PAREL DE VIERDE


Het leek erop of ik er even klaar mee was, met het lezen van de boeken van de zeven zussen, maar met het uitkomen van het zevende boek werd mijn nieuwsgierigheid weer gewekt en besloot ik deel vier als e-book aan te schaffen. Tijdens de regenachtige vakantiedagen in Vriezenveen ben ik er aan begonnen en man, wat heb ik weer genoten van het verhaal.

Natuurlijk ben ik wel benieuwd naar het verhaal van de personages, maar ik ben zeer onder de indruk hoe de schrijfster Lucinda Riley steeds weer een nieuwe wereld voor mij opent. Ik vond het verhaal rond Grieg in het boek Storm zeer de moeite waard, maar in het boek Parel word ik heel wat wijzer gemaakt over het verre werelddeel  Australië. Het is echt indrukwekkend hoe zij de schilderkunst van de meest gevierde Aboriginal-kunstenaar Albert Namatjira bij mij onder de aandacht heeft weten te brengen. Ik had hier nog nooit van gehoord. En natuurlijk ben ik ook het kerkje van de Hermannsburg School op gaan zoeken. En zo lees je opeens heel veel dingen over Australië die voor mij absoluut onbekend waren. 

Ik heb vroeger op school nooit iets geleerd over het assimilatiebeleid van de Auatralische regering. Het lijkt mij dat dit vergelijkbaar is met- en net zo gruwelijk als de situatie in Amerika en Zuid-Afrika. 

Ik had nog nooit enig werk van Namatjira van gezien, maar hij schijnt een groot aboriginal schilder te zijn geweest die prestigieuze prijzen heeft gewonnen. Zijn stijl was voornamelijk landschappen schilderen, maar dan net iets anders. Ondanks zijn grote roem en rijkdom woonde deze schilder in grote armoede, omdat hij geen burgerschapsrechten had waardoor hij geen grond kon kopen om een huis op te bouwen. De Aboriginal-volken hadden tot 1957 maar weinig rechten.

Toen ik het boek uit had, had ik niet direct zin om aan het volgende deel te beginnen. Het moest even bezinken. Maar toen de bibliotheken weer open gingen (gelukkig gaan we steeds meer naar het gewone leven terug) heb ik het volgende deel wel aangevraagd, dan hoef ik het niet te kopen en gisteren heb ik deel vijf MAAN opgehaald. Nog even een ander boek uitlezen en dan ga ik er in beginnen. Ik ben heel benieuwd waar dit boek mij naar toebrengt en welke historie erin verweven is, want ik vind het adembenemend, hoe fictie met de werkelijkheid vermengd wordt. 

Tegenwoordig is Alice Springs in het geografische midden van het land, in the middle of nowhere een beroemde toeristische trekpleister van waaruit prachtige ballonvaarten gemaakt kunnen worden. Hier kan ik van dromen om daar ooit eens heen te gaan. Dat zal wel niet meer lukken. 

                                                                            klik

anti spam: mijn hond heet Hessel

hanscke Zondag 06 Juni 2021 - 10:13 am | | Standaard

vijf reacties

Sjoerd

Lezen doe ik nog maar zeer weinig. Kunstige projecten slokken mijn tijd op.

Sjoerd, (URL) - 06-06-’21 19:16
Staartje Liesbeth

Wat goed om te lezen! Veel inhoud en zoekwerk dus. Ik heb ze als e-book; heb ze mijn dochter aangeraden die ze nu ook verslindt.
Als ik een groot gat heb, ga ik ze lezen. Ik vrees dat ik ze allemaal achter elkaar ga lezen. Nu eerst de boeken van de boekenclub. Ik ben begonnen met Hamnet. Het boeit. Lijkt een goed leesbaar,fijn boek

Staartje Liesbeth, (URL) - 07-06-’21 05:44
Rietepietz

zeg nooit nooit zegt men toch? Je weet nooit hoe het leven verder loopt en voor zo’n reis ben je nog jong genoeg.

Rietepietz, (URL) - 07-06-’21 13:57
Renesmurf

Ja, zo blijven de boeken je bezig houden, en dat is alleen maar goed, daar zijn ze voor.

Renesmurf, (URL) - 07-06-’21 20:19
marjolijn

Op dit moment ben ik even klaar met lezen, misschien later wel weer.

marjolijn, (URL) - 08-06-’21 04:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.