VEGA


"Vreemd, waarom zouden ze dat doen?" zo vroeg ik mij af toen ik en passant even een flard van een reclame zag, "veganuggets er uit laten zien alsof het kipnuggets zijn." De zin ervan ontgaat mij volkomen. Als er dan vegetarische produkten moeten komen, waarom moet het dan zo veel mogelijk op vlees lijken zoals bijvoorbeeld ook de vegetarische worst van Unox? Ik zou zeggen, wees creatief en maak een geheel nieuw produkt met een eigen vorm en een eigen kleur. Of is er dan toch zo iets van het oog wil ook wat en als het nu maar iets herkenbaars heeft, kopen de mensen het wel?

Toen ik vannacht even wakker lag, (echt slapeloze nachten heb ik niet, wel zo nu en dan uurtjes, dat ik de slaap niet vatten kan) overdacht ik dit alles nog eens. En heel vreemd zag ik opeens een beeld voor me wat ik in Marokko gezien had. Bij de slagers in de marktstraatjes van Fèz had ik halve karkassen met de kop er nog aan gezien. Dat vond ik er nu ook niet zo heel smakelijk uitzien en ik wist ook niet meer of ik daar wel een foto van gemaakt had. 

Kennelijk niet, wel deze en ook dit vind ik niet geschikt om een blog mee te openen. Dit zien wij bijna niet meer. In de Westerse wereld ligt al het vlees wat we nuttigen in de supermarkten al in bruikbare porties voorverpakt in de schappen en ook bij de slager ligt het vlees in kleine stukken uitgestald in de vitrine. Ik kan mijzelf nog herinneren dat de slager op het hakblok voor het oog van de klanten een stuk vlees afsneed.

Ik merk wel dat door de vele aandacht die de vegaprodukten krijgen ik wel begin na te denken over het eten van vlees en een dag vleesloos, zou voor mij nu niet meer een probleem zijn, terwijl ik daar pakweg tien jaar geleden niet voor te porren zou zijn geweest.

Toch eten we nog dagelijks een stukje vlees, te meer omdat de diëtiste, die Gosse in verband met veel gewichtsverlies geraadpleegd heeft, dit sterk aanbevolen heeft. Dus voor ons geen vleesvervangers of veganuggets. 

Na dit alles overdacht te hebben, ik had het blogje al min of meer in mijn hoofd geschreven, ben ik vast met hele mooie beelden van Marokko in slaap gevallen.

                                   KLIK

hanscke Zondag 18 Oktober 2020 - 11:50 am | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Ik eet ook nog steeds iedere dag wel een stukje vlees, al is het een boterham met salami. het is hetzelde als alcoholvrij bier, het is geen bier, het smaakt niet naar bier, het ziet er alleen uit als bier. Doe me dan maar een glaasje cola.

Sjoerd, (URL) - 18-10-’20 15:56
Mrs. T.

Ik snap dat ook niet van dat vegetarische producten op vleesproducten moeten lijken of minstens een deel van de productnaam uit ‘vlees’ bestaat.

Mrs. T., (URL) - 18-10-’20 18:44
Rietepietz

MIjn slager heeft nog wel stukken vlees die nog bewerkt moeten worden al ligt er inderdaad ook “kant en klaar“vlees in de toonbank. .Inderdaad raar dat “namaak vlees”, het is geen vlees en hoeft er dus ook niet op te lijken qua uiterlijk. od naam.

Rietepietz, (URL) - 18-10-’20 21:26
Renesmurf

Het probleem van vlees is dat er veel aan verdiend wordt, je kan wel wat nieuws verzinnen en maken en dat zal zeker gebeuren, maar de echte vlees er uit werken door de perfect na te maken is wel een goede keus. Want anders krijg je het vlees er niet uit.

Renesmurf, (URL) - 18-10-’20 22:01
marjolijn

Of namaak helpt om te minderen weet ik niet, zelf sla ik liever gewoon een dagje over, dat helpt ook.

marjolijn, (URL) - 19-10-’20 06:52
ria

Gewoon echte producten eten, echt vlees, echte kip, echte vis, waar hebben we het toch over met z’n allen. Ik eet het elke dag, afwisselend het één of het ander en absoluut geen namaaketen! Ik pas! Maar dan wel producten uit de buurt, beesten die gescharreld hebben, die ik, als ik dat zou willen, op heb zien groeien. Mijn eitjes zie ik bijna gelegd worden. Het is allemaal wat duurder ja, maar wel beter dan die nepproducten met al hun toevoegingen om het te laten smaken zoals het smaakt, naar niets.

ria, (URL) - 19-10-’20 19:56
StaartjeLiesbeth

Ik snap die namaak ook niet. Ik ben zelf een principieel weinig vleeseter en eet graag vegetarisch, maar dan met noten, kaas of een andere vervanger. Ik vind vegetarisch erg lekker. Als ik vlees eet, is dat meestal biologisch

StaartjeLiesbeth , - 20-10-’20 21:48
Ximaar

Een nugget is een (goud)klompje en heeft dus niets met een kip vandoen tenzij je het chickennuggets of kipklompjes noemt. Zelf scheld ik het uit voor kipbrokken en zou dat andere vegabrokken noemen. Veganuggets kan dus als naam prima. Toch eet ik het niet. Dwz ik eet weinig vlees en vooral weinig varkensvlees. Kippen(schraapsel)vlees komt vaker voor en af en toe rundvlees. Maar ik eet ook regelmatig vis en dan eet ik dus geen vlees alhoewel ik dat ook visvlees zou willen noemen. Af en toe ook vegetarisch, maar dan compenseer ik het met kikkererwten of kidney (zit geen lever in) bonen.

Ximaar, (URL) - 23-10-’20 09:57
Ximaar

Oeps, een kidney is natuurlijk een nier en die bonen hebben alleen die vorm.

Ximaar, (URL) - 23-10-’20 09:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.