TE PLETTER GEVLOGEN


De uil van Minerva heeft zich te pletter gevlogen. Ooit heb ik één keer op hem gestemd, maar aan het eind van die dag had ik er al meteen spijt van toen er in de overwinningsspeech die vreemde uitspraak over die uil van Minerva verwerkt was. Vond  ik voorafgaand aan de Statenverkiezingen het optreden van Thierry Baudet wel wat verfrissends hebben, die beeldspraak vond ik echt he-le-maal nergens op slaan. Natuurlijk heb ik toen op gezocht waar het vandaan kwam en al snel vond ik dit:

Hegels uitspraak ‘De uil van Minerva begint pas bij het aanbreken van de avondschemering haar vlucht’ kunnen we zo opvatten dat we bij het invallen van de ‘avondschemering van ons leven’ de verdieping zoeken. Maar ook zo dat denkers echt beginnen te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit wanneer een tijdperk voorbij is en zij gelegenheid hebben gehad om uitvoerig te reflecteren op wat is geweest.

Ik vond toen al dat die uitspraak nergens op sloeg, ik kon die avondschemering niet plaatsen en er was ook geen tijdperk voorbij. Ik vond het drukdoenerij, hol en hoog van de torenblazerij. En met het woord boreale sloeg hij wat mij betreft ook de plank finaal mis. Ik was op slag een spijtoptant geworden, een geheel nieuwe ervaring maar in het kader van 'onderzoek alle dingen en behoud het goede' kon ik er verder niet mee zitten. 

Toen hij in februari in opspraak kwam vanwege een tweet over twee "goede" vriendinnen die lastig gevallen zouden zijn in een trein had ik al zoiets van, hij zit op het hellend vlak en als dit zo doorgaat overspeelt hij zijn hand.

En dat is deze week dus gebeurd. Had ik in het begin van de week nog mijn twijfels of de partij dit op deze manier moest doen, ik had zowaar nog een beetje medelijden met hem, nu vind ik dat men het juist aangepakt heeft. Gelukkig willen de partijtop en medebestuurders niet geassocieerd worden met antisemitisme en ander extreem rechts gedachtengoed. Hier moest met de botte bijl gewerkt worden, of hij eruit of zelf opstappen.

En nu ligt dus de partij in gruzelementen en dit heeft ook verregaande gevolgen, ook voor het hele land. Wat te denken van al die mensen die uit de provinciale staten stappen en ook in de diverse gemeentes zijn mensen opgestapt (ik zou het ook gedaan hebben), wie gaat op korte termijn hun taken overnemen?

Afijn, het is een rommeltje geworden en we gaan wel zien hoe dit zich verder ontwikkelt.

Heb ik nog één kanttekening. Tijdens een etentje is als het ware de lont aangestoken en is de boel ontploft. Maar hoe zit dat met dat etentje? Het is toch coronatijd waar er niet veel mogelijk is? Waarom heb ik de pers hier nog geen vragen over horen stellen. Het zijn misschien maar peanuts, maar toch.


hanscke Zaterdag 28 November 2020 - 3:26 pm | | Standaard

zeven reacties

Rietepietz

Voel je niet schuldig over dat stemmen , We hebben hier zóveel partijen dat nieuwe en/of sterk van het gemiddelde patroon afwijkende partijen nooit een voet aan de grond krijgen omdat de grotere partijen ze als bedreiging zien en ze negeren. Het is daardoor altijd hetzelfde groepje partijen dat , in een soms ietts gewijzigde samenstelling, altijd de dienst uit maakt.

Rietepietz, (URL) - 28-11-’20 17:30
Sjoerd

Ik ben het niet met Riet eens, Wilders is ook zo begonnen, Baudet is alleen een hele graad erger… Ik zal hem niet missen in de politiek.

Sjoerd, (URL) - 28-11-’20 19:04
marjolijn

Het kan zo ook niet goed blijven gaan…!

marjolijn, (URL) - 30-11-’20 05:17
Mirjam Kakelbont

Zo dom van Thierry om naar de uil van Minerva te verwijzen als: “hij.”
Ik stem nooit op een man die zich laatdunkend uitlaat over vrouwen.
Ik kan alleen maar lachen om dat gooien met modder binnen een partij. Thierrys tijd is voorbij!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 30-11-’20 17:07
Justin Case

Wij zitten elke avond weer schaterlachend het tvnieuws te bekijken. Wat een soap, wat een komisch feuilleton.

Justin Case, - 01-12-’20 09:43
Renesmurf

Ik snap nooit zo goed waarom mensen altijd zo voor personen gaan, dat loopt dan toch altijd fout. Ik hou het meer op partijprogramma`s en zich daar aan houden.

Renesmurf, (URL) - 01-12-’20 22:20
Ximaar

Zelf stem ik op een partij die in de afgelopen 4 jaar goed m’n belangen en die van het land, mensen en het milieu hebben gediend. Ik zal dus niet zomaar op een nieuwe partij stemmen. Die nieuwe partijen ontstaan uit onvrede over de oude partijen. Maar gaan zij dat veranderen of wordt het uiteindelijk meer van hetzelfde of erger? Ik stem niet op de SGP en om dezelfde reden niet op Winders en FvD. LPF zag ik destijds om dezelfde reden niet zitten. Voor mij allemaal bekrompen populistisch. Maar ook op het CDA en de VVD heb ik een behoorlijk kijkje. Omtzicht is een uitzondering, maar is voor mij niet het CDA. Een stem op die man is dus een stem op het CDA en daar begin ik niet aan. Hij gaat maar naar een andere partij die religie en politiek wel willen scheiden. ;-)

Ximaar, (URL) - 02-12-’20 10:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.