LIEFDE EN HAAT


In de afgelopen week kreeg ik te maken met twee uitersten in de emotionele sferen. Van de éne persoon kreeg ik te horen dat die persoon zeer op mij gesteld is, de woorden: "vergeet niet dat ik van je houd" klonken als muziek in mijn oren. Nog geen 24 uur later zei een ander persoon tegen mij: "Laat maar, wat mij betreft hoef ik je nooit meer te zien". Au, wat doet zo'n opmerking pijn en ik kan bijna niet om de gedachte heen dan dat die persoon mij enigszins moet haten. 

Liefde en haat. Houden van en haten. Terwijl het woord liefde niet in een werkwoord omgezet kan worden is dat bij haat wel het geval. Op zich een feit waar ik nog nooit bij stil gestaan had. Haat, die emotie ben ik in mijn leven gelukkig nog niet zo vaak tegen gekomen. Het doet pijn, dat zonder meer. Het roept heel veel vragen bij mij op. Wat heb ik fout gedaan, hoe is het gekomen dat iemand zo over mij is gaan denken? Hoe had ik dat kunnen voorkomen? Kun je het voorkomen? Wat is mijn aandeel hierin? Ik moet het in ieder geval voor mijzelf een plekje geven. Ik wil er mee om kunnen gaan net zoals met de opmerking "vergeet niet dat ik van je houd". Dat is fijn om te horen, maar daarmee staat de wereld ook niet op zijn kop en stel ik mijzelf niet al die vragen. Waarom dan wel met zo'n negatieve opmerking. Ik ben daarom maar eens op onderzoek gegaan naar het fenomeen haat.

Bij Wikipeda kwam ik tegen dat haat wordt omschreven als een ervaren van een gevoel van afstoting en dat is precies hetgeen wat de persoon uit de eerste alinea mij liet weten. Van Dale beschrijft haat als een gevoel van diepe afkeer. Ik heb mij afgevraagd of ikzelf wel eens iemand gehaat heb. Mijn eerste gedachte was, nee, echt hartgrondig heb ik niemand gehaat, maar als ik goed nadenk is deze menselijke emotie mij toch ook niet geheel vreemd. Maar ik heb ook ervaren dat haat over kan gaan.

Groot was mijn verbazing toen ik ontdekte dat er een site is met allerlei spreuken en gezegdes waarin de haat is verwerkt. Ik besluit met een spreuk waarin ik hoop zie dat haat over kan gaan.

"Haat voedt zich evenals liefde met kleine dingen: alles kan er toe bijdragen. Zoals de beminde persoon niets kwaads kan doen, zo kan de gehate niets goeds doen".
Honoré de Balzac

hanscke Zondag 03 September 2006 - 12:30 pm | | Verdriet

zeven reacties

Vrouwke

Dit is iets om over na te denken. Dat ga ik eerst maar doen, en kom dan misschien nog een keer terug om erop te reageren.

Vrouwke, (URL) - 03-09-’06 13:17
Renesmurf

Ik hou me dan liever bezig met de complimenten, anders word je zo somber.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 03-09-’06 13:31
Penguin

Soms kan jij er niks aan doen maar is het iets bij de ander. Niet alles op jezelf betrekken!

Penguin, (URL) - 03-09-’06 18:23
pascha

ik ben het niet helemaal met je eens. Afwijzingis niet hetzelfde als haten. Met iets of iemand afwijzen wil je iegenlijk zeggen dat je geen contact wil hebben. Met iemand haten wil je de ander vaak pijn doen. Een afwijzing doet misschien wel zeerder dan dan iemand je haat omdat je jeontzettend machteloos voelt.

pascha, (URL) - 04-09-’06 09:36
Wieneke

Iemand afwijzen, dus zeggen: ‘Ik hoef jou niet meer’ is natuurlijk wel iets heel anders dan iemand haten. Aan haten komt emotie te pas, kost ook veel meer energie. Het valt niet mee om afgewezen te worden, maar je moet maar zo denken: Een mens kan maar een beperkt aantal mensen ‘bijhouden’ en zo komt er weer ruimte voor anderen, die misschien beter voor jou zijn.

Wieneke, (URL) - 04-09-’06 10:28
nanos

Ik ken de situatie. Je gaat het altijd bij jezelf zoeken denk ik. Gelukkig bleek in mijn geval dat er heel veel mensen werden afgewezen. Toen heb ik het maar laten rusten, dacht ik.
Toch bleef de vraag wringen: Wat heb ik misdaan? Het antwoord heb ik nooit gevonden.

nanos, (URL) - 04-09-’06 11:24
Ster

Afgewezen worden doet pijn. Maar ik denk dat haten nog een stap verder is. Ik heb ook wel eens het contact verbroken met iemand. We waren echt uit elkar gegroeid. Maar ik denk wel met warmte en liefde aan haar terug, aan wat ooit was. Haten is dan echt iets anders.

Ster, (URL) - 06-09-’06 19:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.