WEL OF NIET


Nu de rust is weergekeerd, nichtjelief is naar huis en ja het was gezellig, het stripmuseum in Groningen is een aanrader en de DEpunten zijn ingewisseld voor 2 setjes Nijntjesbord, Nijntjesschaal en Nijntjesglas, voor beide kleinkinderen een setje, komt zo langzamerhand het besef bij mij boven dat de vakantie naar het einde toeloopt. Er is niet eens meer een volle week te gaan, want donderdag aanstaande word ik op een vergadering verwacht, maar ik weet nog steeds niet of ik daar wel heen ga. Die beslissing moet ik nog nemen, ik twijfel.

Zeven weken vakantie is een lange tijd, ik weet het. Velen zouden wensen dat zij ook zo'n lange tijd vakantie hadden en het is ook heerlijk. Ik zou het niet graag willen missen, maar heus, het is toch minder riant dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Het is al een flink aantal jaren zo dat wij, de docenten gedurende het schooljaar onze extra weken vakantie terug moeten verdienen. Tegenwoordig rekent men niet meer in lesuren of in fe's, maar in klokuren. Een fulltimer is per schooljaar 1649 klokuren inzetbaar. Dit zijn 29 fe's. Voor de rekenaars onder ons, er wordt met 40 schoolweken gerekend, 1649 gedeeld door 40 is 41 en nog een klein beetje. In plaats van 38 uur werken wij dus 41 uur per week en daarmee maken wij 3 overuren per week. Voor parttimers geldt dezelfde rekenwijze. Zo verdient iedereen in een schooljaar drie weken vakantie terug. Alle taken, lessen, voorbereiding en correctie, vergaderingen, oudercontacten etc.zijn tegenwoordig in klokuren uitgedrukt en op deze manier wordt voor een ieder, parttimer of fulltimer vastgesteld voor hoeveel klokuren iemand ingezet moet worden.

Niets mis mee zou je zo zeggen, maar vorig jaar werd ik opeens geconfronteerd met het feit dat de afdelingsdirecteur, mijn directe baas dus, in de laatste vakantieweek op donderdag een vergadering uitschrijft voor opleidingscoördinatoren en teamvoorzitters. Vorig jaar heb ik daar geen gehoor aangegeven omdat ik nog niet thuis was. Dit jaar ben ik wel thuis maar ergens vind ik het niet helemaal eerlijk. En ik moet  elke week langer werken om deze lange vakantie te mogen hebben en vervolgens gaat men die vakantie inkorten door in de laatste week een vergadering te beleggen. Ik weet wel, het afgelopen jaar heb ik het ook wel eens zo geplooid, dat ik een dag vrij had, zodat ik naar mijn kleine piepmuisje kon en voor die plooiing kreeg ik ook de volledige medewerking en ja dan denk ik vóór wat hóórt wat, dus naar alle waarschijnlijkheid zal ik die vergadering wel bijwonen, maar helemaal eerlijk vind ik het niet.  Gelukkig is het nog niet zover. Ik heb nog een paar dagen.

hanscke Donderdag 24 Augustus 2006 - 10:48 pm | | Standaard

zes reacties

Renésmurf

Als het minder wordt is dat altijd erg vervelend en onrechtvaardig, en helaas wordt het altijd alleen maar minder.
Ik vind drie weken vrij wel lekker, en had ook liever vier.

Maar in de winter heb ik een paar maanden, maar dat is WW, en geen vakantie.

Renésmurf, (E-mail ) (URL) - 24-08-’06 23:14
pascha

mmmm je hebt het eigenlijk zelf had geconcludeerd; voor wat hoort wat ;)

pascha, (URL) - 25-08-’06 09:14
nanos

Men vergeet er bij te zeggen dat veel contacturen tropenuren zijn. Die mogen van mij best dubbel tellen. De uren voor correctie en voorbereiding zijn vast niet riant bemeten. Er wordt gegarandeerd uitgegaan van peeswerk. Het zijn de taken die de afdelingsdirecteur doorgaans zelf (al lang niet meer) doet en waarvan hij/zij het gewicht graag makkelijk vergeet. Al die mensen die commentaar hebben op de lange vakanties, zouden de klus zelf voor geen prijs willen klaren. Van mijn kant dus alle respect voor wie het (nog) wel doet.

(Off topic: Eigenlijk vind ik dat de antispammaatregel ook ´sucks´.)

nanos, (URL) - 25-08-’06 21:10
Merlijn

Ik wil het onderwijs in! 41 uur werken … Ik kan me de tijd niet heugen dat ik er minder dan 44 gewerkt heb. En ik heb maar 35 dagen verlof …

Merlijn, (URL) - 25-08-’06 23:21
Vrouwke

Het is een principekwestie. En het ligt er helemaal aan hoe flexibel je daarmee omgaat.
De beslissing is aan jou.

Vrouwke, (URL) - 26-08-’06 09:34
V@nM@n

Gewoon gaan toch… Plichtsbetrachting hoort er ook bij.

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 26-08-’06 11:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.