HEKSENBOLEET


De herfst heeft nu toch echt zijn intrede gedaan en bij de herfst horen ook paddestoelen.  Omdat de krant in haar bijlages de seizoenen volgt, was er in de weekendbijlage een heel artikel over dit onderwerp opgenomen, met in de kop de tekst  SMULLEN VAN EEN HEKSENBOLEET.

Daar ik toch enige affiniteit met heksen heb, trekt zo'n artikel onmiddellijk mijn aandacht. Al is het alleen maar omdat het woord heks gebruikt wordt. Heksenboleten zijn naast de cantharellen en eekhoorntjesbrood eetbare paddestoelen en er zijn mensen die op pad gaan om deze paddestoelen te oogsten. Voor eigen gebruik, maar ook om grote hoeveelheden door te verkopen aan restaurants. In Nederland geldt geen wettelijk plukverbod, maar echt blij is men niet met de plukkers.

Als paddestoelen op grote schaal geplukt gaan worden verstoort dit de natuur. Paddestoelen zijn een belangrijke voedselbron voor allerlei dieren in het bos. Boswachters treden dan ook op als zij constateren dat er paddestoelen geplukt zijn. Bij een grote oogst volgt in beslag name.

Dat is echter niet het enige risico wat de plukker loopt, want veel eetbare paddestoelen hebben dubbelgangers die absoluut niet eetbaar zijn en een vergiftiging veroorzaken. De dubbelganger van de heksenboleet is de netsteligeheksenboleet. Op de foto's hieronder is wel goed het verschil te zien. En ja, de mooie fiere paddestoel is de eetbare heksenboleet, de niet zo aantrekkelijk uitziende paddestoelen zijn dus de netsteligeheksenboleten en daar word je ziek van.

Goed, dit alles weet ik dan maar weer. Maar naast de opgedane kennis komt de volgende vraag bij mij naar boven. Zou dit ook voor heksen gelden?  Heksen met goede bedoelingen en heksen waar je ziek van wordt als je met hen in aanraking komt? Als ik ooit heks word wil ik de uitstraling hebben, vergelijkbaar met de heksenboleet.

 

hanscke Zondag 23 Oktober 2005 - 4:08 pm | | Standaard

drie reacties

Merlijn

Stoer, zo’n Heksenboleet … Ik hou het maar bij champignons, uit de winkel wel te verstaan …

Merlijn, (URL) - 23-10-’05 20:50
Carola

Ja die heeft wel een apetijtelijke uitstraling. Ben je nog geen heks dan? ;-)

Carola, (URL) - 24-10-’05 12:17
Merlijn

Er is een nieuw blog … Kwaadlands Avonturen http://kwaadland.b-cool.nl,, een feuilleton, wil je ook een aflevering publiceren stuur dan een mail naar Merlijn.

Merlijn, (URL) - 24-10-’05 22:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.