WOORDKLANK


Quarantaine, het woord had voor mij altijd wel iets mysterieus. Het klonk wel mooi en het leek wel iets uitdagends te hebben, evenals het woord evacueren. Nu het in quarantaine moeten gaan als een soort orde van de dag is geworden, heeft het woord ook niets geheimzinnigs meer. Gelukkig heb ik er nog niet mee te maken gehad en ik hoop er ook niet mee van doen te krijgen.

Eigenlijk merk ik niet zo heel veel meer van het feit, dat we nog steeds in de greep van het virus schijnen te zijn. De gepaste afstand die bij het koffiedrinken op de tennismorgen gehanteerd wordt is er zo langzamerhand wel ingesleten en roept nog weinig onverwachte situaties op.

Ook het bridgen is weer begonnen, zij het met de helft van het aantal deelnemers, zodat de tafels op flinke afstand van elkaar staan en er per bridgetafel 2 tafels gebruikt worden, zodat we onderling op een aardige afstand van elkaar zitten, maar de kaarten nog net in het midden kunnen krijgen. En na elke ronde wordt er driftig ontsmet door te sprayen.

Met een paar medebridgers kwam het gesprek op dat ontsmetten. Eigenlijk is dat best vreemd. Het coronavirus is, zoals de naam al zegt een virus en virussen zijn niet, zoals met bacterieën wel het geval is, te bestrijden met desinfecterende middelen. Maar als goedwillend mens ga ik wel mee in het in acht nemen van de regels, maar soms sla ik het desinfecteren van mijn handen toch even over. Dat agressieve goedje is echt niet goed voor mijn huid, want de psoriasis in mijn handen vlamt hierdoor lekker op en van tijd tot tijd heb ik de linkerhand open liggen.

Heel waarschijnlijk gaat de zang zo zoetjesaan ook weer beginnen, zij het ook op gepaste onderlinge afstand. Ik vind het heerlijk dat het leven weer bijna gewoon gaat worden. Alleen het spontane van het verzinnen om naar een bioscoop, museum of theater gaat mij nog niet zo goed af. Dat vind ik nog te veel een gedoe.

Afgelopen weekend ben ik naar dochterlief in Den Haag geweest. Bij het weer weggaan naar huis hebben we elkaar als vanouds omhelsd. Na 24 uur in elkaars nabijheid te zijn geweest, en naar elkaar uitgesproken te hebben geen klachten te hebben en voor zover we weten ook niet met mensen met klachten in aanraking te zijn geweest vonden wij dat dit moest kunnen. Het was heerlijk om haar armen weer om mij heen te voelen en haar even stevig vast te hebben. Ik weet nu waarom het woord knuffel mij minder zegt dan wanneer men het over een stevige omhelzing heeft, want dat was het. Gelukkig zijn er geen foto's van gemaakt, want het was binnenshuis.

                                        klik

hanscke Maandag 14 September 2020 - 8:08 pm | | Standaard

zeven reacties

Ximaar

Las laatst dat het ‘quatorzaine’ moest zijn. Je hoeft geen 40 maar 14 dagen thuis te blijven. Inmiddels dus dizaine. Voor mensen uit Fryslân moet Den Haag en Rijswijk inmiddels oranje gebied zijn.

Ximaar, (URL) - 15-09-’20 00:32
Sjoerd

Mijn kleindochter is ieder weekend hier aanwezig omdat pa en ma in de horeca werken. We proberen wat afstand te creëren, maar met een kind van vier is dat bijna onmogelijk. Wel was ze laatst verkouden en is het gezin, ook verkouden, onderzocht op corona. gelukkig negatief. Maar je hebt gelijk, dat spontane, dat is er vanaf, en dat was toch een beetje de Jus van het leven.

Sjoerd, (URL) - 15-09-’20 08:17
marjolijn

Ik heb mijn twijfels of alles weer zo goed als gewoon moet zijn, zolang corona heerst.
Vaak denk ik laat alles zo maar blijven zoals het nu is, corona is nog niet klaar met ons.
Als de regels later mogelijk strenger moeten worden, zijn we verder van huis.

marjolijn, (URL) - 15-09-’20 15:56
Rietepietz

Misschien heb ik er te weinig verstand van maar al dat ontsmetten kon ons nog wel een duur komen te staan. Onze natuurlijk weerstand gaat er eraan kapot.
Ik vermijd dus zoveel mogelijk situaties waarin het moet of draag handschoenen, al is dat weer een grote belasting voor het milieu.

Rietepietz, (URL) - 15-09-’20 16:59
ria

Iedereen gaat er op zijn manier mee om, dat ontsmetten met al die vreselijke potjes is onzin, gewoon je handen wassen als je thuiskomt en een beetje afstand houden. Aldat overdreven gedoe daar ben ik klaar mee, maar ik woon dan ook niet in een dichtbevolkt gebied en ben meestal thuis, dat scheelt.

ria, (URL) - 15-09-’20 19:23
Renesmurf

We kunnen niet meer dan ons best doen en het beste er maar van hopen. Dat ontsmetten van winkelwagens is overigens prima, dat mag er wel in blijven.

Renesmurf, (URL) - 16-09-’20 22:52
Michiel

Het SARS-Covid-19 virus is een zogenaamd enveloppe virus.t Alcohol van minimaal 70% tast de enveloppe aan. Daarmee is het virus onschadelijk gemaakt. Desinfecteren helpt in dit geval dus wel degelijk.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Virusenvelop

@Michiel: Dank voor de informatie. Dit motiveert me in ieder geval om dan toch maar de handjes met dat akelige goedje in te wrijven.

Michiel, (URL) - 20-09-’20 13:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.