VERWEG


Soms kan ik mij uitstekend vermaken met herinneringen. Dat was afgelopen weekend ook het geval. Via E. had ik wat foto's voorbij zien komen en ik vroeg mij af waar dit was, ergens kwam het mij een heel klein beetje bekend voor. En jawel hoor, het was Aubeterre-sur-Dronne en toen wist ik het zeker. Mijn allereerste vakantie naar Frankrijk, dus de kennismaking met dit land was in deze omgeving geweest. Om precies te zijn, naar St. Aigulin aan de Dronne, waar we, -een andere "we" als waar nu sprake van is-  een vakantiehuisje hadden gehuurd. Ik ben daar drie weken volmaakt gelukkig geweest en het heeft zo'n indruk op mij gemaakt, waardoor ik mij er nog zoveel van kan herinneren. Het was in 1977. Ik was jong, 26 jaar, moeder van twee schattige kinderen, 6  en 2 jaar oud en het vakantieleven was één groot avontuur. 

Het bungalowparkje was toen nog heel nieuw en de Franse overheid had toen het beleid om in minder populaire delen van Frankrijk het toerisme op gang te helpen waardoor het gebied wat welvarender zou gaan worden.

De ANWB gaf één keer in de paar jaar gratis routekaarten uit en aparte kaarten met bezienswaardigheden. Plaatsen waar wat te zien was waren voorzien van een vierkant kader, zwart rood of groen,  naar gelang de betekenis.

In het gebied waar wij waren was niet zo heel veel te zien, maar ik vond dat toen niet zo erg. Ik keek toch wel mijn ogen uit, want voor mij was alles nieuw èn in Frankrijk. We hadden een paar meertjes ontdekt waar we konden zwemmen en bij Aubeterre was dat dus ook mogelijk. Het is mij toen niet opgevallen dat het zo'n bijzonder mooi dorpje was, Riberac, Libourne etc. waren voor mij net zo mooi. Volgens mij zijn we ook niet in dat ondergrondse kerkje geweest, domweg omdat het niet aangegeven stond. HJ, mijn vroegere partner zou dat zeker niet aan zich voorbij hebben laten gaan.

Nu is dat dus heel anders. Maar goed, toen ik de naam Aubeterre voorbij zag komen ben ik gaan graven in mijn herinneringen. Ik heb een paar laden waar ik alle wegenkaarten in bewaar en na een beetje spitten vond ik de kaarten die ik wilde hebben. Uit 1977.  Vraag me nu niet waarom ik al die kaarten bewaar, misschien deels uit zuinigheid, dat àls ik ooit weer eens naar die streek toe zou gaan, dat ik dan die kaarten niet opnieuw hoef aan te schaffen, maar ook deels om mijn herinneringen tastbaar te houden.

Hoe dan ook, ik heb naar aanleiding van dit, mij weer even, zeg maar een paar uur, kostelijk vermaakt met mijn herinneringen. Die zijn mij dierbaar, maar ik zie ook dat herinneringen blijven zoals ze zijn, maar dat het verleden vaak door het heden wordt ingehaald. Boeiend, maar ook confronterend. 

                                         klik

Het zwarte rondje op de linkse kaart geeft aan waar St. Aigulin ligt, de rode stip geeft de plek van Aubeterre aan, de ANWB vond het toen niet vermeldenswaardig. De rechtse kaart met de blauwe rondjes geeft dezelfde plaatsen aan. Brantôme en Perigieux waren te ver weg, maar we zijn toen wel in Saint Emilion geweest en dat was het allerallermooiste wat ik toen in die vakantie gezien heb. Ik was diep onder de indruk, zo mooi......

De grotkerk van Aubeterre zoals die nu op het internet te vinden is.

hanscke Zaterdag 26 Juni 2021 - 09:08 am | | Standaard

vier reacties

Rietepietz

Aan de kaart zou je nú waarschijnlijk niets hebben, in al die jaren zal er veel veranderd zijn, maar als herinnering bewaren begrijp ik helemaal. Zou ik ook doen

Rietepietz, (URL) - 26-06-’21 16:06
ria

Frankrijk was leuk vroeger, wij gingen er ook altijd heen. Ook veel fijne herinneringen.

ria, (URL) - 26-06-’21 18:38
Sjoerd

Toen was het leven gewoon anders. Wij zaten in die tijd in de Ardeche… Bakken in een tentje bij 40 graden. Ik moet er niet meer aan denken. Toch hebben we daar ook genoeg beleefd.

Sjoerd, (URL) - 26-06-’21 20:00
marjolijn

Zoals overal is er veel veranderd.
Het zijn ook andere tijden nu.

marjolijn, (URL) - 29-06-’21 04:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.