BLOHARTIG


Eerlijk gezegd ben ik er te laf voor, zei ik gisteravond tijdens ons etentje in een restaurant. Het woord laf bleef een beetje hangen en opeens wist ik wat het volgende onderwerp van een blog zou worden. Ik begin dan met de betekenis van het woord op te zoeken en dan blijken er wel 25 andere woorden of omschrijvingen voor het woord laf te zijn. Blohartig is er één van, maar kleinmoedig of kleinhartig mag er ook wezen. Ik heb er voor gekozen om blohartig als titel te nemen.

We zaten dus in een restaurant om met bonuszoon E. zijn verjaardag te vieren. Het is een mooi ruim opgezet restaurant en met de anderhalve meter afstand tussen de tafels zat het hier zo ongeveer wel goed. Ook werd de QR code wel gecontroleerd, maar werd er niet gevraagd om je te identificeren. Tijdens de gang naar het tafeltje was het mondkapje verplicht en dat laatste werkt altijd op mijn lachspieren. Zo gauw ik zit mag het mondkapje af, net of er dan geen sprake meer is van aerosolen die zich gaan verspreiden, maar dat deze keurig bij mij in de buurt blijven.

In ons gesprek kwam naar voren, dat ik het liefst niet meer mee zou willen doen aan die, zoals ik het noemde, flauwekul en daar ook gewoon voor uit zou willen komen door in de winkels dat domme ding niet meer te dragen. Maar dat lukt mij niet, want ik ben niet zo moedig.

Waarom niet?, vroeg E. Hij had ook gezien dat in winkels lang niet alle mensen zich aan het voorschrift mondkapje dragen hielden en dat deze klanten heus niet de toegang geweigerd werd. Ik vertelde dat twee weken geleden P. en ik het geprobeerd hebben, maar dat ik halverwege ons bezoek aan de supermarkt toch het mondkapje maar weer opgezet had, omdat ik het gevoel had dat iedereen beschuldigend naar mij/ons keek. P. is daar veel minder gevoelig voor. Hij had een heel andere ervaring, want volgens hem had niemand hem/ons er vreemd op aangekeken. 

Een tikje baldadig besloten we om bij het verlaten van het restaurant geen mondkapje te dragen, want we hadden ons eten nu toch al op. Beetje flauw, weet ik ook wel. Vlak bij de uitgang vroeg E. en wat zou er nu gebeuren als je aangehouden wordt? Mijn antwoord was, misschien moet ik dan wel blijven.....Stikkend van de lach liepen we het restaurant uit.

Ik hoop echt, dat al dit gedoe van mondkapjes, anderhalve meter, handen ontsmetten, maximaal vier mensen op bezoek etc, heel snel tot het verleden gaat behoren, want ik zie er de zin niet meer van in en kan het ook absoluut niet meer serieus nemen. En toch pas ik mij aan, loop ik met de meute mee en doe ik wat me gevraagd wordt, gewoon omdat me dat minder energie kost dan het niet meer te doen. Dus echt wel een beetje kleinmoedig.  

                                            klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Maandag 14 Februari 2022 - 10:20 am | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Gewoon de golf over je heen laten komen, wordt je niet ziek heb je geluk gehad…

Sjoerd, (URL) - 15-02-’22 07:14
Michiel

Ik vind zo’n mondkapje ook niet prettig, maar ik vindt het nog veel onprettiger om mij zonder mondkapje onder de mensen te begeven. Zeker onder mensen die geen mondkapje dragen. Corona is geen griepje en we zijn er nog lang niet van af. De Omicron variant zal ook zeker niet de laatste zijn en de π variant zou best weer veel minder mild kunnen zijn. Nee, ik doe mijn mondkapje voorlopig nog niet af en ik zal de omgeving van mensen die geen mondkapje dragen blijven mijden. Ik ben bang dat er weer veel te vroeg versoepeld gaat worden en ik houd mijn hart vast. Noem het laf als je wilt, maar ik houd in de auto mijn gordels om en bij Albert Hein mijn mondkapje op.

Michiel, (URL) - 15-02-’22 08:21
Ximaar

Ik doe er niet moeilijk over. Weet dat dat ontsmetten nergens op slaat als je de onderzoeken leest. Het virus is door de lucht veel effectiever geworden. Probleem met omikron is dat het veel minder dodelijk is dan de deltavariant. Maar niet veel minder dodelijk dan eerdere varianten. Omdat een groot deel het gehad heeft of voldoende is ingeent, hebben we van omikron minder last. Maar ook omdat een groot deel van Nederland nog afstand houdt en niet in drommen bij elkaar komt. In Denemarken is alles losgelaten en daar is het aantal dagelijkse omikrondoden 8x zo hoog als hier. Ik ben daar liever geen veroorzaker van.

Ximaar, (URL) - 15-02-’22 08:52
Mrs. T.

Ik snap het probleem eigenlijk niet zo. We zijn allemaal onderdeel van de, soort van, oplossing. Toch?
Eigenlijk vind ik het ook wel lekker, die afstand tot sommige mensen. ;-)

Mrs. T., (URL) - 15-02-’22 17:47
Riet (e) pietz

Laf is misschien niet het juiste woord als je het hebt over “je aan verplichte regels te houden. Ondanks dat ik er ook niet al te veel nut van zie heb ik ,waar verplicht, ook een mondkapje gedragen. Wat de, niet verplichte , vaccinatie betreft heb ik m’n eigen koers gevaren. Lang gewacht met de prik halen , dat deed ik pas nádat ik ( een milde) coronabesmetting doorgemaakt had omdat ik dan met 1x vaccineren volledig genet zou zijn. Met de booster dus weer niet snel, ik denk daar nog steeds over na en ga die hoogstwaarschijnlijk (voorlopig) niet halen. Mijn manier van leven maakt dat ik niet in grote mensenmassa’s kom, ik reis nauwelijks dus dat lijkt me niet al te risicovol.

Riet (e) pietz, (URL) - 15-02-’22 17:49
ria

Ik ben er zo langzamerhand ook wel aan gewend hoor en maak me er zeker niet druk meer om. Vanmiddag in de winkel heb ik even getwijfeld, het was totaal niet druk, maar de mensen die er liepen hadden er wel eentje op, dus deed ik het ook maar, wat maakt het uit.

ria, (URL) - 15-02-’22 18:11
Renesmurf

Ik weiger om mee te doen met de QR. En een mondkapje doe ik daar waar het verplicht is, maar ik acht het wel nutteloos. Ik ben blij dat we er straks voorlopig even af zijn.

Renesmurf, (URL) - 16-02-’22 20:18
marjolijn

Nu maar even genieten van de betere tijden die er aan komen…!

marjolijn, (URL) - 18-02-’22 04:18
StaartjeLiesbeth

Ik denk dat niemand het prettig vindt. Ik mis de communicatie waarom het nuttig is. Daar heeft de regering m.i. Een hoop laten liggen.
Daarnaast is het gewoon handig en rustig als iedereen zich aan de regels houdt. Dus ik draag dat kapje gewoon. Verder ben kk de pineut, want in het OV blijft het verplicht. Overigens erger ik me aan mensen die het in de trein niet dragen, snel opzetten als er een conducteur aan komt en hem weer afzetten als de conducteur uit het zicht is. Dat vind ik nou laf.

StaartjeLiesbeth, (URL) - 20-02-’22 10:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.