WONDER


Als het getij verloopt verzet men de bakens. Ik heb die uitdrukking weleens vaker gebruikt en het is opnieuw nodig om dit toe te passen. Dat we een stapje terug moeten doen in het van alles ondernemen was vanwege de wat teruglopende gezondheid van P. al bekend, maar er is nu een tweede factor bijgekomen. Hond Hessel is met zijn bijna twaalf jaar ook heel erg bezig een oude hond te worden. Ik had de afgelopen weken al gezien dat hij niet zo veel plezier meer had in het lopen van ons dagelijkse rondje van pakweg 3,5 km. en daarom een afspraak met de dierenarts gepland.

Hond Hessel lijdt aan artrose en verre wandelingen kan hij echt niet meer doen. Met wat medicatie en een voedingssupplement kan zijn conditie nog iets verbeterd worden, maar we moeten hem verder toch als een oude hond behandelen en hem op die manier nog een fijne oude dag bezorgen, daar heeft hij recht op.

Dus dat betekent, dat, als we willen wandelen, dit niet meer met ons vieren kunnen doen. Pablo is gelukkig zo ver, dat hij zo langzamerhand heel fatsoenlijk aan de lijn kan lopen en een wandeling van zo'n 7 à 8 kilometer moet nu zo af en toe wel kunnen. 

Dus vanmiddag, na, per auto, even met ons vieren bij het losloopgebiedje bij Eeltjemeer geweest te zijn, gingen Pablo en ik te voet verder om met een omtrekkende beweging rond het Eeltjemeer weer naar huis te lopen.

Het was prachtig weer en Pablo en ik liepen echt te genieten. Pablo had al geleerd niet meer achter elke opvliegende eend aan te willen gaan, maar hij hoorde nu weer wat nieuws, het kwaken van de kikkers. Ook heel interessant.

Na een half uurtje doorstappen passeerden we een voormalige soort van boerderderij. Twee oude mensen waren op het erf bezig en er liep een dikke stabij rond die niet naar zijn baas luisterde en ons op de weg kwam begroeten. De hond heette Wonder, een prachtige naam. Het echtpaar en ik raakten even aan de praat, ze herkenden in Pablo het ras de Heidewachtel en zo kwam van het één het ander en boden ze mij een kop koffie aan. Ik ben al een tijdje bezig mij meer open te stellen voor de contacten in en rond ons dorp, zo ben ik ook maar en passant bestuurslid van Dorpsbelang geworden, dus antwoordde ik met "ja lekker"

Ik werd uitgenodigd om op het verweerde zitje in de tuin plaats te nemen en toen dacht ik wel even: wat heb ik nu weer gedaan?" De aanblik van het huis doet vermoeden dat het schoonhouden van de woning nu niet direct de eerste prioriteit heeft. De gastvrouw stelde zich voor en in no time wist ik heel veel van alle ziektetjes en kwalen in de familie. Zelf was ze misschien ook wel met de eindfase bezig, zo vertelde ze, want ze moest de meest dikke luiers dragen zo liet ze me weten en wilde dit laten zien wat gelukkig niet zo goed lukte.

Maar al met al liet de koffie maar op zich wachten en na ruim een half uur vond ik het wel welletjes en kondigde ik aan toch maar te willen vetrekken. Ze stond op, tikte op het raam en vroeg haar man hoe ver het was, bijna klaar! De vrouw des huizes gaf de man nog wel even de instructie om de kopjes eerst om te spoelen!

Na nog weer tien minuten gewacht te hebben ben ik toch maar opgestaan en wilde ik verder lopen. Ik had net de straat bereikt toen de man dan toch eindelijk met de koffie kwam. En ja, wie ben ik dan om dan toch maar snel door te lopen. Niet gedaan dus en manmoedig het kopje koffie ter hand genomen en opgedronken. Ooit had ik in het verleden, toen ik als maatschappelijk werkster nog stage liep bij de gezinsverzorging, wel vaker een kopje koffie gedronken bij mensen die het schoonhouden van alles nu niet direct als hobby hadden en daar was mij ook nooit iets van overkomen.

Bijna een uur later vervolgde ik mijn weg. Pablo had zich best wel netjes gedragen bij die andere hond, maar omdat hij steeds maar in die zon had moeten liggen, hij had maar een klein beetje schaduw van mijn stoel, had hij het wel warm. 

En toch liepen we in opperbeste stemming naar huis. Samen op pad gaan is leuk. Je beleeft nog eens wat. 

                             klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Zondag 07 Mei 2023 - 5:46 pm | | Standaard

negen reacties

Renesmurf

Een ouder wordende hond geeft inderdaad zelf wel aan dat die korter wil lopen en meer wil slapen, daar heb je op zich geen dierenarts voor nodig.

Renesmurf, (URL) - 07-05-’23 20:03
Sjoerd

Dat doet me denken aan onze Joepie, een Engelse Cocker. Die liet dat op een andere manier blijken, Die liep vrolijk mee deed zijn behoefte terwijl ik wat verder liep draaide de hond om en liep naar huis… Vanaf dat moment kon ik doen en laten wat ik wou, de hond deed wat hij moest doen en ging daarna naar huis. Wandelen kon ik verder in mijn eentje. Maar met een hond op pad levert vaak inderdaad leuke contacten op.

Sjoerd, (URL) - 08-05-’23 05:39
Geesje

Met een dikke glimlach gelezen, je beschrijft het zo beeldend, gelukkig heb je de dikke luier niet mogen aanschouwen. Wij hebben een border collie gehad, een schat van een beest en luisterde perfect, de contacten tijdens de wandelingen mis ik nog wel eens. Ik heb hier weer met plezier gelezen.

Geesje, (URL) - 08-05-’23 06:00
Melody

Nou inderdaad, die 1e regels herken ik hier natuurlijk ook.
Het is aanpassen en leren omgaan met de (on)mogelijkheden.

Fijn dat het met Pablo goed/steeds beter gaat en ja dat van Hessel is alhoewel natuurlijk ook sneu. (Heb je wel eens zalmolie gebruikt? Daar hoor ik veel goeds over en sinds enige tijd krijgen onze dieren het ook… heeft tal van goede effecten, de hond hier krijgt het ook voor zijn gewrichten en onze poezels krijgen het omdat ze zich anders kompleet stukbijten/krabben/likken.

Zulke mensen ken ik ook en ja zo’n kopje koffie, afwijzen doe je dan niet he

Melody, (URL) - 08-05-’23 06:57
ria

Zonder hond kan je ook leuke contacten hebben onderweg hoor, daar ben ik inmiddels wel achter. P en Hessel kunnen elkaar zodoende gezelschap houden. Haha, volgende keer vraagt ze je weer als je langsloopt ;-)

ria, (URL) - 08-05-’23 16:44
Riet (e) pietz

Honden bezitters hebben nooit gebrek aan menselijk contact, jouw verhaal bewijst het maar weer. Je hebt waarschijnlijk de dag van dit echtpaar helemaal goed gemaakt.

Riet (e) pietz, (URL) - 09-05-’23 07:30
Ximaar

Ik kende de uitdrukking alleen met tij ipv getij. https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0140.php Lijkt beide evenveel voor te komen. Punt is natuurlijk wel dat mijn voorouders binnenvaartschippers waren. ;-)

Zelf heb ik nooit een hond gehad, maar raak ook constant aan de praat met mensen die ik niet echt ken. Als ze bepaalde honden hebben, dan gebeurt het niet, omdat ik dan liever een stukje omloop.

Ximaar, (URL) - 09-05-’23 13:35
platoonline

Met een hond wandelen lijkt me wel leuk. Het zijn vaak zulke leuke dieren. Maar dat ze op den duur oud worden en niet veel meer kunnen, is toch akelig. Enfin, dat hoort er ook bij.
Als je nu weer gaat wandelen, ga je dan weer langs die boerderij of neem je een andere weg?

platoonline, (URL) - 09-05-’23 21:43
StaartjeLiesbeth

Oeps, ik zag die kopjes bijna voor me en proefde de koffie. Heerlijk geschreven. Je beleeft nog eens wat

StaartjeLiesbeth , - 15-05-’23 11:08
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.