SMELLEKEN


Treuren omdat het bos achter ons weg is doe ik niet meer. Het aanzicht van die paar bomen die zijn blijven staan vind ik nog steeds niet mooi, maar ach alles went. Èn ik zie naast het nadeel, veel meer wind, heus ook wel voordelen. Achter ons huis is het veel lichter geworden, we hebben een veel mooier uitzicht, soms zien we de reeën in het kreupelhout scharrelen en ik zie als ik aan de keukentafel zit de roofvogels zweven.

Vanmiddag tijdens de lunch landde er één op een tak van de dichtstbijzijnde boom. Van zo'n afstand kan ik niet zien om welke roofvogel het gaat. Ik vind het sowieso toch al moeilijk om een buizerd van een sperwer te onderscheiden, maar oefening baart kunst denk ik dan maar.

Ik probeerde door het keukenraam een foto met mijn mobiel te maken, maar het inzoomen lukte niet zo. Ik besloot mijn fototoestel te pakken met het risico dat de vogel gevlogen zou zijn als ik mijn plaats weer ingenomen had. Maar nee, toen ik met fototoestel weer voor het raam plaats nam zat de vogel daar nog.

Ik heb er een aantal genomen met het doel deze te kunnen uitvergroten zodat ik met behulp van Petersons Vogelgids zou kunnen vaststellen om welke roofvogel het gaat. Volgens mij is het een valk, een smelleken, maar als er iemand is die meer verstan van vogels heeft dan ik en zeker weet dat het om een ander roofvogel gaat, dan hoor ik het graag

In onderstaande foto is te zien, als er op de foto geklikt is, hoe ik in werkelijkheid de vogel kon zien

                                     klik

hanscke Donderdag 22 Oktober 2020 - 10:06 pm | | Standaard

vijf reacties

marjolijn

Zo zie je maar, dat elk nadeel ook weer voordelen heeft…!!

marjolijn, (URL) - 23-10-’20 07:49
Sjoerd

Jammer, maar op basis van de beelden kan ik het niet zeggen… Maar een smelleken is het volgens mij zeker niet. Daar is deze te groot voor. Een smelleken is nog kleiner dan een torenvalk.
Volgens werkgroep roofvogels: Kleinste valk en kleiner dan een torenvalk. Mannetje zelfs niet veel groter dan een grote lijster. Het mannetje heeft aan de bovenzijde een grijze rug en staart, rest is donker. Het vrouwtje is donker van boven met enkele donkere banden op de staart.

Sjoerd, (URL) - 23-10-’20 09:54
Rietepietz

Blijft jammer dat er nu slechts een paar bomen resten, maar inderdaad, in meer bos zie je van een afstand geen vogels dus dat is winst.

Rietepietz, (URL) - 23-10-’20 18:23
ria

Je zult het ermee moeten doen, leuk of niet en een ruimer uitzicht is toch altijd leuk? Ik ga voor een torenvalk.

ria, (URL) - 23-10-’20 21:42
Renesmurf

Altijd leuk, zulke beesten tegenkomen, ik zie ze ook vaak. Ik vind het altijd jammer als er bos verdwijnt, ik zie liever meer dan minder bos.

Renesmurf, (URL) - 25-10-’20 23:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.