LICHTPUNTEN


Ik was nog niet klaar met het overdenken van het boek OPENBARING, geschreven door Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer. Na het boek 'de Camino' geschreven door Anya Niewierra was ik op zoek naar een boek, enigszins vergelijkbaar met dit genre en toen kwam ik bij deze religieus-historische thriller uit. Genoemde schrijvers combineren hun gedegen kennis van de bijbel èn een spannend plot waardoor er een heel boeiend geheel ontstaat met een wel heel andere kijk op de bijbel. 

Ik ben wel met de bijbel opgevoed, maar ik ben niet echt gelovig geworden. Thema's als Het Laatste Oordeel en het Einde der Tijden, hebben mij nooit zo aangesproken. Dat zijn onderwerpen om bang van te worden en daar wil ik niet in mee gaan. 

Ik was dan ook blij verrast om in het boek Openbaring van Jeroen Windmeijer een heel andere uitleg over het einde  der tijden te lezen. Dit zou over de val van Jeruzalem in het jaar 70 gaan en niet over het 'einde der tijden van de wereld' wat sommige christelijke kerken in hun leer verkondigen.

Als ik daarin zou geloven, zou ik nu, denk ik, heel erg bang worden. Het lijkt wel of de wereld in brand staat.  Hoewel de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nooit gewoon zal worden, zijn we met ons allen daar HELAAS wat aan gewend geraakt en dan slaat opeens in Israël de vlam in de pan omdat Hamas en Hezbollah tot de aanval zijn overgegaan. 

Ik vind het verschrikkelijk, weer die beelden te moeten zien van zo maar een stadswijk met gebouwen, flats, van waaruit vele mensen gewoon, net als ik in mijn huis, hun leven leiden, en wat dan in een paar luttele seconden verwoest wordt. En of dat nu een stad in Israël is of in Gaza, dit zou nooit niet mogen gebeuren. Maar, als ik iets uit de geschiedenis geleerd heb, is het wel dat er altijd oorlogen zijn geweest. Ik ga bijna fatalistisch denken dat het er bij hoort en dat was juist iets waarover ik nog niet uitgedacht was. Ook ten tijde van het schrijven van het Nieuwe Testament werd er her en der door de volkeren gestreden. 

Toch wil ik ondanks al die wereldellende toch oog blijven houden voor als het moois wat er is. Ik kijk om me heen en zie naast de donkere wolken ook de schoonheid van een regenboog. Het geeft mij geen vertrouwen voor de toekomst maar wel een moment van genieten in het hier en nu.

En met het ontdekken van het genre religieus-historische boeken zijn er voor mij weer nieuwe deuren open gegaan. Het maakt mij nieuwsgierig en het dwingt mij tot nadenken. Ik wil dit blog dan ook eindigen met een opdracht aan mijzelf. Een citaat uit Tessalonicenzen, het is er één die bijna iedereen wel kent: Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede. De moeilijkheid hierbij is wel dat 'Het Goede' niet een vaststaand gegeven is en daardoor voor iedereen niet hetzelfde is. Dat maakt het samen leven in vrede zo moeilijk.

                        klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Zondag 08 Oktober 2023 - 11:12 am | | Standaard

drie reacties

Sjoerd

Het einde der tijden zal niet zo gauw komen. Maar zoals wij met de aarde omgaan zal het wel het einde van de mensheid worden. En ik denk dat dat geen eeuwen meer duurt op deze wijze.

Sjoerd, (URL) - 08-10-’23 18:56
Riet (e) pietz

En het vreemde is dat oorlogen vrijwel altijd uit een geloof ontstaan. De spreuk is o slecht nog niet, alleen onthouden tegenwoordig veel mensen juist het slechte.

Riet (e) pietz, (URL) - 09-10-’23 18:28
Mirjam Kakelbont

Oorlog kan nooit een oplossing zijn. De meeste ontstaan ook nog vanwege het geloof.
Ik heb veel boeken gelezen over de Katharen. Van hun geschiedenis rijzen je haren ook te berge.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 10-10-’23 15:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.