WARS


 Wat moet ik schrijven? Dat ik geschokt ben door het uitbreken van de oorlog? Daarin zal ik niet de enige zijn. Vooral de eerste dagen stond ik er mee op en ging ik er mee naar bed. Gisteravond is voor het eerst halverwege de actualiteitenrubriek "Op 1", op mijn verzoek, de tv uitgezet. Zoveel verdriet, zoveel angst, zoveel onzekerheid, zoveel zinloos geweld. 

En dat nadat ik zo'n fijne dag had gehad. Niet, dat we niet met de oorlog en de aanstormende bedreigingen bezig zijn geweest. Zeker wel. Tijdens de bijeenkomst van ons boekenclubje is de pijn en het verdriet van de oorlog breed uit besproken. Geloof in God en het godsbeeld kwam hier uitvoerig aan bod. En hoewel ik mij zelf niet meer als gelovig wil omschrijven, merk ik dat zo'n afschuwelijke oorlog toch een hele grote invloed op mijn denken heeft. Voor mij krijgt het "samen bidden" toch een hele nieuwe dimensie en ga ik daar weer een zekere waarde in voelen. Van het 'in gedachten samen zijn met velen' moet toch als een positieve kracht gezien worden. Iets waar troost uit geput kan worden. Dat bracht ons naar de bespreking van ons boek: De Trooster van Esther Gerritsen.

Ooit in een heel ver verleden ben ik ook met het gedachtengoed "globaal samen positief denken en het effect op de wereld" bezig geweest. Ergens moet ik nog mijn dagboeken hebben waarin ik dit toen voor mijzelf heb uitgewerkt. Ik speel met de gedachte om dit weer eens te voorschijn te halen, maar zou het zinvol zijn?

En dan 's avonds de bijeenkomst van het breiclubje. Opeens ontstond het idee om vogels te gaan breien in de kleuren halfvolle melkpakkleur blauw en geel. Zoiets geeft mij ook moed. Weten dat je gezamenlijk met iets bezig bent, niet dat het iets aan de situatie verandert, maar het geeft troost. De omschrijving van de juiste kleur blauw geeft aan, dat er heus ook nog ruimte is voor enige luchtigheid en een komische noot.

Natuurlijk weet ik ook dat de wereld er niets mee opschiet, als ik persoonlijk ook bij de pakken ga neerzitten maar dat oorlogsgedoe raakt mij enorm! Ik vind het moeilijk om zo maar door te leven, net of er niets aan de hand is. Relativeren is nooit mijn sterkste kant geweest, maar de ervaring in dit leven heeft mij wel geleerd dat doorgaan met waar je mee bezig was toch echt het beste is. En dat doe ik dan maar.

De afbeeldingen van de schilderijen zijn van Chagall, afkomstig uit Bellarus, tijdgenoot van Kandinsky en anderen uit de Parijse School. Misschien zou ik deze schilder vanwege zijn afkomst in de ban moeten doen, maar dat kan ik niet, want hij is al lang dood en de schilderijen geven zo goed de waanzin weer van wat er nu gebeurt.  

                                          klik

Mijn hond heet Hessel

hanscke Donderdag 03 Maart 2022 - 09:37 am | | Standaard

drie reacties

Ximaar

Op1 vind ik geen actualiteitenrubriek, maar een talkshow of praatprogramma. In mijn woordenboek is er al 8 jaar een oorlog gaande in Ukraïne, die het Ukrainse leger niet weet te winnen. In die oorlog zijn al 14.000 mensen omgekomen. Nu wordt het met de Russische inval erger voor de rest van de Ukraïne. Het oosten laten ze schijnbaar met rust. Het is allemaal vreselijk wat er gebeurd. Toch vond ik het ook vreselijk wat er in Grozny gebeurde of in het Kurdische gebied in en buiten Turkije.

Ximaar, (URL) - 03-03-’22 14:23
Riet (e) pietz

Oorlog is áltijd erg, waar dan ook maar , zoals je zelf al zegt heeft niets wat wij hier als privé persoon daar énige invloed op. Wie zich prettig voelt bij iets gezamenlijks doen moet dat natuurlijk doen maar ik heb er geen behoefte aan.
De laatste jaren meer dan ooit geleerd om te blijven “leven” met alles dat m’n levensvreugde op een laag pitje zette. En dat doe ik nu ook.

Riet (e) pietz, (URL) - 03-03-’22 19:01
Sjoerd

Ik weet er ook niet goed mee om te gaan, je zou toch verwachten dat we als mens inmiddels beter zouden moeten weten. Maar we leren het nooit.

Sjoerd, (URL) - 03-03-’22 20:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.