REGEREN


Prinsjesdag, presentatie van de miljoenennota en de Algemene Beschouwingen, het is geweest en ook ik heb het niet helemaal onopgemerkt aan mij voorbij laten gaan. Het is me de vertoning wel. Zo af en toe heb ik op tv wel iets van de debatten gezien als ik thuis was, maar echt heel boeiend vond ik die nu ook weer niet. 

Toch sprong er voor mij wel iets uit. De problemen rond het ontbreken van betaalbare woningen, kwamen ruimschoots aan de orde. Starterswoningen of gewone sociale huurwoningen, er is niet aan te komen, waardoor een grote groep mensen zich niet kan settelen zo men zou willen èn wat ook niet als een luxe gezien dient te worden. In mijn ogen heeft iedereen recht op een plek waar men kan leven op een manier die we als normaal gangbaar mogen beschrijven.

Ik denk nog vaak terug aan de verhalen van mijn moeder over hoe zij met mijn vader hun huwelijk gestart zijn. Zij "woonden" toen in de voorkamer bij tante Lies, een zus van mijn moeder, sliepen op zolder en mochten gebruik maken van de keuken, maar moesten dan wel buitenom naar de keuken. Maar ja, dat was twee jaar na de oorlog.

In 2010 is na een aantal naamswijzigingen het ministerie Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer verdwenen. Volkshuisvesting is helemaal verdwenen en het Milieubeheer is overgegaan naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zou men toen gedacht hebben volkshuisvesting helemaal onder controle te hebben?

Regeren is toch vooruitzien, maar wat hebben ze dan over het hoofd gezien? Dat de huizen van direct na de oorlog niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen, of dat de babyboomers uit de jaren vijftig nu voor een groot deel zeventigers zijn, maar nog vitaal genoeg om te blijven wonen in de misschien wel iets te grote woning, maar die nu hypotheekvrij zijn waardoor er weinig tot geen woonkosten zijn?

Ik denk hierbij ook aan mijzelf. Niet dat we nu een enorm groot huis hebben, maar wel lekker comfortabel en inderdaad met hele lage woonkosten. In de wijde omgeving is nergens iets te vinden waar we voor dit bedrag kunnen wonen. Bovendien, er is niet veel voor ons ouderen, immers servicesflats, bejaardenwoningen (niet dat ik daar heen zou willen) en allerlei andere woonvormen voor ouderen zijn immers in de afgelopen decennia gesaneerd. Had men dit niet zien aankomen? Nogmaals regeren is vooruitzien. Zo zou men ook een inschatting kunnen maken over de duur van de woningkrapte. Immers de generatie van de babyboomers zal over niet al te lange tijd meer bestaan en dat zal vast invloed hebben op de huizenmarkt, om dat nare woord maar eens te gebruiken.

En zo krakeelt men weer verder. Over dit en over dat en vooral ook over het milieu. En dan worden de kinderen die nog geboren moeten worden er wel opeens bijgehaald, omdat zij recht hebben op een schone toekomst.....

Tja, regeren zal wel niet makkelijk zijn, en al helemaal niet als een samenwerking ver te zoeken is. Ik ben wel benieuwd wanneer ons land weer een regering zal hebben en hoe deze samengesteld zal zijn. Of alles dan weer beter wordt waag ik te betwijfelen, maar we zullen zien.

                                       klik

Mijn hond heet Hessel

hanscke Zaterdag 25 September 2021 - 09:27 am | | Standaard

twee reacties

Sjoerd

Ik vrees met je mee. Wij hebben ook een veel te groot huis, maar voor dat geld kunnen we hier ook nergens anders wonen…

Sjoerd, (URL) - 25-09-’21 12:33
Riet (e) pietz

Je noemt al een herkenbare zaken op. In 1961 was ik de spekkoper uit de familie omdat ik een onvrije zolderetage kon huren met eigen keuken en toilet. De meeste familieleden begonnen “op kamer met gebruik van keuken “ bij ouders of voor veel geld gehuurd. Na jaren was er eindelijk voor iedereen een min of meer passend huis, mede doordat emigratie in die tijd enorm gepromoot werd. Maar wat de regering niet aan zag komen waren de grote aantallen scheidingen waardoor er meer 1 pers. huishoudens zijn en men sloot de ogen voor de gevolgen van de mega immigratie aantallen . Vaak mensen uit een cultuur waar men nog grote gezinnen heeft. Ik zie het somber in maar ga zeker niet uit mijn fijne , bijna afbetaalde huisje weg om voor meer dan 20x zo hoge woonlasten komen zitten. Er gaan nu al stemmen op om mensen als jij en ik extra te gaan belasten omdat , waar we ons levenslang voor gewerkt hebben, oneerlijk zou zijn tegenover anderen.

Riet (e) pietz, (URL) - 26-09-’21 13:23
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.