ONRUST


Eerlijk gezegd viel het mij nog wel mee, wat er gisteren uit het onderzoek kwam van het Opiniepanel van EenVandaag. Sinds een tijdje ben ik één van de vele panelleden en krijg ik dus van tijd tot tijd een enquete toegestuurd die ik dan ook invul en weer terug stuur. Hierdoor verdiep ik mij wel wat meer in dit alles, gestimuleerd door de gerichte vragen die ik krijg.

De versoepelingen schijnen goed ontvangen te zijn, maar ik vraag mij af: welke versoepelingen? Die anderhalve dag dat middelbare scholieren naar school mogen? Ikzelf vind dat een versoepeling van helemaal niets. Wat hebben leerlingen daar aan? Brengt het wat structuur in hun leven? Dacht het niet. Volgens mij is het risico dat het averechts gaat werken veel groter dan wanneer er gekozen zou zijn voor volledig open. Leerlingen krijgen in ieder geval de gelegenheid om veel en vaak met elkaar af te spreken buiten de schooluren, want wat moeten ze met die ellenlange dagen dat er geen school is? En wanneer de leerlingen dan buiten de school ergens met elkaar afspreken, in parken bijvoorbeeld, dan is er op geen enkele wijze controle.

Een pluspunt vind ik de contactberoepen. Het is natuurlijk voor iedereen fijn, dat de contactberoepen weer uitgevoerd mogen worden. Ook mijn coronakapsel is niet meer om aan te zien, maar het meest kijk ik uit naar een bezoek aan de pedicure. Wat zal dat heerlijk zijn als mijn voeten weer eens goed onder handen worden genomen. Met die versoepeling ben ik persoonlijk wel erg blij.

Maar ik had graag gezien dat het bezoek binnen van één persoon uitgebreid was naar weer twee personen en dat de groepsgrootte buiten uitgebreid was naar vier personen. Gewoon even op straat een praatje kunnen maken met een ander stel, dat zou buiten toch mogelijk moeten zijn.

En ja, van mij mogen de terrassen ook open. Ik denk dat "men", ik bedoel Rutte en Consorten, zijn hand gaat overspelen door te veel vast te houden aan de harde coronamaatregelen. Zo nu en dan komt de geest al uit de fles, bij de invoering van de avondklok bijvoorbeeld. En gisteren, de toestroom in de parken, is ook al zo'n signaal en ook de geluiden van de winkels en de horeca liegen er niet om. Tot nu toe is men er in geslaagd om de geest weer terug in de fles te krijgen, maar ik vraag mij af hoe lang dit nog blijft lukken.

Ik weet het, het is niet eenvoudig om in deze situatie beslissingen te nemen, maar ik heb zo mijn ernstige twijfels of dit alles nog wel de goede kant opgaat. De onrust neemt steeds meer toe en als straks de geest echt uit de fles is, lijkt mij de ingeslagen weg om de besmettingen in te dammen een heilloze zaak. Met wat meer vrijheden zou het aantal besmettingen misschien wel wat oplopen, maar min of meer gecontroleerd, maar als in de komende weken een flink aantal mensen uit protest van allerlei dingen ongecontroleerd gaat doen, dan kon dit nog wel eens veel schadelijker uitpakken wat besmettingen aangaat en wat dan uiteraard weer invloed heeft op de ziekenhuisopnames.

Over veertien dagen maar eens zien, of de parkbezoeken in Amsterdam, Tilburg en Groningen van gisteren inderdaad het aantal besmettingen omhoog gebracht heeft. Naast de uitgedokterde experimenten die nu in onder andere voetbalstadions en bij popconcerten plaats gaan vinden is dit ook mooi studiemateriaal, maar hier wordt gemakshalve maar aan voorbij gegaan zo is in het verleden wel gebleken denkend aan de demonstraties met te veel mensen. Ik heb daar toen geen dramatische resultaten van gezien. We zullen zien.  Uit het onderzoeksresultaat van EenVandaag bleek dus dat er veel meer mensen, bijna 50 % niet echt tevreden zijn met de versoepelingen. Ik ben één van hen, maar ik had gedacht dat dit aantal nog hoger lag.

hanscke Donderdag 25 Februari 2021 - 7:16 pm | | Standaard

acht reacties

Sjoerd

Ik zou ook wel weer eens een winkel willen bezoeken, schoenen willen passen o.i.d. Maar ik vrees dat de winkels in ene keer volledig overspoeld raken… Terrassen buiten, mits met voldoende afstand moet voor mij ook kunnen, als de sanitaire voorzieningen daar ook op peil zijn. En ook in ben blij met de pedicure, meer nog dan met de kapper.

Sjoerd, (URL) - 26-02-’21 09:21
marjolijn

Tja, of het winkelen op afspraak een succes gaat worden…? Voor mij zou dat niet hoeven. Met de kapper ben ik wel blij.
Een terrasje ook goed, als het niet druk is, maar wel met voldoende afstand.
Verder moet ik zeggen dat ik niet zo veel mis en alles aardig kan handelen.

marjolijn, (URL) - 26-02-’21 15:36
Rietepietz

Inderdaad, op de contactberoepen na kun je nauwelijks van versoepeling spreken.
Bovendien wordt er wel heel erg in maar één richtig gedacht .

Rietepietz, (URL) - 26-02-’21 17:22
ria

Winkelen hoeft voor mij niet, niets eigenlijk, maar ik zou het wel verstandig vinden als de terrassen weer open gaan, de kans van grote drukete in parken is dan toch wel minder. Je gaat mij toch niet wijsmaken dat als jullie een bevriend echtpaar tegenkomen dat je daar dan voorbij loopt omdat je met z’n vieren bent??

ria, (URL) - 26-02-’21 18:13
Michiel

Het vervelende is alleen dat met het virus niet te onderhandelen valt. Inmiddels zien we de cijfers al weer oplopen en dat betekent een onvermijdelijke derde golf. Een reproductiegetal > 1 betekent exponentiële groei en daar kan je met lineair rommelen in de marge nooit tegenop. Nu toegeven aan de druk van de maatschappij om te versoepelen is een onverantwoord risico. Je kunt pas aan versoepelen denken als aan aanzienlijk deel van de bevolking is gevaccineerd en het reproductiegetal ruim beneden de 1 is. En ik wacht nog op de uitnodiging. Zoals het nu gaat, gaat het mis.

Michiel, (URL) - 27-02-’21 10:38
Bella

Test nu maar even laten staan

Bella, - 27-02-’21 10:56
Renesmurf

Ja, de avondklok moet er af en de winkels weer open, en horeca ook. Ik zal er voorlopig toch geen gebruik van maken, maar voor degene die dat wel wil.. Parken afsluiten wegens drukte is ook niet goed.

Renesmurf, (URL) - 28-02-’21 19:27
Mirjam Kakelbont

Je zal zien, als straks de winkels opengaan, iedereen er massaal naartoe gaat. Logisch – en goed voor de economie – maar niet voor onze gezondheid.
Dat vaccineren gaat met de snelheid van een dikke drol door een trechter. In Israël zijn er sinds 8 december 20 miljoen mensen gevaccineerd. Zij wel!
Dit is geen werk voor twee ministers. Hier moet je mensen met ervaring neerzetten, bijv. uit het leger. Die weten van aanpakken.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 02-03-’21 12:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.