ABBA EN GESTALT


Een echt hele grote ABBAfan ben ik niet geweest, maar in hun nadagen begon ik steeds meer van hun muziek te houden. En nu is er dan weer een nieuwe song van hen verschenen met daarbij een virtueel optreden. Het zal net weer iets anders zijn als de hologrammen die we al kennen, het zullen 3D-projecties zijn gebaseerd op een oude illusietechniek, peppers ghost. De suggestie zal gewekt worden dat er echte mensen op het toneel staan. Het zal vast heel professioneel worden, laat dat maar aan Björn en Benny over, maar toch staat het mij wat tegen.

ik weet van te voren al dat ik veel last zal krijgen van het uncanny valleyeffect, je voelt dat er iets mis is, maar je ziet niet wat er mis is. Misschien is het de dode blik in de ogen wel. 

Ik weet wel, dit is weer een nieuwe vorm van techniek, en misschien is mijn conclusie wel wat voorbarig, maar voor mij hoeft het niet. Er wordt gedacht dat mensen eerder tevreden zijn als ze een ABBA zien met een show van perfecte danspasjes en gepolijste stemmen dan een stel bejaarden op het podium. 

Misschien zit er ook wel een vorm van schoonheid in een optreden van De Rolling Stones die aan het aftakelen zijn, maar ook daar ben ik niet zo gecharmeerd van. Ik ben meer van het type: geweest is geweest. 

In mijn eigen leven heb ik heel erg moeten leren om te leven in het hier en nu. Ik bleef namelijk wel eens te veel in het verleden hangen. De kennis die ik vanuit mijn opleiding kreeg over de Gestaltpsychologie is mij daarbij zeker behulpzaam geweest. Maar, zo stelt de cultuurfilosoof Thijs Lijster, de gedachte, dat we in een voortdurend heden leven is feitelijk een ontkenning van het verleden. Het verleden mag er ook zijn. Tot die gedachte was ik zelf ook al gekomen. Dit draagt er toe bij dat ik iets genuanceerder over dit alles ga denken. 

Het oude wat opgediend wordt met de suggestie van een live-event hangt ook samen met de musealisering van cultuur. Iets in de tijd wordt gefixeerd en kan voortdurend opgeroepen worden. Misschien moet ik dit hele gedoe dan toch maar het voordeel van de twijfel geven. Wie weet loop ik op den duur wel helemaal warm voor dit spektakel en wil ik er toch naar toe.

                              KLIK

mijn hond heet Hessel

hanscke Zondag 19 September 2021 - 2:14 pm | | Standaard

vijf reacties

Riet (e) pietz

In ieder geval één van de nieuwe nummers lijkt erg veel op een oud nummer van ABBA . Een echte fan was ik ook nooit maar het is altijd prettig in het gehoor liggende muziek.. Naar pop muziekoptredens ga ik sowieso niet, als ze echt live optreden kunnen ze meestal niet waarmaken wat in de studio met allemaal foefjes op de CD gezet wordt.Daar heb ik geen grote bedragen voor over. Kan me echt geen voorstelling maken van hoe ze optreden nu in elkaar willen steken.

Riet (e) pietz, (URL) - 19-09-’21 15:31
Sjoerd

Natuurlijk heb je gelijk, het is niet echt. Doe mij de mensen dan ook maar zo als ze zijn. Het gaat toch ook om de muziek, niet om de plaatjes.

Sjoerd, (URL) - 19-09-’21 19:50
marjolijn

Met Abba heb ik helemaal niets, volg het laatste nieuws dus ook niet.

marjolijn, (URL) - 20-09-’21 05:17
ria

Wij waren best grote Abba fans en keken steeds uit naar het moment dat er een nieuw nummer werd gelanceerd. Dat is in de loop der jaren wel gesleten andere muziek kreeg de voorkeur en hier zit ik helemaal niet op te wachten. Doe mij dan de Stones maar, iedereen wordt oud en dit was hun leven, ik vind dat heel ok hoor. Het verschil is dat wij de Stones oud hebben zien worden en Abba niet.

ria, (URL) - 20-09-’21 17:45
Renesmurf

Ik vind de nieuwe nummers van Abba niet zo leuk, de nieuwe van de Rolling Stones is dan toch weer iets anders. En naar een nepconcert gaan zou ik sowieso ook niet doen, het lijkt me sterk dat dat een succes wordt.

Renesmurf, (URL) - 22-09-’21 20:01
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.