VAPEN


Zo af en toe mis ik mijn werk nog wel eens, het les geven op een MBO-school. Het contact met de leeftijdsgroep van rond de 18 jaar bracht mij vaak op de hoogte van nieuwe trends en gebruiken. Ik had dan vast al wel eens iets gehoord over het vapen, de vrolijk uitziende e-sigaret. Nu moet ik in de krant lezen dat het om een wegwerpvape gaat, in allerlei smaken zoals mango, aardbei of meloen te verkrijgen. (Het woord vape was in dit verband bij mij nog niet eens bekend

Uit een deze zomer gehouden enquête blijkt dat meer dan de helft van 6000 minderjarigen wel eens gevaped hebben. Het lijkt zo onschuldig, er zit immers geen tabak in maar wél nicotine en voor je het weet ben je verslaafd aan die nicotine  en vermoedelijk andere schadelijke stoffen die kankerverwekkend zijn.

Er schijnen nu uit alle hoeken alarmerende signalen te komen over het toenemende animo voor vapes onder de jeugd. Vanaf 1 januari wil men deze zoete variant van de e-sigaret gaan verbieden, maar de handhaving op dit smaakjesverbod is niet duidelijk. In de regeling is namelijk een overgangstermijn van een half jaar opgenomen waarin producten die voor 1 januari zijn geproduceerd nog in Nederland verkocht mogen worden. 

Inmiddels rook ik al ruim 17 jaar niet meer en ondanks dat ik zelf veel gerookt heb, begrijp ik nu niet meer waarom de jeugd toch nog de behoefte heeft om dit te gaan doen. Het voorbeeldgedrag van roken is in deze tijd toch min of meer uitgebannen. Hoe komt de jeugd aan het idee om dit toch maar eens te proberen, waar doen ze de nodige informatie op om hier toe over te gaan? 

Dit zijn vragen die ik mijn leerlingen dan zeker zou gaan stellen en heel vaak raakten we dan ook wel in gesprek met elkaar en kreeg ik de antwoorden waardoor ik wat meer inzicht kreeg en dat mis ik nu wel eens.  

Als ik nog zou werken zou ik nu gaan genieten van de herfstvakantie die voor de deur staat. Vaak schreef ik dan een blogje over de nieuwigheden die ik was tegengekomen. Zo weet ik nog dat ik ooit een goedkoop MP3spelertje heb gekocht om uit te vinden hoe het één en ander werkte....  

Maar vapen? Nee, ik denk niet dat ik dat ooit zou gaan uitproberen. 

                                   klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Zaterdag 15 Oktober 2022 - 09:00 am | | Standaard

zes reacties

Ximaar

Dat voorbeeldgedoe werkt 2 kanten op. Mijn 6 jaar oudere broer begon al jong met roken, omdat mijn vader dat ook deed. Zelf ben ik er niet aan begonnen vanwege het gehoest van mijn vader elke ochtend voordat ie naar het werk ging. Mijn 6 jaar jongere broer is ook met roken begonnen, omdat ie mijn vader (die toen moest stoppen met roken) nooit heeft horen hoesten. Inmiddels zijn ook mijn broers na hun 40ste gestopt met roken.

Zelf vind ik het belachelijk hoeveel ziekenhuispersoneel rookt. Die mogen dat niet meer op het ziekenhuisterrein doen en nu staan ze een halve meter daar buiten bij voetpaden waarlangs ik het park in ga. De e-sigaretten zie ik weinig, veel minder dan gewone sigaretten. Vind het vaak wel erg walmen.

Ximaar, (URL) - 15-10-’22 12:31
Sjoerd

Als je wil stoppen met roken moet je geen alternatieven proberen die nog veel slechter zijn denk ik dan. Hier rookt gelukkig niemand in de familie.

Sjoerd, (URL) - 15-10-’22 15:54
Riet (e) pietz

Als je de jeugd om je heen mist zóu je kunnen zoeken of er in het vrijwilligers circuit iets op dat gebied is. Ik kan me wel voorstellen dat dat je dat mist wanneer je zelf eigenlijk geen jongelui meer om je heen hebt.

Riet (e) pietz, (URL) - 15-10-’22 18:13
Renesmurf

Elke generatie heeft weer zijn eigen problemen, en als dat opgelost wordt ontstaan er weer twee andere,

Renesmurf, (URL) - 15-10-’22 18:21
Ximaar

Als ik het goed uitreken, dan is gewoon roken 6x zo duur.

Ximaar, (URL) - 15-10-’22 19:30
Liesbeth st@@rtje

Tja, je ziet het veel, niet alleen bij jongeren. Als roken 6 keer zo duur is, zoals Ximaar zegt, dan snap ik dat vanuit daar gezien. In Wildlands zie ik het veel. Je ziet het aan de dampen.
Ik ben al 45 jaar gestopt. Heel blij mee.

Liesbeth st@@rtje, (URL) - 17-10-’22 20:10
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.