KERST GELUKT


Het is me dit jaar niet gelukt om zoals gebruikelijk, voor de kerst nog een blogje te maken, waarin ik iedereen langs deze weg fijne kerstdagen wens.  Het was niet zozeer de tijd die ontbrak, of de zin of de inspiratie, nee het was mijn gezondheid die het even liet afweten. Ik had last van dezelfde kwaal, buikloop, die mij ook rond mijn verjaardag al zo geplaagd had. Geen idee hoe ik er aan kom/kwam, maar mijn grootste zorg was dat het over moest zijn als dochterlief en kleine dochter op eerste kerstdag er zouden zijn. Met behulp van (veel) loperamide = een medicijn, is mij dat gelukt. 

Dus toen de meiden kwamen was ik er weer bij. Dit jaar had ik er voor gekozen om niet te gaan gourmetten. Twee jaar geleden hadden P. en ik een recept met beenham op een bedje van zuurkool, gekaramelliseerde appelen uit de oven en een aardappelpuree versierd met spekjes en peterselie uitgeprobeerd en dat zou het deze kerst worden. Geen verkeerde keuze, want met een amuse, een voorafje en een toetje is het een heerlijk kerstmaal geworden wat bij iedereen in de smaak viel.  

Tijdens het ontbijt op 2e kerstdag was het nummer: Lady Jane van de Rolling Stones in de top 2000 aan de beurt. Ik vertelde R. dat ik, net als zij nu, toen 16 jaar was toen het een hit was, en dat ik zo graag gewild had, dat mijn moeder ook een keer naar het nummer wilde luisteren en het misschien ook wel mooi zou vinden. Maar dat heb ik niet voor elkaar gekregen. De generatie van mijn ouders vond alle popmuziek maar geschreeuw en mijn moeder was al helemaal niet bereid om er naar te willen luisteren. Echt oma volgens dochterlief en daarmee bedoelde ze niet mij maar mijn moeder. En ja, zo ging dat in die tijd.

Voor kleine dochter R. was het wel een eyeopener dat haar oma ook ooit 16 jaar was geweest. Ik merk dan dat zoiets voor een puber moeilijk voor te stellen is. Voor haar is het al moeilijk om zich er een voorstelling van te maken dat haar moeder ooit 16 jaar was, terwijl dat voor mij een beeld is wat ik nog heel scherp voor ogen heb. Evenals mijn eigen tijd toen ik zelf nog 16 was. Daarmee komt dan het verschil in jaren wel heel goed in beeld. Leuk, om het er met elkaar via zo'n nummer op de radio eens over te hebben.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n heel groot liefhebber van de kerst. Ik zie er elk jaar weer tegenop. Heel vaak moet ik dan achteraf de conclusie trekken dat het toch wel heel gezellig was en zo is het ook dit jaar weer.

In plaats van een kerstwens vooraf uit te spreken, sluit ik af met de hoop dat u allen ook fijne kerstdagen hebt gehad. 

                                      klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Maandag 27 December 2021 - 10:16 am | | Standaard

negen reacties

ria

Voor ons was het gewoon een fijn rustig weekend met af en toe wat lekkers. Ene dochter moest werken de ander kwam eens langs. Heel fijn.

ria, (URL) - 27-12-’21 12:48
Sjoerd

Ik zie ook altijd tegen die dagen op om later tot dezelfde conclusie te komen…

Sjoerd, (URL) - 27-12-’21 12:58
Riet (e) pietz

Gelukkig dat de buik tijdig onder controle was zodat er toch nog een fijne kerstmaaltijd op tafel kon komen.Leuk zo’n gesprek bij muziek van vroeger.
Mijn kinderen kunnen zich zéker voor stellen dat ik ooit jong was, Hoewel mijn ouders nog van de generatie waren die weinig op hadden met popmuziek draaiden onze kinderen toen ze tieners waren ongeveer dezelfde muziek als wij op dat moment deden . Of m’n kleinkinderen daar nog een échte voorstelling van hebben weet ik niet helemaal zeker, maar ik denk eigenlijk toch wel een beetje.

Riet (e) pietz, (URL) - 27-12-’21 13:09
Jeanne

Het kwam dus net goed met je gezondheid. Ik kijk terug op een bijzondere kerst, maar ben blij dat het voorbij is.

Jeanne, (URL) - 27-12-’21 15:41
marjolijn

Fijn dat je toch kerst kon vieren.
Hier lekker rustig zonder poespas.

marjolijn, (URL) - 27-12-’21 16:13
Mrs. T.

Dat hebben we. ;-)
Wat grappig he, dat kinderen het soms echt zo raar vinden dat ouderen ook jong geweest zijn.

Mrs. T., (URL) - 27-12-’21 18:23
Renesmurf

ja, leuk is dat, iedereen die ouder dan 16 is is ooit 16 geweest, en hoe ouder we worden des te zeldzamer we zijn.

Renesmurf, (URL) - 27-12-’21 19:18
Ximaar

Mijn vader (bj 1924) is blijven steken in de hoorspeltijd. Hij had een vreselijke hekel aan popmuziek (‘kattengejammer’ – denk dat die term door de Cats destijds in zwang is geraakt). Hield ook niet van TV. M’n moeder is 2 jaar eerder geboren en had er niet zoveel moeite mee. Moest wel vrolijk zijn. Zong ook mee. Zij heeft rond haar 16de een jaar in een sanatorium gelegen en niet ver daarna kwam de oorlog. Toch hebben ze in de oorlog ook gelachen en het was niet zo dat er elke dag gevochten werd. Of dat Duitsers dagelijks terreur uitvoerden. Zeker niet in de kleinere dorpjes waar m’n ouders opgroeiden. Het was meer een gedoe met NSB’ers. Zeg maar de Willem Enggeltjes van destijds. ;-)

Voor mij zijn de dagen aan het eind van december niet veel anders dan andere dagen. Kan ook prima alleen thuis zijn.

Ximaar, (URL) - 27-12-’21 20:56
StaartjeLiesbeth

Met mijn kinderen deel ik deels de muzieksmaak. Met mijn moeder absoluut niet. En de kleinkinderen? Geen idee.m
Klinkt als een lekkere maaltijd.

StaartjeLiesbeth, (URL) - 31-12-’21 20:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.