit één stuk geslagen met daarop ter identificatie een merkje of nummer in gegraveerd. Ook de creolen zijn verbonden met de slavernij. Ik dacht heel origineel te zijn met het bedenken van deze voorbeelden, maar dat is niet zo, Darah Diederiks, toen 3e jaars  geschiedenisstudent,was in 2018 al actief om modemerken aan te schrijven om creolen en slavenarmbanden uit het vocabulaire te schrappen.

Dit alles heeft mijn belangstelling voor het nare fenomeem "slavernij" wel doen toenemen. Ik ben er achter gekomen dar er helemaal niet veel schilderijen zijn waarin iets te zien valt over de slavernij. Hier en daar een schilderij met een donkere bediende, maar echt grote taferelen op doek heb ik niet kunnen vinden. Dat is denk ik ook het teleurstellende geweest van mijn bezoek aan het Tropenmuseum.

In 2020, dit jaar dus, zal er in het Rijksmuseum exta aandacht zijn voor de "zwarte bladzijde" de slavernij. Nee het is echt niet iets om daar trots op te zijn, maat met het schrappen van verschillende woorden veranderen we de geschiedenis niet. Ik ga er zeker kennis van nemen, want ik denk veel meer dat we de geschiedenis moeten omarmen en de conclusie moeten trekken dat de mensen met een donkere huidskleur er, als je het tegen al die eeuwen afzet, in hele korte tijd in geslaagd zijn om van een onderdrukte positie tot, voor mij althans, volwaardige en gelijkwaardige medeburgers uit te groeien. Vandaar dat ik niet zo'n moeite heb met woorden die verwijzen naar het verleden. Dat is geweest, net zoals de bellenmeisjes, dienstmeisjes, krullenjongens en weet ik welke termen er in het verleden gebruikt zijn om aan te geven in welke rangorde iemand geplaatst kon worden. 

En de Arnhemse meisjes mogen van mij zo blijven heten hoor.

                             klik

                                                 Rembrandt

hanscke Zaterdag 08 Februari 2020 - 3:31 pm | | Standaard

vijf reacties

Mrs. T.

Noem mij een land zonder zonde …
En wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Wordt erg moe van al dat ‘gecorrigeer’. Natuurlijk zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd en gedaan, maar daar kunnen we helaas niets meer aan veranderen. We kunnen ze wel duiden en in het juist perspectief zetten en ervoor zorgen dat er goede informatie over is.

Mrs. T., (URL) - 08-02-’20 18:05
Rietepietz

Ik sluit me maar aan bij Mrs T , Heb eigenlijk helemaal geen zin me met dat soort onzin bezig te houden, bovendien houd ik niet van moorkoppen.

Rietepietz, (URL) - 08-02-’20 19:03
Ximaar

Met moeite zal je 300 Mauretaniërs in Nederland vinden. Kortom een uiterst kleine groep die zich aan de moorkop kan storen. Mogelijk vinden ze het eerder geinig dat wij een gebakje hebben dat naar hen is vernoemd.

Ximaar, (URL) - 08-02-’20 20:17
Sjoerd

Ik vrees dat er nog veel water door de maas stroomt voordat we van al die onzin af zijn. Hoe een relatief kleine groep mensen het plezier van anderen om zeep helpt…

Sjoerd, (URL) - 08-02-’20 20:59
Renesmurf

Tja, ze moeten toch ook steeds weer iets verzinnen om mensen naar de museums te lokken, en dit werkt kennelijk. En de HEMA wilde gewoon even weer aandacht, in andere zaken waren de namen al tijden gewijzigd.

Renesmurf, (URL) - 08-02-’20 22:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.