NIEUWE AANPLANT


WE-300 is terug. Dit wordt georganiseerd door Plato (http://platoonline.wordpress.com/)  Elke maand bedacht hij een thema en dat is zo gebleven. Dit keer is het "verplichting".


In de zomer van 2019 werd het bos achter ons huis grotendeels gekapt. We waren er niet echt op voorbereid en het kwam heel hard aan. Zo erg zelfs, dat ik er de eerste morgen, toen ik het zag gebeuren, er van moest huilen.  Ik, afkomstig van de Veluwe, had het een lot uit de loterij gevonden om hier te kunnen wonen, een fijn huis, met een behoorlijke tuin, aan de achterkant grenzend aan een perceel bos. Mensenlief wat wilde ik nog meer? Niets toch. 

Na eenentwintig jaar werd dit sprookje opeens ruw verstoord. Weg bos. Ooit zou er wel weer nieuwe aanplant komen, beloofde Staatsbosbeheer, maar wanneer konden ze niet zeggen.

De eerste dagen vond ik het verschrikkelijk als ik naar buiten keek, maar heel geleidelijk begon ik aan het uitzicht te wennen. De weidsheid had ook wel wat en ook de tuin kreeg veel meer licht. Alleen die wind, daar zou ik nooit aan wennen. 

En opeens, deze week zijn ze daar. Vijf man sterk van een hoveniersbedrijf en een soort tractor met boor en met vijfenveertig honderd, ja wat zal ik zeggen, ienie mienie boompjes. Voor elk boompje wordt een gat geboord en wordt er zo'n klein dun sprietje met wortels ingezet en aangestampt. 

Ik kan mij bijna niet voorstellen dat over een tijdje die sprietjes laten zien, dat ze er neergezet zijn om uit te groeien tot heuse bomen. Staasbosbeheer houdt zich dus aan de wet, voor iedere gerooide boom moet er één teruggezet worden.

Ben ik blij met deze aanplant? Jazeker. Deze zomer zal het nieuwe groen nog geen beschutting tegen de wind geven, dat is toekomst, maar wat ik minstens zo belangrijk vind: De vogels zullen op den duur ook weer terugkeren. Niets is mooier dan in de zomer wakker te worden van vogelgeluiden.  

                           klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Donderdag 23 Februari 2023 - 6:51 pm | | Standaard

acht reacties

Plato

Dit zou inderdaad fictie moeten zijn. Niet omdat ik dit nou zo nodig wil, maar omdat je dan dat bos nu nog zou hebben. Waarom moest dat bos weg? Waten de bomen te oud of ziek?
Hoe dan ook: goed dat ze het terugplanten. Is het bos even groot of worden er ook woningen bij gebouwd?
Prima blog. Ik kan me je frustraties en nu dan toch ook weer nieuwe blijdschap goed voorstellen.

Plato, - 23-02-’23 22:13
Riet (e) pietz

Gelukkig dat er tóch nieuwe aanplant komt. Wel jammer dat er zo rigoureus gewerkt is met kaalslag. Had toch veel beter geweest wanneer men goed uitgedund had en opgevuld met nieuwe aanplant. Het zal nog járen duren eer je er beschutting van hebt.

Riet (e) pietz, (URL) - 24-02-’23 10:01
platoonline

Hallo Hanscke, hier ben ik nog even en lees meteen even de ware woorden van Rietepietz.
Ik heb net de link geplaatst. Hopelijk komen de lezers straks bij je binnen om over dit onderwerp te bomen.

platoonline, (URL) - 24-02-’23 10:28
Mrs. T.

Ze hielden zich aan hun woord. Gelukkig!

Mrs. T., (URL) - 24-02-’23 19:22
Geesje

Wat woon jij op een mooie locatie, echt prachtig. Gelukkig heeft het Staatsbosbeheer zich aan de verplichting gehouden en is er nieuwe aanplant geplaatst. Mooie WE300!

Geesje, (URL) - 26-02-’23 15:54
Liesbeth st@@rtje

Bomen, zo fijn! Jammer dat er niet is uitgedund of een voedselbos is aangelegd, maar het is BOS!

Liesbeth st@@rtje, (URL) - 26-02-’23 18:54
Melodyk

Och lieve hemel, wat kan ik me je tranen goed voorstellen.

Gelukkig heeft men zich een keer wél aan de beloften gehouden en kun jij nu genieten van al het moois dat in het verschiet ligt…

…..niet een fictief maar wel mooi verhaal, vooral gezien de ‘afloop’ ervan, dat geen afloop is maar meer een nieuw begin

Melodyk, (URL) - 27-02-’23 11:07
ria

Je zult versteld staan hoe snel het gaat!

ria, (URL) - 27-02-’23 17:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.