NAAKTEN


Opeens stuitte ik, of liever gezegd P, hij attendeerde mij er op, op een artikel met de kop: Naakt in het museum kan dat nog. Eerlijk gezegd, het was nog al een moeilijk artikel en ik heb het wel twee keer moeten lezen voor ik echt begreep waar het artikel nu eigenlijk over ging. Het blijkt te maken te hebben met een aankoop van het van Gogh Museum.

"De badende vrouw" van Edgar Degas, 1886 blijkt als nieuw topstuk aan de collectie van dit museum toegevoegd te zijn en nu schijnt er nogal wat commotie te zijn ontstaan, omdat er geluiden zijn dat dit soort naakten niet meer getoond zouden moeten worden, waarop de vrouwelijke directeur van het museum de volgende uitspraak in Buitenhof heeft gedaan: Die hele discussie of vrouwelijk naakt wel geschikt is voor alle mensen van alle culturen die binnenkomen, moet je tackelen.

Omdat ik niet zomaar iets wil schrijven, ben ik eerst maar even op onderzoek uit gegaan en toen viel ik van de ene verbazing in de andere. Het bijna twee pagina's grote artikel vond ik in dezelfde vorm terug, maar dan op 22 februari, 3 dagen eerder dus, geplaatst in Het Parool. Daar was het artikel geïllustreerd met meerdere schilderijen van onder andere Eiliff Petersson, Nocturne, 1887 en het hieronder geplaatste schilderij van Hippolyte Petitjean uit dezelfde tijd.

Heel langzaam begon ik toen de rode draad van het artikel te ontdekken. Eind januari is de aankoop van dit schilderij gepresenteerd, 9 februari is hier in het tv-programma aandacht aan besteed en heeft Emilie Gordenker bovengenoemde uitspraak gedaan, op 22 februari heeft het Parool in een groot artikel hier aandacht aan besteed en weer een paar dagen later is datzelfde artikel bij de Leeuwarder Courant, zonder enige verdere uitleg, onder de kop 'cultuur en media'  terug te vinden. Nou ja.

In Het Parool waren inmiddels al een paar commentaren te lezen, ook van andere musea. De meesten vinden dat het gewoon moet kunnen, het tonen van vrouwelijk naakt, mits het binnen de grenzen van de tolerantie valt. Ik sluit mij hier volkomen bij aan. Naaktschilderijen zijn van alle tijden.

Als illustratie plaats ik het schilderij naar Jan van Eyck uit ca 1500. En wat te denken van al die blote mannen kinderen en engeltjes op al die muurschilderingen en glas en loodramen in de kerken?

Ik begrijp dan ook helemaal niets van deze discussie die gaande blijkt te zijn; en voor mij hoeven er ook geen stickertjes bij de naaktschilderijen te komen om aan te geven dat dit niet in deze hedendaagse tijd is geschilderd, dit om tegemoet te komen aan de gevoeligheden van migranten om zo musea voor iedereen toegankelijk te houden. als men dit niet wil zien, dan komt men maar niet. 

hanscke Donderdag 27 Februari 2020 - 11:19 am | | Standaard

zes reacties

Sjoerd

Ik wil niet zeggen dat je naar het museum moet gaan om die naakten te zien, want dan krijg je een heel andere discussie. Dan zou je ook al die migranten moeten vragen om niet op internet te kijken, want daar vind je ook deze schilderijen zoals hier. Of in de winkel, waar je maand bladen als de playboy kunt vinden zonder te zoeken. Net alsof naakt iets vreemds is. Het maakt onderdeel uit van onze cultuur en historie.

Sjoerd, (URL) - 27-02-’20 15:44
Jeanne

Onzin-discussie. Waar mensen zich toch druk over kunnen maken tegenwoordig.

Jeanne, (URL) - 27-02-’20 21:15
Rietepietz

Helemaal mee eens, wie het niet wil zien gaat gewoon niet kijken.

Rietepietz, - 27-02-’20 22:43
Mrs. T.

Pffffft, gedoe altijd. ;-)

Mrs. T., (URL) - 27-02-’20 23:43
marjolijn

Helemaal eens met de vorige sprekers…!!

marjolijn, - 28-02-’20 07:37
Renesmurf

Ik vind het wel leuk, naaktheid. Niet om dat zelf te zijn, maar wel beelden er van. Bloot in de kunst vind ik mooier dan in de reclame, dan is het al snel ordinair.

Renesmurf, (URL) - 29-02-’20 21:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.