KRUITDAMPEN


Terwijl de kruitdampen van het politieke gevecht van vorige week nog wel enige tijd zullen blijven hangen, probeer ik het zelf in mijn hoofd toch wat helder te krijgen. Ik heb werkelijk ademloos vanaf de eerste rang het gevecht gevolgd, zelfs tot diep in de nacht en ik werd meegesleept door het spel wat de spelers in de arena vertoonden, maar ik raakte er ook danig van in de war.

Natuurlijk was ik ook heel erg boos op degene die de hoofdrol was toebedeeld, op Mark Rutte, maar gaande weg kreeg ik toch steeds meer met hem te doen. Niet door zijn eigen optreden, maar wel omdat ik zelf steeds meer inzicht in het spel begon te krijgen.

Het werd uiteindelijk duidelijk, er was inderdaad over de heer Pieter gesproken, want daar bleken dus toch aantekeningen van te bestaan, maar een heel zwaar gesprekspunt is het waarschijnlijk niet geweest, wat kan verklaren waarom drie mensen, onafhankelijk van elkaar, dit zich niet direct kunnen herinneren. Het zal vast even ter sprake zijn geweest, een onderwerp waarvan een ieder achteraf zou kunnen zeggen, o ja, dat is ook zo. Maar hier is zo'n enorm gewicht aan toegekend waardoor het wel heel gemakkelijk werd om iemand het etiket "leugenaar" op te plakken.

Het spel van "barbertje moet hangen" was op de wagen gezet. Vooral verliezende partijen van de verkiezingen konden nu hun gram halen en hiermee hun voordeel doen. En de man in kwestie stond zich daar maar te verdedigen, het was geen liegen geweest, hooguit een kwestie van vergeetachtigheid. Koren op de molen van de beschuldigende partijen. Vergeetachtigheid, een tweede punt van aanklacht, minstens zo erg als liegen, zo niet erger! De modder bleef hem om de oren vliegen.

Maar hij hield stand, in zijn eentje. Was er dan niemand die hem verdedigde? Nee, helemaal niemand. Om dan je rug recht te houden. Ik doe het hem niet na!

Nee, dit keer heeft de VVD niet mijn stem gekregen, maar ondanks dit hele gedoe, mag de VVD wat mij betreft wel weer gaan regeren en ook Mark Rutte mag wat mij betreft weer premier worden. Nu wel. Het was beter geweest als hij zich voor de verkiezingen had teruggetrokken, zijn houdbaarheidsdatum lijkt inderdaad voorbij te zijn, maar om nu in deze fase het strijdtoneel te verlaten lijkt mij ook geen goede optie.

Politiek, het is een hard bedrijf. Je moet wel in staat zijn om het één en ander te kunnen incasseren. Echte lieverdjes zijn de dames en heren politici geen van allen. Of je nu Mark heet, of Lilian of GertJan of Sigrid of Esther of noem maar op, het schijnt dat ze opkomen voor ons kiezers, maar de medemenselijkheid lijkt soms ver zoek. In zo'n schouwspel wordt het dan wel heel erg moeilijk om te zien wat werkelijk waar is en wat niet.

Echte winnaars kent dit gevecht volgens mij niet. De heer Tjeenk Willink zal met alle verliezers moeten proberen er weer iets van te maken, waardoor men toch weer met elkaar over de brug kan komen om verder te gaan. We zullen het zien.

hanscke Zaterdag 10 April 2021 - 08:46 am | | Standaard

zeven reacties

Rietepietz

Laat ik het zo zeggen, wie boter op zijn heeft heeft moet niet in de zon gaan zitten.
Voor zover ik er iets van zag vond ik het onsmakelijke vertoning met alleen maar verliezers die het minimal restje vertrouwen dat men nog in de regering had volkomen én terecht om zeep heeft geholpen.

Rietepietz, (URL) - 10-04-’21 10:15
Sjoerd

Hij herinnerd zich wel meer niet, en legt alles naast zich neer. Draagt geen verantwoordelijkheid, het zijn altijd de ministers of staatssecretarissen die het niet goed doen… Ik snap ook niet dat er ene in Groningen is die op die man stemt.

Sjoerd, (URL) - 10-04-’21 12:34
Ximaar

Ik stem uit principe niet op de VVD, PVV, FVD, CDA, SP, BBB, JA en SGP. Neemt niet weg dat ik geen hekel heb aan Rutte en dat dit soort vieze spelletjes zorgt voor afkeer van de politiek. Rutte heeft een fout gemaakt. Mij is het nog onduidelijk hoe dit kon, maar je moet ook bedenken dat zijn ambtenaren van Algemene Zaken de verkenners bijstonden. Er zullen dus parallele contacten zijn geweest. Iemand mag van mij best een dagje minder presteren door slecht slapen of iets anders. Maar vrijwel alle fracties in de kamer zagen dat als kans om Rutte en de VVD flink te beschadigen om zo hun eigen positie in de coalitievorming te versterken. De zwaarste schade bracht Kaag toe. Ik heb haar best hoog zitten, maar de opmerking dat zij geen vertrouwen had in Rutte komt harder aan dan wat de oppositie in stelling bracht. Het was ook een afrekening voor de toeslagenaffaire. Toch is het vrij laag als het op deze manier gebeurt. Geeft aan dat ze schijnbaar geen andere wapens hebben tegen Rutte.

Ximaar, (URL) - 10-04-’21 12:56
Mrs. T.

Ik vind het verschrikkelijk dat het zo op de man gespeeld wordt. Vooropgesteld, hij had niet moeten liegen (of wat dan ook), maar dit is absurd. De heren en dames politici mogen zich ‘ns achter de oren gaan krabben net als al die medelanders die bloed wilden zien vloeien. Wie zonder zonde is …

Ik schreef er ook een logje over trouwens: https://www.triltaal.nl/2021/04/02/openbaarheid/

Mrs. T., (URL) - 10-04-’21 17:36
ria

Ik ben het helemaal met je eens en ik heb voor het eerst op hem en zijn partij gestemd vooral ook om hoe hij met het hele corona gedoe omging en telkens maar weer hetzelfde moest herhalen, ik vond het knap. Mijn echtgenoot stemt al jaren op de VVD dus ja ik deed een keertje mee.
Ik vind het een geloofwaardige man, geloofwaardiger dan wie ook in de kamer daar hoef ik echt niet al die debatten voor te volgen, ik moet er niet aan denken ;-)

ria, (URL) - 10-04-’21 19:56
Renesmurf

Je kan het niet herinneren maar het is wel genoteerd, een grotere schoft moet nog geboren worden.

Renesmurf, (URL) - 11-04-’21 20:35
marjolijn

Ik vraag me af of de kruitdampen al opgelost zijn,
Maar hoe dan ook er komt altijd wel weer een nieuw kabinet.

marjolijn, (URL) - 12-04-’21 04:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.