EERTIJDS 25

LAGOSTINA


Met de rubriek EERTIJDS wil ik een jaar lang, wekelijks een blogje maken over een voorwerp wat meer dan 50 jaar oud is. Dit kan van alles zijn. Iets uit mijn jeugd, iets van mijn vader of moeder, iets wat op een of andere manier bij mij terecht is gekomen, maar het MOET 50 jaar of ouder zijn. De herinneringen aan het voorwerp zal ik beschrijven en van het voorwerp plaats ik een foto.


We werden echt wel verwend met mooie cadeaus, toen we gingen trouwen. Omdat het vrij onverwacht was, hadden we nog niet veel van een uitzet om een eigen huishouding te beginnen. Iedereen bedacht ons met gulle gaven en ook de broers en zusters van de schoonfamilie pakten behoorlijk uit. Zo kregen we 250 gulden van een (schoon)zusje en aanstaande zwager om bijvoorbeeld pannen te kunnen kopen.

En daar begon één van de meningsverschillen die we later nog veeeeel meer zouden krijgen zichtbaar te worden. Ik wilde het bedrag uitgeven aan de aanschaf voor pannen "voor het leven", net als mijn broer en schoonzus en zoals bevriend stel R. en I., die in hetzelfde schuitje als wij zaten, ook gedaan hadden, maar HJP wilde goedkope pannen kopen zodat er ook nog wat geld overbleef voor andere? zaken. 

Na een stevige discussie zijn het dus toch de pannen "voor het leven" geworden. Er waren een paar merken waaruit gekozen kon worden, waaronder het Italiaanse merk Lagostina. Ik vond de vorm zo mooi. Die kon je mijns inziens wel gewoon op tafel zetten in plaats van als er visite was het eten in schalen te moeten doen, zo was mijn gedachte. Het was een pan en een schaal ineen, vond ik.

Ik heb er jarenlang in gekookt. Toen P. en ik van twee huishoudingen één huishouding moesten maken, vond ik mijn pannen toch mooier dan de BK pannen die hij had. Die pannen hebben we ooit eens aan iemand gegeven die ze goed gebruiken kon.

Heel veel later, de kinderen waren al lang uit huis, heb ik een nieuw setje pannen gekocht die wat kleiner zijn, maar lang niet de kwaliteit van de Lagostina pannen hebben. Wat te doen met pannen die een levenlang meegaan? Tja, van het kleinste pannetje vielen de oren steeds uit elkaar, het merk was opgeheven en ik  kon dus geen oren meer bestellen, zoals voorheen wel het geval was geweest. Reden om hem weg te doen? Nee, vond de man van een bevriend bridge echtpaar, toen dit eens ter sprake kwam, hij kon het wel maken. 

En dat heeft hij gedaan. Het pannetje is daarna in ere hersteld en is bij de inventaris van de caravan gevoegd. Ja wel een beetje zwaar, geef ik toe, maar hij heeft wel de juiste afmeting. Ik gebruik deze pan nog altijd met plezier.

De koekenpan die ook bij de pannenset behoorde, gebruik ik nog bijna dagelijks. De grootste pan staat nog ergens op zolder en wat er met de twee pannen met de tussenmaat is gebeurd weet ik niet meer precies. Waarschijnlijk is er één naar de kinderen gegaan.  

De koekenpan bewijst dus, dat het echt pannen "voor het leven" zijn, evenals de attributen van het lepelrek wat Lagostina er bij cadeau gaf. 

                                         klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Woensdag 02 Augustus 2023 - 08:12 am | | EERTIJDS

zes reacties

Sjoerd

wij hebben WMF pannen, die gebruiken we ook al jaren en die zijn zelfs nog geschikt voor ons nieuwe inductiefornuis. Kwaliteit loont dus echt.

Sjoerd, (URL) - 02-08-’23 12:39
Riet (e) pietz

En nog helemaal uit een tijd dat er in dat soort zaken weinig “modebeeld“was dus dat kon prima “voor het leven”. De omwenteling kwam na de “kleurige periode” toen dus ook de pannen rood .groen en oranje werden.

Riet (e) pietz, (URL) - 02-08-’23 16:51
StaartjeLiesbeth

Mooi die pannen voor het leven! Tegen verspilling.Toen al!

StaartjeLiesbeth , (URL) - 03-08-’23 08:33
ria

Ja ik had geemailleerde gekleurde pannen geloof ik, ik weet het niet eens goed meer, Tomado geloof ik, je zet me wel aan het denken. Nu heb ik de pannen waarvoor je ooit eens kon sparen bij AH, hele fijne.

ria, (URL) - 03-08-’23 09:08
platoonline

Die pannen zien er nog mooi uit. Netjes onderhouden dus.
Mooi verhaal daarover.
Welke pannen hadden wij vroeger. Toch BK geloof ik. Maar ze gingen geen leven lang mee. Nu heb ik al jaren heel simpele pannen van de HEMA. En een elektrische koker van Tefal. Die doet het prima en koken wordt erdoor tot het minimum beperkt. Heerlijk lezen terwijl het apparaat het werk doet.

platoonline, (URL) - 03-08-’23 13:57
Geesje

Ik heb een ratjetoe aan pannen, de beste sleep ik telkens mee van en naar de caravan, oude pannen vind ik leuk om er kruiden in te poten, handig en het staat ook nog leuk onder overkapping buiten.

Geesje, (URL) - 04-08-’23 09:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.