EERTIJDS 22

PANNENLAPPEN


Met de rubriek EERTIJDS wil ik een jaar lang, wekelijks een blogje maken over een voorwerp wat meer dan 50 jaar oud is. Dit kan van alles zijn. Iets uit mijn jeugd, iets van mijn vader of moeder, iets wat op een of andere manier bij mij terecht is gekomen, maar het MOET 50 jaar of ouder zijn. De herinneringen aan het voorwerp zal ik beschrijven en van het voorwerp plaats ik een foto.


 Hoe prozaïsch wil je het hebben, pannenlappen van meer dan vijftig jaar oud. Ik heb denk ik zes stel van deze gehad, 2 paar rood, groen en blauw. Voor ik ging trouwen woonde ik in Amersfoort op kamers, zoals dat toen heette. In de personeelsflat van Zon en Schild was ruimtegebrek en de oudere jaars leerlingverpleegkundigen werden met een bijdrage in de huurkosten aangemoedigd om buiten het terrein van het ziekenhuis te gaan wonen. 

Met een vriendin heb ik toen intrek genomen in wat ooit een bakkerij was geweest. De winkel en de voorraadkamer werd voor ons klaar gemaakt om in te kunnen wonen en via een gang kwamen we in de echte bakkerij waar een "douchecel", zoals dat toen heette, was en een toonbank met daarop een gasstel waarop we konden koken en daarnaast een gootsteen.

Toen ik ging trouwen kwam de hospita op de dag van mijn vertrek met als cadeau een stapel pannenlappen, niet ingepakt, maar toch van harte gegund!

Ik heb ze jarenlang gebruikt. Toen een tijdje geleden "oude dingen" ter sprake kwam wist zoonlief zich deze pannenlappen nog te herinneren. Alleen kon ik ze toen niet laten zien omdat de laatsten bij de caravaninventaris horen.

Elke zomer maak ik dus nog volop gebruik van de "aanpakkers" zoals mijn lief deze dingen noemt en aan het eind van het seizoen ruim ik ze weer op met de groet: tot volgend jaar. Ik voel wel dat de afstand in tijd van toen ik ze kreeg tot nu steeds groter wordt.... 

                                 klik

mijn hond heet Hessel

 

hanscke Woensdag 14 Juni 2023 - 08:42 am | | EERTIJDS

zeven reacties

Riet (e) pietz

Het is gewoon een ontzettend leuke rubriek geworden, met veel nostalgie want wie had dit soort pannenlappen nou niet in de tijd dat de avonden nog met huisvlijt doorgebracht werden.

Riet (e) pietz, (URL) - 14-06-’23 12:25
Sjoerd

Ik heb geloof ik maar heel weinig dingen die 50 jaar of ouder zijn, alleen mijn vrouw…

Sjoerd, (URL) - 14-06-’23 17:46
Mrs. T.

Zulke pannenlappen hebben mijn ouders nu nog! Prachtig

Mrs. T., (URL) - 14-06-’23 18:21
Geesje

Och ja, ik zie ze nog bij mijn moeder en oma in de la liggen, die dingen gaan gewoonweg niet stuk! Mijn opoe haakte ze. ik heb gewoon gekochte!

Geesje, (URL) - 15-06-’23 21:40
platoonline

Maar de aanpakkers zien er na al die jaren nog goed uit.
Ik kom wel eens in bejaardenhuizen waar ze dan dingen verkopen die met name de dames zelf hebben gemaakt. Daar zijn vaak mooie, creatieve stukken bij. Ook pannenlappen en ander haakwerk. Ik vind dat knap.

platoonline, (URL) - 16-06-’23 11:57
ria

Ik heb een paar jaar geleden een paar nieuwe gehaakt :-)

ria, (URL) - 18-06-’23 19:03
StaartjeLiesbeth

Herkenbare dingen! Oma, tante, moeder hadden ze in allerlei kleuren en vormen. Ik herinner me vaag dat ik op de lagere school als opdracht zo’n ding moest haken.

‘Aanpakkers’: heerlijk woord!

StaartjeLiesbeth , (URL) - 05-07-’23 23:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.