GEEN KERSTPLAN


Het was mij al heel snel duidelijk, dit jaar zou het niet nodig zijn om een kerstplan te maken, want er zou toch niet zoveel mogelijk zijn. Eigenlijk vond ik dat niet zo erg. Ik ben niet zo'n kerstvierder en het kost mij altijd weer moeite om kerst echt als iets leuks te zien. Ons gezin is van een dergelijke samenstelling, dat het er niet inzit om dit echt groots en met elkaar te vieren. De strenge lock down raakt mij dan ook niet zo.

Mede door het feit dat we ons veertig jarig huwelijk rond 15 december met de kinderen zouden vieren zag ik het al gebeuren dat we net als vorig jaar,  de kerstdagen met ons tweeën zouden zijn. 

Door de jaren heen heb ik geleerd niet verdrietig te zijn omdat in ons gezin Kerst niet zo uitbundig gevierd wordt. Ons gezin leent zich er nu eenmaal niet zo voor om dit heel close met elkaar te vieren. Sinds een aantal jaren slaag ik er steeds beter in om van de kerstdagen toch iets leuks te maken. Ik krijg er zowaar een beetje slag van.  Het zit hem vaak in kleine dingetjes. Vorig jaar heb ik mij toegelegd op het maken van een soort van kerstdiner met recepten vanuit de Lidl of AH folder. Dat wilde dit jaar niet zo lukken, dus wordt het weer meer iets van het gewone, maar wel lekker.

Maar ik wil de dagen toch ook niet zo maar voorbij laten glijden zonder dat we het gevoel hebben dat het Kerst is. Ik heb een appeltaart gebakken, we zijn naar de bonbonwinkel in een naburig dorp geweest om ons zelf op een heerlijk doosje bonbons te tracteren, er zijn wat lekkere hapjes in de vorm van kaasjes en luxe borrelhapjes gekocht, er is een flesje franse cognac aangeschaft en op de valreep vond ik ook nog twee dozen kaarsen.

Het was gezellig toen we  de uitzending All You Need is Love bekeken; het kaarslicht geeft altijd weer een heel bijzondere sfeer en met een hapje en een drankje later op de avond was het echt genieten.

Eerste kerstdag blijkt weer  veel te kort te zijn, want de tijd is om voor we het weten.

De tweede kerstdag gaan we naar dochterlief en kleine dochter. Dit plan is een paar dagen tijdens een telefoongesprek zo maar spontaan ontstaan. En dan is er gelukkig nog een derde kerstdag. Misschien ben ik nu wel over de kerstvrees heen en kan ik mij er een volgend jaar vooraf al op verheugen. Als het zo doorgaat ga ik kerst nog echt leuk vinden!

hanscke Vrijdag 25 December 2020 - 3:40 pm | | Standaard

zes reacties

Rietepietz

Ach kerst kan op heel veel manieren gevierd worden, hoofdzaak is dat je je er prettig voelt en dat kan het ene jaar dus best een ander soort viering zijn dan het andere jaar. En vooral, volmaaktheid bestaat niet zo vaak maar je bent een gelukkig mens wanneer je je bij niet te veranderen feiten kunt neerleggen en dan toch de mogelijkheden die er wel zijn kunt benutten.

Rietepietz, (URL) - 25-12-’20 18:06
marjolijn

Ieder viert Kerst op haar/zijn eigen manier.
Het zijn vaak de kleine dingen die het speciaal maken.

marjolijn, (URL) - 26-12-’20 04:42
Mrs. T.

Onze kerst was ook heel anders dan anders, maar niet minder fijn vond ik. Terwijl ik dit type is manlief en de jongste bezig met het eten. Ik hoef zo alleen maar aan te schuiven.

Mrs. T., (URL) - 26-12-’20 16:46
ria

Hier ook lekkere dingetjes en gewoon eten. Bij All you need huil ik altijd tranen met tuiten. Ik zal blij zijn als het jaar om is. En nee ook volgend jaar zal ik me niet verheugen ;-)

ria, (URL) - 27-12-’20 11:56
Renesmurf

Ja, je moet er inderdaad zelf wat van maken, en kerst is maar net hoe belangrijk je het zelf maakt.

Renesmurf, (URL) - 29-12-’20 20:38
Staartje Liesbeth

Dit klinkt mij als kerst op zijn best.
Gewoon klein en genieten van de kleine dingen

Staartje Liesbeth, (URL) - 02-01-’21 10:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.