BLATEN


Gisteren heb ik mijn tijd eigenlijk een beetje verdaan (noem het verknoeid) met het kijken naar zinloze tv. Eerst zag ik Nadal de kwartfinale van de Australian Open verliezen en toen wij daarna terugkwamen van ons dagelijkse rondje met de jongens ben ik wat blijven hangen het spoeddebat over de avondklok. Tjonge jonge wat kunnen die dames en heren politici breedsprakig zijn. Ze spreken in hele lange zinnen, die dan uit vele bijzinnen bestaan en waar dan en passant heel andere onderwerpen ook nog even aangesneden worden; er lijkt geen eind aan te komen. 

Mark Rutte en Fred Grappenhaus verstaan de kunst uitstekend om heel veel woorden te gebruiken en dan aan het eind niets gezegd te hebben. Ik hoor kamerleden regelmatig verzuchten, maar nu heb ik nog geen antwoord op mijn vraag. En dan wordt ook de truc nog al eens  toegepast, door te zeggen 'ik kijk het even na en kom er dan later op terug'.

Maar ook andere politici kunnen er wat van hoor. Kuzu van Denk en van Dam van het CDA en mevrouw van Kooten zijn er ook heel bedreven in. Van de weeromstuit ben ik eens uit gaan proberen of ik ook op deze manier zou kunnen praten. En ja hoor, met een beetje moeite lukt dat wel. Zo erg zelfs, dat P. mij vroeg er alsjeblieft weer mee op te houden.

Zo'n gesprek ging ongeveer zo: Wat denk je P? er zou wat voor te zeggen zijn om nu de tafel af te ruimen, nou ja afruimen, wat is eigenlijk afruimen, je zou ook kunnen zeggen de lunch te beëindigen, dan volgt het afruimen als vanzelf, maar als we dit interessant vinden, nou ja interessant, wel leuk genoeg zou je ook kunnen zeggen, zouden we ook nog even, hoe zal ik het zeggen, o ja we zouden ook nog even kunnen blijven natafelen, want veel haast hebben we niet, want daar komt nog bij dat we deze middag veel vroeger met de lunch waren dan anders, niet dat we nu hele vaste etenstijden hebben, dus zo erg zou het niet zijn als we zouden besluiten om nog gewoon even te blijven zitten, want zo vaak vindt er geen spoeddebat over een avondklok plaats, dus wat doen we, laten we de boel de boel nog even of gaan we toch maar over tot de orde van de dag?

En op deze manier ging ik nog even door met het plannen maken voor het weekend. Niet best, als dit de manier van communiceren moet zijn, maar ik denk dat ik het zou kunnen, maar het staat me wel heel erg tegen. Dat is dan ook vast wel een reden geweest om na een paar aarzelende stappen om politiek bezig te gaan dit voor gezien te houden.

hanscke Vrijdag 19 Februari 2021 - 3:37 pm | | Standaard

vier reacties

Sjoerd

Ik moet ook niet veel hebben van al die breedspraak…

Sjoerd, (URL) - 19-02-’21 19:04
Renesmurf

Men ziet wat men wil zien, geniet er van, of erger je er aan, net wat je wilt.

Renesmurf, (URL) - 19-02-’21 21:09
Rietepietz

Dat is precies de reden dat ik er nooit naar kijk.

Rietepietz, (URL) - 20-02-’21 15:29
marjolijn

Ja, ze kunnen er wat van…!

marjolijn, (URL) - 21-02-’21 05:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.