VILSBERG


Vilsberg bij Phalsbourg, nog nooit van gehoord. Zo ook niet van Sarrebourg en Saverne. Het ligt op de grens van waar Lorraine overgaat in Elzas. De Duitse invloed is hier goed zichtbaar. Maar hoe kom je daar zo terecht? Als ik het thuis had moeten uitzoeken was ik hier nooit op uit gekomen, maar het ging als volgt. Op Camping-Frankrijk.nl ga je van camping Viley-le-Sec naar lijst, dan klik je een camping aan en ga je naar "kaart" om te zien waar die camping ligt. Dit heb ik een aantal malen gedaan en kun je naar campings in de buurt en dan klik je maar eens en lees je zo hier en daar wat er in de omgeving te doen is, je leest de reviews en zo kom je bij een camping uit waarvan je denkt, dat zou wel eens wat kunnen zijn.

Zo ben ik dus bij camping les Bouleaux in Vilsberg gekomen. Een mailtje naar de camping en ja hoor we waren van harte welkom. En ik moet zeggen, het bevalt ons uitstekend. Ik had in het dikke Michelinboek, bij ons heet dat het sprookjesboek, gekeken of er in de buurt ook wat bezienswaardigheden waren en dat bleek wel het geval te zijn.

De scheepslift bij Henridorff/Arzviller  werd meerdere malen genoemd als interessant, evenals Dabo, Donon en la Petite Piere. Saverne en Sarrebourg schijnen leuke plaatsen te zijn en misschien zou een bezoek aan Straatsburg ook nog haalbaar zijn. Bovendien kan er in die omgeving heel goed gewandeld worden. Genoeg ingrediënten om er een leuke 2e week van te maken. 

Vrijdag aangekomen en na zaterdag een mooie wandeltocht gemaakt te hebben, zijn we zondag naar de scheepslift gegaan. Inderdaad de moeite van een bezoek waard.

We hebben alles eerst vanaf beneden bekeken. Dat is op de laatse foto te zien

Daarna zijn we naar boven gegaan. De schepen die hier aan komen varen moeten 45 meter naar beneden om verder te kunnen varen.

Dat gebeurt dus via een lift 

Ze varen in een bak met water en in die bak maken ze dus een daling van 45 meter.

Beneden verlaten ze de bak met water weer en kunnen dan weer verder varen in het Marne kanaal

 

                  klik

Dit is dus het eerste wat wij zagen. Na alles goed bekeken te hebben snapten we het hele verhaal. Echt een hele interessante middag gehad. Bij, ik dacht Ximaar, had ik wel eens iets over een scheepslift gelezen, maar het zei me helemaal niets. Leuk om er op deze manier kennis van te nemen. Ook leuk om er een blogje van te maken die voor iedereen te begrijpen is, hoop ik.

Mijn hond heet Hessel

hanscke Woensdag 06 Juli 2022 - 7:57 pm | | Standaard

vijf reacties

Sjoerd

Dat lijkt me ook nog wel eens iets om te zien, zo’n scheepslift. Wat een uitvinding ook.

Sjoerd, (URL) - 07-07-’22 05:10
Riet (e) pietz

Dat is wel een heel bijzonder manier om te kunnen blijven varen als er een hoogteverschil is. Kan me goed voorstellen dat het mooi is om dat te zien gebeuren. Je moet dan denk ik wel wat geluk hebben want er gaat natuurlijk niet om de 5 minuten een schip langs.

Riet (e) pietz, (URL) - 07-07-’22 13:59
Renesmurf

Dat is nog eens avontuurlijk op vakantie gaan, en zo hoort het ook, en zo zie je nog eens wat bijzonders.

Renesmurf, (URL) - 07-07-’22 19:56
Ximaar

Herkenbaar van een zwerffietsvakantie uit 2005. Ik fietste toen ondermeer via Toul en Sarrebourg en vervolgens dwars door het Zwartewoud naar de Donau. Dat aanrommelen vind ik erg leuk en je ziet nog eens wat. Bij Sarrebourg ligt een kanaal door een meer. Best apart, maar verder kan je er niet veel mee. At daar voor het eerst couscous, wat een grotere belevenis was. Saverne vond ik een leuk en gezellig stadje. Maar dat kwam ook omdat ik er destijds een jaarmarkt met oude beroepen trof. Van die Sarreplaatsen heb ik er veel gezien. Bij een eerdere vakantie ben ik vanuit de Vogezen de Saar (Sarre) gevolgd tot Trier. Op je foto kan je goed de tegengewichten zien (gebruiken ze ook bij gewone liften, waardoor je een kleinere motor kan gebruiken. Een veel grotere scheepslift zit tussen Mons en Brussel. Duitsland heeft ook een aantal scheepsliften. Ze vervangen een hele serie kleine sluisjes.

Ximaar, (URL) - 07-07-’22 20:17
StaartjeLiesbeth

Wat leuk!

StaartjeLiesbeth , (URL) - 08-07-’22 17:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.