INFOCALYPSE
Waarom ik Arjen Lubach in voorgaande jaren niet gekeken heb, weet ik niet. Ik dacht dat hij niet leuk was, maar dit seizoen heb ik mij wekelijks kostelijk vermaakt en heb ik geen aflevering gemist. Gisteravond was het laatste onderwerp deepfaken. Ik had geen idee wat het was, maar daar kwam ik al kijkend achter en gelukkig was hij niet alleen maar lovend of enthousiast, maar plaatste hij daar ook behoorlijk wat kanttekeningen.
Misschien ben ik wel één van de weinigen, maar ik houd dus totaal niet van de zogenaamde lucky tv, waar DWDD de laatste jaren mee afsloot en wat ik nu helaas ook al tegen kom bij het programma van BEAU. Ik draai òf het geluid weg òf ik zet de tv uit. Het is een soort humor waar ik totaal niet van houd, door middel van verdraaiingen en gebruik makend van allerlei software mensen dingen laten zeggen die nep zijn.
Vroeger was ik ook al niet weg van het tv programma Animal Crackers van André van Duin.
Vandaag heb ik mij eens wat meer verdiept in het verschijnsel deepfake. En wat mij er van tegenstaat kwam ik al heel snel tegen. Sommigen hebben het over een infocalypse, een vernietiging van de betrouwbaarheid van informatie. Foto's geluidsopnamen, menselijke stemmen, ze kunnen allemaal nep zijn.
Al zoekend naar informatie stuitte ik op éne mijnheer Jarno Duursma. Hij schijnt een tech-expert te zijn, trendwatcher en hij schrijft opinie-artikelen voor FD,NRC en de Volkskrant.
Hij geeft in een aantal punten weer welke problemen er met deepfake-video's kunnen ontstaan, nl onrust en polarisatie, chantage, reputatieschade en apathie, omdat men niet meer reageert omdat het nep kan zijn.
De opsomming is niet compleet, maar ergens heb ik dit met die lucky tv al aangevoeld, ik vond het absoluut niet grappig als men bijvoorbeeld de koning, maar dat geldt ook voor Mark Rutte of iemand anders, iets liet zeggen wat hij normaal nooit zou doen. En dan iedereen maar lachen. Ik zie er werkelijk de lol niet van in en van mij mag dit met onmiddellijke ingang stoppen. Maar ja, de techniek he, als iets kan moet het ook uitgevoerd worden.
Ik ben in ieder geval blij, dat ik nu weet wat het is en ik ga het gebruik hiervan zeker (op afstand) volgen, want ik ben wel heel benieuwd hoe dit maatschappelijk gezien zich gaat ontwikkelen.
Gisteren beëindigde Arjen Lubach zijn programma met het gezicht van èn met de stem van Willem Alexander en eerlijk is eerlijk, in het kader van dat programma vond ik dat dan wel weer leuk.
vijf reacties
Tegengaan is niet meer mogelijk, erger vind ik dat het op internet helemaal uit de hand loopt met het programma TikTok, daar wordt alles en iedereen belachelijk gemaakt.
Ik heb er niet zo’n moeite mee zolang het er maar “dik boven op licht”, dus niet serieus iemand verkeerde dingen wil laten zeggen. In het geval van die filmpjes met WA ligt het er zó dik bovenop dat hij het niet zelf zegt dat je wel over héél weinig hersens moet beschikken om het voor echt te nemen. Dan kun je nog twisten of dat humor is of niet, maar dat is net als met smaak, daarover valt niet te twisten.
Ik heb wel vrijwel alle uitzendingen van ZML bekeken. Vaak hebben ze punten waar ik me goed in kan vinden, vergezeld van wat humor. Maar zelden vind ik ze heel grappig, maar dat hoeft van mij ook niet.
In dit geval denk ik dat het al jaren aan de gang is en dat we er gewoon weer als samenleving aan moeten wennen. Daarbij gesteund met het idee dat de meeste mensen deugen. Met photoshoppen kan iedereen al van alles grafisch aanpassen. Daar waren mensen 20 jaar geleden ook bang voor. Ook was men bang voor nieuws via het internet. Was een papieren krant niet veel betrouwbaarder? Uit eigen ervaring weet ik dat wikipedia een stuk betrouwbaarder is dan onze regionale krant, waar ik veel meer fouten in ontdek. Geen opzettelijke, maar domme fouten omdat redacties zijn uitgekleed en ze bij de krant met 112-beunhazen werken, die hen goedkoop nieuws aanleveren. Mensen worden al eeuwen opgelicht, denk aan de kwakzalvers van ooit en nu weer een bedrijfje dat elektronica verkoop waardoor je je beter moet voelen. En net als de huidige oplichting via e-mail is daar geen deepfake voor nodig. Zoiets kan er wel weer een dimensie aan toevoegen, maar mogelijk gaan we er ook beter door opletten en valt het uiteindelijk reuze mee.