DE FABRIQUE


 Een aantal weken geleden had ik bij blogster Riet iets gelezen over Fabrique des Lumières in Amsterdam. Ik was zeer geïnteresseerd en ik ben op het internet gaan zoeken naar meer informatie hierover. Daar las ik dat in een grote industriële ruimte, de voormalige Westerparkgasfabriek, met muren tot 17 meter hoog, geavanceerde technologie exposities te zien zijn van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars.  Deze herfst zijn dat werken van Dali en Gaudi, begeleid met muziek van Pink Floyd. 

Het is gigantisch.

Bij binnenkomst wist ik eerst niet waar ik beginnen moest met kijken. Kleuren, heel veel kleuren en beelden rondom en op de vloer zaten groepjes mensen te kijken naar een muur waar verschillende objecten van Gaudi tot leven kwamen.

Na een tijdje  wat verdwaasd rond gelopen te hebben, werd het even donker en werd er aangekondigd dat over  twee minuten de beelden van Dali vertoond zouden worden. Ik heb mij ergens een plaatsje gezocht en alles over mij heen laten komen. Het was fantastisch. Het is moeilijk te beschrijven, maar de beelden werden rondom geprojecteerd, soms allemaal hetzelfde, soms waren er verschillende combinaties in de grote ruimte te zien en de muziek van Pink Floyd sloot er zo fantastisch op aan.

Het was genieten.

Na Dali was Gaudi aan de beurt, ook mooi, maar het sprak mij iets minder aan. Misschien ook wel omdat er andere muziek bij te horen was. De voorstelling begon met de muziek van Gerschwin, de rapsodie in blue en eindigde met de subtiele koorzang die ik hoorde toen we binnen kwamen. En ja, en nu begreep ik het dus wel, het beeld van de op de grond zittende mensen kijkend en luisterend naar de beelden en de muziek.

Het was een hele reis, maar zeker de moeite waard. En het leuke was, dat zoonlief zich ook even bij ons voegde.

Dat was de reden dat ik de voorstelling van Dali niet voor een tweede keer gezien heb, als ik alleen was geweest, had ik dat zeker gedaan. Maar goed, na afloop samen een kop koffie drinken was ook gezellig.     

Een poging om weer te geven hoe zo'n immense hal er uit zit. Nee ik ga niet allemaal foto's plaatsen van wat ik gezien heb. het werk van Dali  en Gaudi is op het internet wel te vinden. Ik volsta met 1 foto die bijzonder goed gelukt is.

                            klik

mijn hond heet Hessel

hanscke Zondag 12 November 2023 - 9:02 pm | | Standaard

vijf reacties

Sjoerd

Ik ben een liefhebber van Dali en heb in Brugge een tentoonstelling van hem gezien. Een replica van een van zijn werken hangt bij ons in het gangportaal. Lijkt me meuk om dat in Amsterdam ook eens te zien, moest niet zo ver weg zijn.

Sjoerd, (URL) - 13-11-’23 06:18
Riet (e) pietz

Grappig, ik ontdekte de vorige aflevering van de lumiëre ook al door een medeblogster. Het is overdonderend wanneer je voor het eerst zoiets bezoekt. Een tweede rondje maken is dan eigenlijk een must. Hoewel ik meer affiniteit met het werk van Gaudi heb dan van Dali vond ik dáár ook het Dali gedeelte véél indrukwekkender. Het is een nieuwe manier van kunst presenteren die wat mij betreft heel geslaagd is.

Riet (e) pietz, (URL) - 13-11-’23 10:08
ria

Ooh dat lijkt mij ook heel mooi vooral ook met die muziek erbij, super! Ik kan me voorstellen dat je genoten hebt!

ria, (URL) - 13-11-’23 18:58
Renesmurf

Amsterdam is sowieso een leuke stad, en als je daar dan toch bent kan je dit ook wel even bekijken, lijkt mij. Zo doen ze nog eens wat met die ruimtes.

Renesmurf, (URL) - 14-11-’23 19:32
StaartjeLiesbeth

Het is een prachtige foto!
Ik ging jaren naar Carriere de lumiere in Les Beaux in de Provence. Hetzelfde op een andere locatie. Ik genoot altijd.

StaartjeLiesbeth , (URL) - 23-11-’23 08:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.