HOUTIGEHAGE


Alleen de naam al, Houtigehage, deed mij associëren met veel struiken en boomwallen. Daar in het coulisselandschap, zouden er op deze laatste dag van maart, die een echte voorjaarsdag beloofde te zullen gaan worden, vast al wel heel veel kleine ontluikende groene blaadjes te zien zijn. Dus toen wij daags daarvoor beslist hadden om te gaan wandelen ben ik maar eens gaan zoeken of ik daar een mooie tocht kon vinden.

Via de postcodeloterij kwam ik bij Routenet terecht.  Ik kreeg een gratis proefabonnement aangeboden. Na wat heen en weer gepruts kreeg ik door hoe ik het wandelknooppuntennetwerk kon laten werken. Eindelijk, ik had dit al zo vaak geprobeerd, maar het was me nog nooit gelukt. Eerst kreeg ik de beschikking over een uitgezette route door iemand anders, maar even later zag ik hoe ik zelf een route kon samenstellen en dat was het helemaal. Nu kon ik eindelijk een rondje helemaal naar eigen inzicht samenstellen.

Ik wilde vanuit Harkema starten, vandaar naar Houtigehage, Boelenslaan, Surhuisterveen en dan langs de Surhuisterveenstervaart weer terug naar Harkema. Een rondje van iets meer dan twintig kilometer. 

We wandelden veel over zandpaden of over rustige B.weggetjes. Tot ver voorbij de helft klopte de route, alle  paaltjes met het juiste nummer waren te vinden, maar in Surhuisterveen kwam er opeens de klad in. Pijlen waren niet goed te vinden, de volgorde van de nummers klopte niet helemaal, maar o wonder, de telefoon bracht uitkomst. Ik had de route daarop gedownload en daardoor kon ik precies zien waar we waren en er werd bij een cruciaal kruispunt aangegeven welke kant we opmoesten. Daarna was het volgende paaltje al snel weer gevonden.    

En och wat heb ik veel mooie dingen gezien. Inderdaad heel veel prille groene blaadjes, zelfs een kastanje die al bezig was kaarsen te maken, magnolia's die uit de knoppen kwamen, prachtige gele forsythsia's en heel veel lammetjes. Vogels waren lustig aan het kwinkeleren, het weer was prachtig, het is een dag geworden waar ik van genoten heb en die ik niet zo snel vergeten zal. Dit smaakt naar meer.

Toch zit er in het systeem wel een manco. Bij het uitzetten van een route moet er soms wel eens gekozen worden om vanwege de lengte een minder leuk stukje weg te kiezen, bijvoorbeeld een fietspad langs een weg. Dan geeft het paaltje niet een pijl naar dat bepaalde nummer dat via dat fietspad te bereiken is. Dat nummer wordt dan gewoon niet genoemd. Maar nu ik dit weet kan ik dit met behulp van de download op de telefoon oplossen. Ik zal zeker op deze manier vaker een tocht voor onszelf gaan ontwerpen.

hanscke Donderdag 01 April 2021 - 5:56 pm | | Standaard

zes reacties

Renesmurf

Ja, zo zijn er natuurlijk altijd verbeterpunten. En dat is ook niet zo verwonderlijk natuurlijk, gelukkig komt het altijd wel weer goed als je doorloopt kom je wel weer ergens uit.

Renesmurf, (URL) - 01-04-’21 19:50
Sjoerd

Leuk toch dat het ook nog werkt op deze wijze. ik ga eens kijken of dat er voor de fiets ook is. Lijkt me wel handig.

Sjoerd, (URL) - 01-04-’21 19:57
marjolijn

Mooi dat je zo je eigen wandeling kan plannen…!
Veel wandel plezier.

marjolijn, (URL) - 02-04-’21 06:47
Rietepietz

Nou dat is een stevige wandeling! Fijn dat je iets gevonden hebt dat voor jou goed werkt.

Rietepietz, (URL) - 02-04-’21 14:34
ria

Je kunt toch ook gewoon op Google een route uitstippelen. Of gewoon ergens gaan lopen en maar zien waar het pad je brengt… ;-)

ria, (URL) - 02-04-’21 17:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.