EERTIJDS 17

KETTING


Met de rubriek EERTIJDS wil ik een jaar lang, wekelijks een blogje maken over een voorwerp wat meer dan 50 jaar oud is. Dit kan van alles zijn. Iets uit mijn jeugd, iets van mijn vader of moeder, iets wat op een of andere manier bij mij terecht is gekomen, maar het MOET 50 jaar of ouder zijn. De herinneringen aan het voorwerp zal ik beschrijven en van het voorwerp plaats ik een foto.


In de afgelopen week heb ik natuurlijk even stil gestaan bij de geboortedatum van Skoanmem en mijn moeder, op respectievelijk 25 en 27 maart. Het was dan altijd een drukke week voor ons. Ik heb van beide een halsketting, die ik soms draag. Die van Skoanmem nog minder omdat die heel kwetsbaar is, dan die van mijn moeder. In dit blogje wil ik het eigenlijk alleen maar over de halsketting van Skoanmem hebben, maar ik vond het wel leuk om middels die andere ketting toch ook even mijn moeder te memoreren.

Ik weet niet hoe oud de ketting waar het om gaat is en ik weet ook niet waarom ik het gekregen heb en het niet naar de dochter, mijn schoonzus is gegaan. Misschien omdat ik er veel belangstelling voor had en ik het echt heel mooi vond/vind. 

Nu ik een foto van het slotje gemaakt heb, zie popupfoto onderaan, kan ik pas goed zien wat er zoal in zit. Het lijkt een veertje en hele kleine ingelegde bloempjes met piepkleine pareltjes als hartjes. Ik heb geen idee wat de betekenis er van is. 

Het slotje is erg teer en dat is ook de reden dat ik de ketting niet draag. Ik ben bang dat het stuk gaat en nog erger, dat ik het daardoor zou verliezen.

Ik heb ooit één keer iemand een soortgelijke ketting zien dragen, een collega die ook in het bezit is van een zelfde dubbeltjesarmband, die ik beschreven heb in het eerste blogje van deze rubriek EERTIJDS. Zij heeft mij toen ook iets van de betekenis verteld, maar ik ben die uitleg helemaal kwijt. Waarschijnlijk door allerlei drukte en beslommeringen die het werk op school met zich meebracht, is dat toen niet goed in mijn geheugen opgeslagen. 

Mocht één van de lezers iets meer van een ketting als deze afweten, schrijf het in de reactiemogelijkheid. Ik zou erg blij zijn als ik iets meer kennis zou hebben over dit toch wel oude sieraad. Want dat het ouder is dan vijftig jaar weet ik wel bijna zeker. 

                              klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Vrijdag 31 Maart 2023 - 1:55 pm | | EERTIJDS

negen reacties

Geesje

Wat een bijzonder kado, echt mooi om te zien. Helaas kan ik jou niets vertellen over de geschiedenis van zo’n ketting.

Geesje, (URL) - 31-03-’23 15:14
Melody

Letterlijk en figuurlijk kostbaarheden omdat de emotionele waarde al niet in woorden uit te drukken is, laat staan in cijfers.

Ik kan je helaas niet verder helpen maar als ik jou was zou ik eens binnenlopen bij een antiqair en daar laten onderzoeken… wellicht kun je het daar ook laten restaureren als dat iets is dat je wilt.

Melody, (URL) - 31-03-’23 16:09
Riet (e) pietz

Of misschien eens opletten wanneer “tussen kunst en kitsch“bij je in de buurt is. Daar zitten de kenners van o.a.sieraden. Het lijkt een ketting die bij een bepaalde klederdracht zou kunnen horen. Ik kan me voorstellen dat je er iets meer over wilt weten.

Riet (e) pietz, (URL) - 31-03-’23 16:48
ria

Ik heb ook geen idee. Het lijken gewone kralen, granaat ziet er toch anders uit, maar als je iets meer wilt weten zou ik gewoon eens bij een juwelier langs gaan, een oudere, die ergens in een klein winkeltje op een hoekje zit of zo ;-)

ria, (URL) - 31-03-’23 17:14
platoonline

Heb je al geprobeerd een scan te maken met die speciale googleknop. Dan verschijnen er allerlei zaken die er mee te maken hebben en misschien wel een uitleg. Kunst en Kitsch is natuurlijk ook een prima mogelijkheid.

platoonline, (URL) - 31-03-’23 17:51
platoonline

Net even rondgekeken. Het lijkt op een zgn. memorybroche waarin ze achter het glas dingen bewaarden die aan overledenen hadden toebehoord. Lokjes haar bijvoorbeeld. Men noemde het ook wel een rouwbroche. Dat hoeft die van jou niet te zijn, maar hij lijkt er wat op. Je kunt ook kijken of er nog iets op de achterkant staat. Is de achterplaat van zilver, staat er een merkje in. Al die dingen helpen bij identificatie.

platoonline, (URL) - 31-03-’23 18:02
Sjoerd

Helpen kan ik je er niet mee, maar mooi vind ik deze wel.

Sjoerd, (URL) - 31-03-’23 20:17
Mrs. T.

Mooie kettingen. Prachtig die details!

Mrs. T., (URL) - 01-04-’23 19:06
Liesbeth Heijer den

Wat een prachtige ketting met die zwartje kralen ( gitjes) Jammer dat je hem niet kunt dragen. Kan een juwelier de kerring niet wat sterker maken.
Leuk blog

Liesbeth Heijer den, (URL) - 02-04-’23 18:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.